Hopp til innhold

Model 3: Blir prisen helt gjennomsnittlig?

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter premierevisningen 31. mars vil Tesla ta imot bestillinger på Model 3. Elbilen er ventet å få en frapris på rundt 300.000 kroner, og en reservasjon vil kreve cirka 9.000 av dem.

Det gjelder i hvert fall så lenge dollarkursen ligger på dagens nivå. Det var for et par dager siden at Elon Musk var ute på Twitter og meldte hva Tesla ville ha i forskuddsbetaling.

Litt etter meldte han at det ikke vil bli noen spesialserie av biler for tidlige bestillere. Model S fikk som kjent Signature, mens SUV-en Model X (bildet) har fått såkalte Founder-utgaver til kundene som var først på ballen.

Detaljer om bilen kommer ifølge Musk når prototypen vises fram om kort tid.

blogg 20160212 modelx 800

Flere alternativer i løypa

Markedsføringen følger med andre ord standardprosedyren: Det meste skjer i sosiale medier, og særlig via Musks Twitter-konto.

Vi forespurte i tillegg Teslas nyansatte kommunikasjonssjef i Norge, Even Sandvold Roland, om noen norgesrelevante detaljer. Han svarte høflig at han dessverre ikke hadde noe mer utover Musks budskap.

Men det er liten tvil om at Tesla jobber hardt med å komme, snarest mulig, med en elbil for massemarkedet. Flere melder seg på med rekkevidde i området 300 kilometer, som Opel Ampera-e (Chevrolet Bolt), som ble presentert i går.

En annen modell, Hyundai IONIQ, kan også bli en direkte konkurrent litt avhengig av hvilke spesifikasjoner den får.

I Norge ligger gjennomsnittsprisen på nye biler et sted mellom 400.000 og 500.000 kroner. Spørsmålet blir dermed hvor nært gjennomsnittet Model 3 kommer, med eventuelle tillegg.

Spiser markedsandeler

– Cash is king, fastslo Teslas nye CFO, James Wheeler, ved presentasjonen av 2015-tallene onsdag.

blogg 20160212 tesla salgsoversikt 360Han la til at selskapet nærmer seg positiv kontantstrøm og lønnsomhet. Prognosene for 2016 er en leveranseøkning på 60-80 prosent, noe som bør bety 80.000-90.000 Model S og X i løpet av året.

Dette baserer seg i stor grad på at Model S har tatt store markedsandeler i USA (se tabell) i storbilsegmentet, at Model X omsider er på vei, at Tesla Energy viser «stort potensial» og at Model 3 er underveis. 

– Hvis vi når 2016-målet, bør vi være godt posisjonert for 2017 og lanseringen av Model 3. Da tar vi enda et betydelig steg mot målet vårt; å akselerere verdens overgang til bærekraftig transport.

Model 3: Enklere å produsere

I den samme webcasten tok Musk også selvkritikk for det som er gjort med Model X, som i sin tur har ledet til forsinkelser.

– Feilen vi gjorde med Model X, en feil som vi virkelig har tatt til oss, er at vi la inn for mange nye egenskaper og teknologier. For mange bra ting på en gang i et nytt produkt. Jeg tror nok vi ble litt overmodige med X. Sluttresultatet er imidlertid en fantastisk bil, antagelig den beste bilen som noen gang er lagd, hevdet Musk, som selvsagt også kom inn på Model 3.

– Vi ser virkelig fram til å vise den fram 31. mars. Jeg tror den vil bli godt mottatt, og leveransene starter mot slutten av neste år. Model S var var den første bilen vi lagde selv, så vi konstruerte den mer med tanke på at den skulle virke bra enn at den skulle være enkel å produsere, sa Musk.

Model 3 skal på sin side tilfredsstille både funksjonalitet og enkelhet i produksjon.