Hopp til innhold

Nå skal ESA vurdere MVA-fritak for elbil

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mer enn ti måneder etter at MVA-fritak for leasing av elbil skulle vært innført, har Finansdepartementet sendt den varslede notifikasjonen til ESA.

Det framgår av en melding som er lagt ut på Finansdepartementets nettside. Notifikasjonen, i form av et 40 sider langt brev, har nå gått i posten til EFTA Surveillance Authority (ESA) i Brüssel.

Brevet til ESA ble sendt en drøy måned etter at Elbilforeningen nok en gang etterlyste innføringen av MVA-fritaket i forbindelse med framleggelsen av statsbudsjettet. En måned før det igjen, skulle dokumentet ifølge uttalelser til VG være under sluttføring.

Foruten leasing av selve elbilen, gjelder notifikasjonen også omsetning av elbilbatterier. På toppen av det hele inkluderer notifikasjonen selve MVA-fritaket for elbil, som har vart siden 2001.

Argumenterer for godkjenning

Stortinget vedtok i fjor at MVA-fritak ved leasing av elbil og/eller elbilbatterier skulle innføres fra 1. januar i år. Slik forklarer departementet utsettelsen:

«På grunn av behovet for å avklare forholdet til EØS-avtalens statsstøtteregelverk har utvidelsen ikke trådt i kraft.»

Departementet legger til grunn at MVA-fritaket ikke er støtte i EØS-avtalens forstand, og at det derfor fritt kan innføres i Norge. 

Om ESA skulle komme til motsatt konklusjon, mener Finansdepartementet MVA-fritakene likevel må godkjennes som forenlig med EØS-avtalen.

PS. Vi oppdaterer saken.