Hopp til innhold

Elbilspionasje og elbilmoro

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Leaf PlatinumRenault forteller oss at tre ledende medarbeidere er mistenkt for å ha lekket sensitiv informasjon om elbilprogrammet deres. Samtidig kan vi glede oss over nye artigheter fra Nissan Leaf og My Ford Mobile.

Ikke kjenner vi til de virkelige realitetene i saken om Renaults beskyldninger om industrispionasje – og hvorfor de går ut med dette. Men historien har et interessant moment.

Når først noen i bilindustrien skal beskylde andre for å snike i hemmeligheter, hva annet kan det da være en elbilteknologi og forretningsutvikling? Et område hvor aktørene er i ukjent farvann, og antagelig det eneste området hvor det er vesentlige hemmeligheter og fortsatt en forskjell på kunnskapsnivået hos ulike produsenter. F.eks. hvordan batterier skal brukes effektivt, få lengst mulig levetid og hvordan kjørelengden kan estimeres pålitelig? Samt idéer om forretningsutvikling som gjør det mulig at elbilen kan konkurrere i det store bilmarkedet.

Nissan Leaf Carwingsregjeringsnivå i Frankrike har dette blitt en bekymringsfull sak. Staten eier deler av Renault som sammen med Nissan har investert 32 milliarder i elbilutvikling.

Fra Renault antydes det at lekkasjene er knytta til «vehicle architecture, and. . .the costs and economic model of our vehicle program». Hvis noen for 2 år siden hadde fortalt oss at en stor sak om industrispionasje skulle omhandle elbilteknologi, ja da hadde vi fått et tåpelig og måpende ansiktsuttrykk. Verden forandrer seg.

Når vi først har sjansen, dette er virkelig noe å spionere på!

Lystigheter fra Nissan Leafs kommunikasjonsprogram Carwings kommer for dagen etterhvert som bilene leveres ut. Under prøvekjøring fikk vi se at det er masse spennende og nyttig informasjon å finne på displayet, samt at all info om kjøringa di samles opp og kan fås ut som rapporter. Men Carwings fikk vi ikke testa.

Nå ser vi at du gjennom dette trådløse systemet kan knyttes til en sentral server og konkurrere i energiøkonomi med andre Leafsjåfører. Du får da ranking og kan bli vinneren av platinumpokalen – som du får på displayet ditt. Mon tro om vi får både regionale og globale konkurranser. Da blir det moro å kjøre energieffektivt! Med den lange elbilerfaringen vi har i Norge, forventer vi at noen av våre flinkeste sjåfører gjør det godt internasjonalt.Laughing Vi ser fram til hvilke andre fellesskapsaktiviteter som kan Nissan kan skape ut av Carwings.

My Ford MobileMed så morosam teknologi trenger da ikke Nissan å forsinke leveringene av Leaf? Slik det nå ryktes skjer i USA for å hype bilen ytterligere. Vi får håpe at det ikke «planlegges» forsinkelser også i Norge, men at første demobiler kommer i mars og kundebiler i løpet av sommeren.

Det beste stedet å følge med på hva de første Leaf-eierne synes, er forumet MyNissanLeaf, allerede 50.000 postinger der.

Vi ser at Ford også vil tilby touch screen, utstyr og My Ford Mobile (bildet) for å gjøre det enklere for brukeren å håndtere elbilen, f.eks. for kupévarme, lading og kjørelengde. Rart om ikke alle snart har noe lignende på plass. Kommunikasjon, være på nett, fellesskap og konkurranser er tilleggsprodukter som gjør elbilene moderne og gøyale.

Vi avslutter med den – alt annet enn hemmelige – videoen [fjernet] Renault har lagd for elbilsatsingen deres. Rett og slett fordi vi aldri blir lei den. Sentimental, vakker – og med et budskap knapt noen kan være uenige i.