Hopp til innhold

Flyr lavt med elbil

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Geir GravdahlGeir Gravdahl kjører elbil til daglig når han ikke flyr VIP-er fra kongefamilie og regjering for 717-skvadronen.

Geir og familien har elbilen Nissan LEAF som bil nummer to. De kjøpte elbilen i september i fjor på grunn av økonomi. Gratis bompassering og fri frakt av elbilen med ferje over Oslofjorden fra Moss. Dessuten er elbilen billig i drift.

– Vi bruker elbilen hver dag så langt den rekker. Den er helt gull å kjøre. På lengre turer bruker vi dieselbilen. Men nå fyller vi bare tanken en gang i måneden i stedet for hver uke, sier Geir.

Geir GravdahlNoen lengre turer med elbilen har det også blitt, med blandet erfaring.

– Jeg har hatt en tur fra Moss til Tønsberg via Drammen nå i vinter. Da hurtigladet jeg i Vestby, Oslo og Drammen og la meg bak trailere for å minke luftmotstanden. Med et par timers normallading i Tønsberg kom jeg meg også hjem igjen med ferja fra Horten til Moss. Turen gikk fint, men man får jo litt rekkeviddeangst innimellom, sier Geir.

En tur på Kino i Oslo en lørdagskveld gikk ikke like bra.

– Turen til Oslo gikk fint og jeg normalladet mens jeg så filmen sammen med sønnen min. Før hjemreisen stod gjenstående rekkevidde på 75 kilometer, noe som skulle holde hjem til Moss.

Men anslåtte kilometer raste fort nedover og derfor måtte Geir for første gang teste en hurtiglader.

– Sent lørdag kveld kjørte jeg inn på hurtigladestasjonen på Vestby, men fikk bare «connection failure» på displayet. Jeg prøvde også å ringe nummeret som stod oppgitt, uten å nå fram. Dermed bar det videre for normallading et par timer i nærheten. Klokka halv tre på natta nådde jeg fram til hurtigladeren i Ski. Der var det en grundig bruksanvisning som viste at jeg hadde koblet til feil på Vestby, forteller han.

Geir ler av historien nå, men det var ikke morsomt da det stod på. Uansett baserer han seg ikke på utstrakt bruk av hurtiglading. Mesteparten av ladebehovet blir dekket hjemme i garasjen mens bilen står parkert.

Geir er tidligere jagerpilot for F-16. Nå flyr han VIP-er fra kongefamilie og regjering for 717-skvadronen. Om et par år vil han trolig måtte pendle til og fra Gardermoen.

– For meg er det ikke aktuelt å vente på lading i minst 20 minutter hver dag hvis jeg skulle dagpendle til Gardermoen. Da må rekkevidden på elbilene bli bedre for å være et reelt alternativ. For å øke salget av elbiler er det tre ting som må forbedres. Rekkevidde, rekkevidde, rekkevidde, sier han.