Finnmarks første hurtiglader åpnet
Finnmarks første hurtiglader, sentralt i Kirkenes. (Foto: Anna Kireeva/Bellona)

Finnmarks første hurtiglader åpnet

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan være utdatert

Finnmark var lenge landets siste fylke uten hurtiglader. Men like før jul åpnet landets østligste hurtiglader i Kirkenes, og flere kan komme i løpet av 2019.

Det er Varanger Kraft som står for oppføring og drift av stasjonen. Ordfører Rune Rafaelsen har vært en pådriver for å få hurtigladeren på plass, sammen med blant andre Norsk elbilforening og Miljøstiftelsen Bellona. Like før jul åpnet ladestasjonen i en seremoni med ordføreren og representanter fra Varanger Kraft tilstede.

Ren energi – og mer underveis

Strømmen er utslippsfri energi fra Pasvikelva, kombinert med solenergi fra ladestasjonens tak.

– Nå kan vi kjøre bil på strøm fra Pasvikelva. Det er en del av det grønne skiftet, sier ordføreren til Sør-Varanger Avis.

Ordføreren lover også at flere ladestasjoner vil komme i Varanger Krafts virkeområde helt øst i Finnmark.

Ordfører Rune Rafaelsen sammen med representanter fra Varanger Kraft. (Foto: Anna Kireeva/Bellona)

Viktig arbeid gjenstår

Hurtigladeren i Kirkenes representerer et viktig framskritt for dagens og morgendagens elbilister i Finnmark. Mye gjenstår likevel før det fins et tilstrekkelig nettverk av hurtigladere i Finnmark. Nærmeste hurtiglader i Norge er i Sørkjosen i Nord-Troms.

Norsk elbilforening jobber for å få på plass gode lademuligheter i hele landet. 4. og 5. mars arrangerer Elbilforeningen åpne møter i Tromsø og Alta for å starte opp igjen lokalforening i de to nordligste fylkene.