Hopp til innhold

En litt grå og trist elbilnovember

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nissan LEAFFor første gang på lang tid må vi melde om et svakt fallende elbilsalg. Men ingen grunn til å fortvile.

Det er som vanlig OFV som formidler registreringsstatistikken. Novembersalget av personbiler falt med 3% i år sammenligna med ifjor. Dieselmotorer taper stort, markedsandelen er falt med 20%-poeng på ett år! Det hjelper når politikerne sier ifra hva de vil ha, må vi tolke det som.

Heldigvis faller CO2-utslippet med 2 g/km sjøl om dieselandelen er lavere. For bensinbilene som nå selges, ser ut til å være forholdsvis CO2-gjerrige, kun 126 g/km mot dieselens 138 g/km. I snitt blir det 129 g/km fordi utslippsfrie elbiler drar ned den totale forurensningen.

Årets totale salg av nye personbiler blir ca 140.000, så vidt litt mer enn i 2011. Men elbilandelen, til tross for en litt sirup november, blir alle tiders høy. Holder vi oss kun til registrering av nye elektriske personbiler slik OFV rapporterer på, er totalen så langt i år 3.718. Det er 1.950 flere enn på samme tidspunkt i 2011. En ellevill økning på 110% og en elektrisk markedsandel på 2,9%.

Novembersalget var 314 nye elektriske personbiler. Forunderlig nok lavere enn for november 2011. Riktignok er ikke forskjellen mer enn 5 biler. Men en markedsandel siste måned på 2,6% er da en «skuffelse». Jo, vi har begynt å bli litt bortskjemte. Greit å bli påminna om at elbiltreet ikke vokser til himmels uten forsterka innsats for å overbevise markedet om at elbil er det rette valget.

Nissan LEAFNå må det sies at november for ett år siden ble særdeles god da dette var første måned LEAF ble levert ut i større mengder etter at mange bestillinger var samla opp. I fjorårets november ble det nyregistrert 221 LEAF, i år 206. Vi må si at årets tall til tross for at det er litt lavere, er vel så imponerende. Dette er et resultat av dag-til-dag salg og ikke oppsamla ordrereserve.

Det er all grunn til å berømme Nissan for å holde LEAFen varm i markedet. Nå ser det ut som den i år havner på 13.plass på modellstatistikken. Neppe høyere, og den må passe på å holde ivrige Prius bak seg i desember. Noe vi tror den klarer. For vi er ikke i tvil om at mange er på vei inn i bilbutikkene for å bestille en elektrisk julegave til familien.

Årstotalen for LEAF blir sannsynligvis et sted mellom 2.350 og 2.400. Skyhøyt over de skyhøyeste forventningene Nissan Norge kunne ha. Well done, vil vi si til det flittige Nissanfolket.

Vi har ennå ikke oversikt over salget av de andre modellene. Den resterende tredjedelen etter at LEAFen har forsynt seg. Men så snart vi veit det – og vi har nyregistrert bruktimport i tillegg, finner dere en oppdatering i kommentarfeltet nedenfor.

Vi er litt spent på å få antallet «bruktimporterte» elbiler inn i statistikken. Hermetegn brukes fordi dette like gjerne er nye elbiler som parallellimporteres. De siste måneders Finn-annonser viser at det er mange som nå har kasta seg på denne aktiviteten. Elbilene kan bli noen titusenlapper rimeligere slik. For igjen støvsuger nordmenn det europeiske elbilmarkedet slik vi gjorde på midten av 2000-tallet, fordi Norge er så elbilhett og labert salg i store europeiske land fører til opphopning av biler hos forhandlere.

Renault Kangoo Z.E.Vi synes det er rart at ikke den elektriske varebilen Renault Kangoo Z.E. snart merkes bedre på statistikken. Det er en god stund siden vi observerte et lass på Drammen havn. Noe vi trodde skulle gjøre et utslag i november. Der ser vi kun 6 el-varebiler totalt. En kjapp prat med Renault Norge bekrefte at det foreløpig bare er demobiler til forhandlere som registreres. I desember er imidlertid Renault klare til å levere Kangoo Z.E. ut til kunder. Hvor mange det blir, avhenger av om kundene velger å ta ut bilen før eller etter nyttår. I alle fall, fra begynnelsen av desember kan vi glede oss over at Renault Norge nå starter kundeutleveringene.

Til slutt må vi nevne at hybridene denne gangen dunka elbilene skikkelig. Hele 6,6% er hybridenes markedsandel av personbilsalget. Helt sikkert på Europatoppen. Totalt er det solgt 5.852 nye personhybridbiler. Nok ikke de ladbare som leder an. F.eks. er 73% av alle årets solgte Toyota Auris levert i hybridvarianten. Ja, hvorfor skulle du ikke velge en bensinhybrid når du først – utrolig nok – ikke kjøper elbil? 

Til slutt en liten forklaring på hvorfor det ikke selges så mange Nissan LEAF i Sverige? Som bildet nedenfor viser, på Arlanda ser det fortsatt ut som de lever i troen på at det er Qashqaien som er den ultimate bybilen. Slikt tøys slipper vi å se mer av i Norge. Her hjemme veit Nissan bedre. Det har elbilivrige norske bilister bidratt til. Men om det blir Qashqai eller LEAF som blir høstens bestselger for Nissan i Norge, det veit vi ennå ikke. Ved inngangen av desember ligger Qashqai 14 foran LEAFs nybilsalg på 953 de siste fire månedene. Vi krysser fingre og tær for vår nullutslippsvenn. 

Nissan Qashqai