Hopp til innhold

Elbilveien Bergen – Oslo

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

LadeTil høsten bør det bli hurtigladere nok til at de elbileventyrlystne enklere kan krysse Hardangervidda.

Hordaland fylkeskommune arbeider iherdig for at fylket skal være dekka med hurtigladere slik at elbilistene på kryss og tvers kan kjøre utslippsfritt, med en avstand på 5-10 mil mellom hver hurtigladestasjon. Noe vi har skrevet om gjentatte ganger.

Riktig flinke har de vært, utbyggingen har nesten fulgt skjema. Imidlertid fikk ikke Hordaland full uttelling ved forrige støtterunde hos Transnova. Da ble det bare gitt penger til hurtigladere i Norheimsund og Rosendal. Men ildsjelene i Hordaland har ikke latt seg stoppe av det. Nå har finansiering av ytterligere to nye hurtigladestasjoner kommet på plass – helt uten Transnovas hjelp. Begge skal ha uttak for både CHAdeMO (f.eks. LEAF og trillingene) og Combo (f.eks. BMW og VW).

Etne

Sør i fylket, langs E134, skal det i høst komme en hurtiglader i Etne. Den skal forbinde Haugesund med Odda og videre innover til bunn av Hardangerfjorden hvor det også venter en ny hurtiglader. Spleiselaget bak hurtigladeren i Etne består av kommunen, fylkeskommunen, Statkraft og operatør Etne Elektrisitetslag.

Eidfjord
Rett før klatringa starter i Måbødalen, kommer du til Eidfjord. Til høsten skal det komme opp en ny hurtiglader der. Dette spleiselaget består av kommunen, fylkeskommunen, Statkraft og operatør Hardanger Energi. Verdt å merke seg er at du også kan se Norges nest største vannkraftsverk: Sima kraftverk. Vøringsfossen med imponerende 182 meter fall møter du etter å ha svingt deg svimmel oppover Måbødalen.

Mer er på trappene
Fylkeskommunen melder at det er tre hurtigladestasjoner som står igjen å finansiere og detaljplanlegge før den første utbyggingsplanen er realisert. Det er Odda, Straume (vest for Bergen) og Romarheim (nord i fylket, langs E39). Håpet er at disse kommer i 2014.

NB! Det er også et usikkerhetsmoment om hurtigladerne i Etne og Eidfjord blir klare i år. Siden det er ønskelig også med Combo-lading, kan dette føre til forsinkelse. Det gjenstår standardiseringsarbeid som kan gi en kjedelig forsinkelse. Men vi krysser fingrene for at alle planlagte Combo-ladere kommer på plass i år.

Hardangervidda
Lokasjonen i Eidfjord åpner nye muligheter. Samtidig med at Ishavsveien til høsten skal åpne hurtiglader i Hønefoss, kan det bli mulig å kjøre elbil mellom Bergen og Oslo. Fortsatt litt med hjertet i halsen, men ikke urealistisk å få til. I en pressemelding hevder Eidfjord kommune: Slik vert riksveg 7 den fyrste fjellovergangen mellom Aust- og Vestlandet som vert tilrettelagt for elbilar. På turen Oslo – Bergen vil ein elbil måtte hurtiglade til saman om lag 2 timar i tillegg til køyretida på 8 timar. Andre vegen trengs 45 minutt ekstra i Eidfjord, for å fullade bilen før stigninga og strekninga over vidda.

Nå skal det sies at Hordaland fylkeskommune presiserer at hurtigladestasjonene vil komme til stor nytte lokalt. Det er fullt av broer, tuneller, bomringer og ferger i fylket, og dette er gratis for elbilene. Derfor regner de med at elbil kan bli populært f.eks. i indre Hardanger. Men tilbake til drømmen om turen over vidda. Koordinator for hurtigladesatsingen i Hordaland, seniorrådgiver Per Hjalmar Svae, har skaffet seg førstehåndskunnskap om denne muligheten. Noe han gjerne deler med andre elbilister. I sommer tok han en tur med en Nissan LEAF (forrige modell):

Kart

Joda, det kan være helt mulig og det kan være litt utfordrende. Men når gamle-elbilister har klart det med gamle-elbiler på gamle-lademåten, så bør ikke dette skremme noen. Dessuten, det er mange fine fiskevann på Hardangervidda 😉

Trenger du hjelp til å sjekke ut muligheten, anbefaler vi denne ruteplanleggeren. Etter et par års erfaring blant mange elbilister, må vi si at den virker å være av de mer pålitelige. Foruten å bruke ladestasjoner.no eller appen LadeNå!, kan hurtigladekartet gi deg en oversikt over lademulighetene på veien og om pumpene er operative.

God tur når hurtigladerne kommer på plass! 
Vi venter spent på at rapportene etter hvert vil komme.