Hopp til innhold

Finland i elbilfarta

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Electrictraffic.fiHar vi syntes Finland har vært litt treig med elbil? Nå løper finnene ut av saunaen og inn i elbilene. Nesten 1 milliard skuffes inn i et prosjekt for å få fart på elbilismen.

 

Så det er sagt, i mange år har det vært finske entusiaster som har jobba med elbilteknologi. Først og fremst ombygginger av vanlige biler og utvikling av batteriovervåking. En velkjent historie er initiativet Fortum tok til Elcar Automotive i 1974, et prosjekt for å utvikle elbiler til å takle kaldt, nordisk klima. I 1985 ble det en joint venture med Subaru. I 1990 var den første prototypen av Elcat på veien. Konverteringen av Subaru vans fortsatte til tidlig 2000-tall. Totalt ble det lagd 160 stykker, for det meste brukt av finske Posti. Etterhvert i privat eie hos entusiaster. Nuvel, det er historie.

ElectrictrafficTekes, Finlands svar på Innovasjon Norge, har satt i gang et prosjekt hvor de satser € 30 millioner (ca 230 millioner kroner) på et samarbeid med private aktører for å få elbiler og ladestasjoner i gang i Helsingfors-regionen. Sähköinen liikenne heter prosjektet. Eller Electric traffic som er enklere for oss å forstå.

I prosjektet skal det delta drøyt 50 private aktører. Slås alle offentlige og private ressurser sammen blir det ca €100 millioner i potten. Det er nesten 800 millioner norske kroner.

Næringsminister Häkämies er kjempefornøyd med dette. Han smiler godt på bildet til høyre som er fra da prosjektet ble lansert 8.desember 2011 (beklager at vi er treige med nyheten) i Helsingfors. Ministeren uttalte i den anledning:

− Vi ska i dag starta det genom tiderna mest omfattande försöksprojektet med elfordon och deras laddningssystem i Finland. Inom ramen för projektet skapas det i huvudstadsregionen under de kommande fyra åren en testmiljö för eltrafik som normalt under vardagarna omfattar fler än 400 fordon och nästan 850 laddningsstationer.

Charge & Drive− Målet för Tekes EVE-program är att utveckla affärsverksamhet kring elektriska fordon och arbetsmaskiner. Arbets- och näringsministeriet stöder två projekt inom programmet med drygt 9,5 miljoner euro.

Ministeren presiserer at prosjektet ikke er umulig eller science-fiction. Han påpeker også at elbil ikke er en konkurrent til biodrivstoff, men vil gjerne ha begge deler. Biodrivstoff til tungtrafikk og fly, mens elbilene skal dominere bytrafikken. Foruten miljøhensyn har de forretningsmessig suksessrike finnene visjoner utover miljø, i følge næringsminister Häkämies:

Electrictraffic− Jag anser att Finlands globala roll och möjligheter att minska utsläppen av växthusgaser har sin utgångspunkt i innovationer. Innovationer som utnyttjar ren teknik och kan skapas till ett hyfsat pris samt en snabb kommersialisering av dem i Kina och andra tillväxtekonomier kan i ökande grad fungera som spjutspets för den finländska exporten. Redan i dagens läge får en stor del av exporten inom den finländska maskinindustrin konkurrensfördel genom de cleantech-lösningar som bolagen utvecklat. Också i elfordonsbranschen har vi sådant kunnande om både fordonstillverkning och batteri- och laddningsteknik kan komma att utgöra en betydande del av vår exportindustri som i framtiden.

Prosjektet løper i 4 år for å skape et testmiljø for elektrisk trafikk. Raskt skal det være minst 400 elbiler kjørende, disse har overvåkning for å bli kjent med kjøre/lademønster, funksjoner i kulde og brukeropplevelsene. 850 ladepunkt settes opp. Både løsninger for smart grid og intelligente trafikksystemer utforskes.

Men selvsagt kan det bli flere elbiler og flere ladestasjoner. Næringsministeren skal sørge for at det offentlige får elbiler med i innkjøpsavtaler. Og som vi ser på bildene fra lanseringsdagen, det er allerede mange elbiler som kan lokke finnene ut av saunaen.

Mer om Electrictraffic.fi finner du på hjemmesiden deres. Siste nytt er fra 7.februar da det var en liten elbilkortesje i nærmere minus 20. Ikke rart at finnene kaller dette «coolest experiment on the planet».

Electrictraffic.fi