Elbilsalget allerede passert fjoråret
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.
Årets fem første måneder gir flotte salgstall for elbiler. Ingen overraskelse hvem som topper. Men gamle slagere skuffer. Hva kan Buddy fortelle oss om det?
Økningen i salget av elbiler vekker såpass interesse at media synes det er presist å lage titler som «Formidabel elbiløkning». Og noen uttaler seg etter beste evne
Vi er litt rausere enn hva som omtales som elbilsalg der, og tar også med i statistikken de små, elektriske bykjøretøyene som Buddy, Reva og Tazzari, sjøl om de registreres som firehjuls motorsykler.
Trillingene
«Trillingene» dominerer fullstendig salget med nesten 80% markedsandel. Flaggskipet i-MiEV er på suveren topp. Vi merker oss at Citroën har mer dreis på sin C-ZERO, til tross for at de har langt færre biler tilgjengelige enn Peugeot, har med iOn. Sikkert stor glede for Citroën å unngå den vante lillebrorrollen i Norge.
Kanskje ikke Peugeots annonsering med at «Dette er en buss», fungerer så veldig bra? Joda, vi skjønner at elbil kan bruke kollektivfeltet. Men også de nye selgerne bør promotere at elbilene har mange fordeler utover det åpenbare, Ikke minst den unike komforten det er å ikke sjenere omgivelsene unødvendig. Noe Mitsubishi har vært flinkere til å formidle. «Fremtidens kjøreopplevelse – for hele folket», som de annonserer.
Noen sliter
Gamle travere som Think og Buddy imponerer ikke. I 2010 hadde de til sammen nesten 75% markedsandel. Denne våren har Thinks problemer blitt mye omtalt. Økonomien har satt bom for produksjon og leveranser. Vi venter fortsatt på en avklaring.
Buddy derimot har vi ikke mottatt negative nyheter om. Da undrer vi oss over å finne dem utenfor pallen. Det er så mange av dem i Oslo. I morges var det, inkludert min egen, fire Buddyer på en gang i rundkjøringa på Bislett! Men salget er på lavgir. Selv om det er investert 70 millioner i ny modell, prisen er satt ned, kjørelengden er rundt 10 mil, batteriene har markedets lengste garanti på 10 år og konkurrenten Reva har slått av lyset i Norge. Da trodde vi det var mer rom for Buddy i segmentet de har sikta inn på. Men det skal være sagt, for et halvt år siden varsla direktør Nakstad at 2011 ville bli krevende.
På bildet ved siden av en VM-Buddy viser den legendariske stilhopperen Olav Hanson hvordan sittestillingen skal være for å sparke skikkelig fra på hoppkanten. Mon tro om han kan inspirere Buddyfolket til et kjempesprang?
Vi henvender oss til markeds- og salgsdirektør Jan Svaheim i Pure Mobility for å få en offisiell forklaring. På begynnelsen av året fortalte han elbil.no at målet var å selge 600 Buddyer i Norge. Det er langt fram. Kun 72 på fem måneder tilsier at summen kan bli lavere enn fjoråret.
Hvorfor selges det ikke flere Buddy?
– Så langt i 2011 har vi solgt betraktelig færre Buddy enn våre forventninger. Deler av forklaringen ligger nok i at det fra de kjente, store bilmerkene har kommet vanlige elektriske biler på markedet. Disse aktørene har både store budsjetter og subsidieringsevne til å introdusere elbilene. Et annet forhold er at Buddyens fortreffeligheter som liten, hendig og praktisk, kommer virkelig til live desto nærmere vi er bykjernen. Mange av årets solgte elektriske biler ser vi har kjøpere som kommer langveis fra, og ikke har by- og nærtrafikk som sitt primære mobilitetsbehov.
Men skal dette stoppe den tidligere Buddysuksessen?
– Buddy i konkurranse med vanlige elektriske biler er på mange måter David mot Goliat. Vi er en skikkelig underdog. Det er helt naturlig at Buddy vil selge i et mindre volum enn de store bilmerkene. Ikke minst på grunn av det mobilitetsbehovet Buddy er designet for. Men Buddy er kommet for å bli. Det kan både nåværende og nye kunder være trygge på.
Hva gjør dere for å selge flere flere Buddy i Norge?
– Først og fremst fortsetter vi å bygge ut forhandlernettverket, og tilrettelegge for de forhandlerne vi har i dag. Vi har et godt forhandlernettverk i Norge som nå besitter mye kompetanse. Det krever mye kunnskap å selge et elektrisk kjøretøy på riktig måte til riktig kunde, spesielt i Norge med lange og kalde vintre. Her kan våre eksisterende og nye kunder føle seg trygge og nyte godt av både 10 års batterigaranti og 20 års akkumulert erfaring med hvordan batterier, salting av veier og teknologi påvirker kjøretøyet om vinteren. I tillegg har vi en nyopprettet bedriftsavdeling som kun fokuserer på å tilby nytenkende bedrifter både god support og produkter.
En liten, optimistisk melding til slutt?
– Nå har myndighetene anerkjent de urbane fortreffeligheter som Buddy besitter, og bestemt at kjøretøy som type Buddy skal lovlig kunne parkere på tvers. Med Buddy er det nemlig enkelt å parkere i byen! En slik lovgivning er med på å styrke vårt segment, og gjort at blant annet boligutbyggere, arkitekter og byplanleggere har meldt sin interesse. Vi ser derfor ikke bort ifra at en betraktelig del av salget fremover vil komme via det vi kan kalle for utradisjonelle kanaler, avslutter Jan Svaheim fra Pure Mobility.
Tesla
Vi får følge med de neste månedene for å se om Buddy reiser kjerringa i kampen mot de nye og større aktørene. For Tesla står imidlertid kjerringa rakrygga. I år er hele 14 Roadster solgt gjennom uautoriserte forhandlere. I mai var det fire nye kunder som kunne glede seg over å sitte lavt og kjøre fort og langt.
Elbil på bygda?
I et av Transnovas støtteprogram introduseres i god Senterpartiånd tiltak for å styrke bruken av elbil i mindre urbane strøk. De har allerede fått god hjelp av Mitsubishi. Til tross for at salgstallene i Asker og Bærum er unike, i-MieV har vært mest solgte bilmodell, er spredningen av elbiler utover i landet blitt kraftig forbedra.
I 2010 var 62% av elbilene solgt i Oslo og Akershus. Så langt i år har dette falt til 51%. Vi ser at det er Rogaland som virkelig løfter seg. På tide. Det milde, flate og rike oljefylket er som skapt for elbil. Utover det er Sør-Trøndelag fallende, Hordaland stabilt, Buskerud dobler andelen, Østfold kanon og generelt har alle andre fylker fått litt flere elbiler enn tidligere. Dette tror vi skyldes at Mitsubishi har en landsdekkende distribusjon av i-MiEV og slik sett når fram til alle folk som har elbildrømmen.
Beste kommune
«Verdens elbilhovedstad» har måttet vike for Asker som må være den mest elbiltette kommunen i hele verden. Men disse elbilene får vi nok også se i byen Oslo…
Bærum og Trondheim har fallende andel. I Bergen og Stavanger (utmerker seg mest!) selges det langt flere elbiler enn ifjor. Noe vi gleder oss og over og virkelig håper blir en stabil utvikling. I Lier gleder Oslopendlerne seg over å kunne cruise i kollektivfeltet.
Salget er fortsatt forholdsvis konsentrert. Ca 60% av elbilene selges i 8 av landets kommuner. Men det er mange kommuner som har fått 8-12 elbiler. Joda, vi tror at den generelle utviklinga tilsier at den kunstig høye markedsandelen til Oslo og Asker&Bærum vil falle etterhvert som elbilene blir lettere tilgjengelige utover i landet. For et par år siden var det krevende å få handla en elbil utenfor Oslo-området. Nå er det nye tider – på mange måter.
Flere har fått med seg dette: Se hvor årets elbil-kjøpere bor.