Hopp til innhold

Elektrisk politibil

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Reva politibilBMW har tunet en elektrisk Mini som politibil. Det medførte noen sarkastiske kommentarer i enkelte media. Imidlertid, i en europeisk by er det allerede elektriske politibiler i drift.

VG og Bilnorge slår opp nyheten om den fancy politi-Minien. For lekker er den utvilsomt. Men som det framkommer i artikkelen «Elektrisk politibil – uegnet for biljakt», dette anser mediene ikke som særlig realistisk. Baksetet er fylt med batterier og har derfor ikke plass til skurkene. Dessuten tror journalisten at de kriminelle lett vil kunne stikke unna på grunn av elbilens begrensa rekkevidde.

Politiet bruker ikke bare biler for å transportere kriminelle – eller drive biljakt på dem. Deres oppgaver er mangfoldige. Så er også bilbruken. Derfor testes Mitsubishi i-MiEV ut som en mulig politibil i England. Men det er fortsatt bare uttesting. Politistyrken som derimot allerede har bestemt seg for å kjøre elektrisk, finner vi i byen Porto i Portugal.

Størrelsesmessig er Porto ikke så ulik Oslo. Elva Douro renner tvers igjennom. På den ene siden finner vi den sjarmerende og imponerende gamlebyen som står på UNESCOs verdensarvliste. Der er det masse bakker, underlige bygninger og mange staselige byggverk.

I forrige uke ble to elektriske politibiler tatt i bruk i dette området. Først og fremst for å drive forebyggende arbeid gjennom at politiet er synlig i handlegatene. Dette som en respons på handelsstandens ønske om å bli beskyttet mot tyveri.

Reva politibilElbiler er nok valgt fordi de ikke avgir avgasser som skader den spesielle arkitekturen. Dessuten beveger elbiler seg diskret rundt uten å forstyrre menneskene som handler, selger eller bor der. Politiets alternativ ville vært å bevege seg til fots. Men tross alt, en politielbil rekker over større områder, kan komme raskere til et åsted og er mer synlig enn et par spaserende politi.

Det er ingen grunn til å tro at potensielle tyver ikke kommer til å legge merke til de nye politibilene. En Reva utstyrt som politibil, går ikke ubemerket hen. Det er vi sikre på. Noe vi kan se på en kort video fra en TV-stasjon – med portugisisk tale.

OK, dette var litt reklame for Porto som turistdestinasjon. Drar du dit, kan du oppleve en vakker og særpreget by, se elektriske politibiler og besøke alle portvinmakerne.

For hva vi veit, er kanskje ikke politi-Revaene i Porto enestående. Vi ser ikke bortifra at det kan være f.eks. italienske eller franske byer med elektriske politibiler. Moro er det lell. Elbilene kan bli tatt i bruk som politibil (Reva), ambulanse (Think) og i brann- og redningsvesenet (Buddy). Da regner vi ikke med Pelle Politielbil. Skulle du vite om andre elektriske politibiler, bare tips oss.

OK, i styling er el-Mini definitivt råere enn Reva. Men det er Reva som er politibil i virkeligheten.

Mini politibil