Hopp til innhold

En slik elbil vil nok Norge ha

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Elbilen Volkswagen BUDD-e går over 40 mil, har masse plass og er i et segment nordmenn garantert vil kaste seg over. Først venter imidlertid ladbare SUV-er fra både Volkswagen og – litt overraskende – søstermerket Skoda.

GENÉVE (elbil.no): – Volkswagen er offensive på ladbare biler, og har sett at det er framtiden. Med BUDD-e setter vi også opp en helt ny plattform, så det er ikke noe blaff at vi driver med dette. Vi har veldig tro på elbiler, sier Volkswagen-direktør i Norge, Ulf Tore Hekneby, mens vi betrakter Volkswagens elbilkonsept. Den store elbilen i varebilformat har en viktig plass på Volkswagens Genève-område. Budd-e er den første konseptbilen basert på Volkswagens nye, såkalte «Modular Electric Drive Kit» (MEB). På grei norsk kan vi kalle det en plattform spesielt tilpasset elektrisk drift. Det viktigste frampeket er at batteriytelsen er nesten fire ganger høyere enn dagens e-Golf. Hele 92,4 kWh er et tall som skiller seg positivt ut, og som matcher selv Tesla. Boksen er også utstyrt med firehjulsdrift, der de to motorene foran (110 kW) og bak (125 kW) er fysisk uavhengige. Totalytelsen er 225 kw

Rommelig langdistansebil

Maksimal rekkevidde er oppgitt til 373 kilometer etter den amerikanske og nokså edruelige EPA-målesyklusen. Med den europeiske (NEDC) er tallet 533. Det realistiske vil trolig være et sted midt mellom. Det snakkes om at ladetiden fra 0-80 prosent skal kuttes til et kvarter innen elbilen er klar for markedet en gang i 2018 eller 2019. Det grunnleggende er imidlertid at DC-hurtiglading via Combo/CCS skrus opp til 150 kW (mot dagens 50). Da vil ladetiden til 80 prosent være rundt en halvtime. blogg 20160309 vw budde interiør 800 «Brytere og knapper tilhører fortiden», fastslår Volkswagen i sin omtale av konseptet. Det synes på dashbordet. BUDD-e har selvsagt alt man kan forvente seg av infotainment – og litt til. Det aller meste av betjening skjer via berøringsskjermer, i tillegg til stemme- og bevegelsesstyring (gesture control 2.0). Men det er også tydelig at det er snakk om en konseptbil. Et veldig håndfast eksempel er seteløsningen bak, der hesteskoen etter all sannsynlighet erstattes av en andre og tredje rad. På nært hold virker elbilen faktisk vesentlig større live enn når man ser den på bilder. Den er ikke mer enn 4,6 meter lang, men er 1,94 meter bred og 1,83 meter høy. En viktig grunn til rommeligheten, ligger i den nye MEB-plattformen.

Må henge med på rekkevidde

I det siste har det vært ubekreftet snakk om at rekkevidden skal opp på eksisterende elbilmodeller som BMW i3 og Kia Soul EV. Hos Volkswagen er det imidlertid ingen konkrete planer ennå. – Jeg tenker at rekkevidden på e-up! er som den skal være, fordi den er er en liten bil og man trenger ikke mer enn den har allerede – sett i forhold til hvordan kundene bruker dem. Det er ikke noe stort tema. Jeg tror også e-Golf fortsatt er en veldig konkurransedyktig bil, selv om vi ser at konkurrenter kommer med lengre rekkevidde på papiret, sier Hekneby Han er likevel enig i at det gjelder å henge med framover. blogg 20160309 vw budde side 800 – Det er klart. Signalet fra fabrikken er at de også ser på økt rekkevidde, men vi vet ikke når det kommer. Her har vi jo også BUDD-e som har en betydelig lengre rekkevidde, og den tror vi også kommer på markedet. Jo større bilen blir, jo mer interessant er rekkevidden, mener Hekneby, som erkjenner at økt rekkevidde gir økt nytteverdi.

Aktiv Tiguan-påvirkning

På kortere sikt er den norske Volkswagen-sjefen opptatt av at leveringstidene på de ladbare hybridene nå er mye bedre. – På Golf GTE er leveringstiden nå helt normalisert. Det samme ser vi når det gjelder ladbar Passat, som er ned fra fire måneder. Vi tror tiden også her vil reduseres i løpet av kort tid, siden vi er et prioritert marked, sier Hekneby. – Det norske markedet har altså reell påvirkning? – Definitivt. For Volkswagen er Norge det ledende markedet både når det gjelder elbiler og ladbare hybrider, sier Hekneby, som tror 2016 blir året der ladbare hybrider får sitt gjennombrudd som alternativ til fossile drivlinjer. blogg 20160309 vw tiguanGTE 800 En konseptutgave av Tiguan GTE (bildet) skinner i blått på messeområdet. Håpet er at den er på plass innen et år. – Vi påvirker aktivt for å få den bilen til Norge. Konseptet er klart, og plattformen er klar for både GTE-drivlinje og firehjulsdrift. Så det handler bare om å trykke på knappen og sette den i produksjon, sier Hekneby.

Overraskelsen fra Skoda

Volkswagens søstermerke Skoda jobber forøvrig også med en ny SUV som skal bli ladbar og firehjulsdrevet. Konseptbilen Vision S (under) vises fram på nabostanden, og det gir ikke særlige odds å anta at innmaten blir omtrent som i kommende Tiguan. Først lanseres imidlertid konvensjonelle utgaver – om et års tid. De tørre fakta sier at bensinmotoren er en 1,4 TSI med 156 hestekrefter, mens den DSG-tilkoblede elmotoren leverer 40 kW. I tillegg er det en elmotor på 85 kW bak. Til sammen blir det 225 hestekrefter og drift på alle fire. Ikke minst skal Vision S, som vil få et annet navn før den går i produksjon, få en ren elektrisk rekkevidde på rundt 50 kilometer ved hjelp av batteripakken på 12,4 kWh. blogg 20160309 skoda visions 800.jpg

Les mer fra vår Genève-dekning

Elektrisk trehjuling fra Morgan går i produksjon

– Responsen på Ampera-e har vært fantastisk

Se Nissans visjon for nullutslippsbyen

Her vises Tesla Model X endelig fram for Europa

Hyundai IONIQ får attraktiv pris: – Det er ikke noe å lure på