Hopp til innhold

Feil om elbil

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kjetil LundUnder denne overskriften tilbakeviser Finansdepartementet dagens oppslag på Aftenposten.no: «Vil kaste elbilen ut av kollektivfeltet». Departementet er kategorisk på at det ikke er planer om endringer.

Norsk Elbilforening trodde ikke på KNA da de 22. august i en pressemelding hevdet at Finansdepartementet Varsler kutt i elbilfordeler.

Dette opplevde vi mer som spekulasjoner fra KNA enn en realitet. Noe som mest er egnet til å skape usikkerhet rundt elbil og ikke minst ødelegge for elbilsalget. Våre politiske kilder avviser i etterkant av KNAs pressemelding at det i det hele tatt har vært aktuelt med en snarlig endring i elbilgodene.

Som følge av at Aftenposten.no i dag har resirkulert denne saken, har Finansdepartementet sett seg nødt til å gå ut med en pressemelding som tilbakeviser påstanden. Vi refererer pressemeldingen som ligger på departementets nettside:

Kjetil LundEn artikkel i Aftenposten i dag gir inntrykk av at Regjeringen i løpet av kort tid vil fjerne fordelene elbilene har. Det er feil. – Vi har ingen konkrete planer om å endre verken avgiftsfordelene eller andre fordeler elbilene har. Det jeg har sagt er det samme som miljøbevegelsen sier, nemlig at det er naturlig at regelverket vurderes når antallet elbiler på norske veier blir veldig høyt. Eventuelle endringer ligger nok et stykke fram i tid, sier statssekretær Kjetil Lund.

Elbiler har en rekke fordeler. Innenfor skatte- og avgiftssystemet har elbiler fritak for merverdiavgift, engangsavgift og veibruksavgift, lav årsavgift og gunstig firmabilbeskatning. I tillegg har elbilene eksempelvis adgang til å kjøre i kollektivfeltet, gratis parkering og gratis ladestasjoner.

Den rødgrønne regjeringen har gjennomført den største omleggingen av bilavgiftene i miljøvennlig retning noen sinne, og dette har bidratt til at biler med lave utslipp har fått redusert avgiften betydelig. – Vi har varslet at vi i det kommende statsbudsjettet vil foreta en gjennomgang av bilavgiftene med sikte på å fortsette den miljøvennlige omleggingen, sier Kjetil Lund.

I dag har flere av elbilleverandørene tatt kontakt med Norsk Elbilforening for å høre hva vi tror og mener i denne saken. Leverandørene anser at slike spekulasjoner er å stikke kjepper i hjula for det fenomenale elbilsalget som nå er i Norge. Da er de sikkert glade for at statssekretær Kjetil Lund i Finansdepartementet klart og tydelig avviser KNAs påstander.