Hopp til innhold

Etableringskostnad for ladeplass

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det trenger ikke være dyrt å etablere ladeplass for elbiler i borettslag og sameier.

I mange tilfeller har borettslag og sameier allerede kontakter for motorvarmere. Be en elektriker sjekke og det kan vise seg å være nok kapasitet for noen elbiler. En veggmontert stikkontakt med en egen kurs fra sikringsskapet kan også fungere tilfredsstillende i mange tilfeller.

Mer kostbare løsninger er dedikerte ladebokser og ladestolper til frittstående parkeringsplasser. Ladestolper og veggbokser er også normalt enklere og sikrere å håndtere, men selvsagt dyrere enn en enkel stikkontakt. Det finnes også løsninger med egen strømmåler og  nettilkobling for automatisk rapportering av forbruk for fakturering.

Her må hvert borettslag ta en vurdering av pris vs. teknologisk løsning. I et prosjekt ønsker Elbilforeningen å skissere de mest aktuelle løsningene. Samtidig skal en veileder gi konkrete framgangsmåter for hvordan man etablerer ulike løsninger og hva de anslagsvis vil koste.

Støtteordning

I Oslo gis det økonomisk støtte til borettslag som ønsker å etablere ladeplasser. Kontakt din kommune for å høre om muligheten for støtte til utbygging av ladeplasser. Det kan henvises til Oslo kommune for allerede etablert støtteordning. Tips oss gjerne om din kommune har en støtteordning.