Hopp til innhold

Folket vil ha elbil. Hurra!

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

NationenAldri – ja aldri – har så mange vurdert å kjøpe seg elbil. Er det en god eller dårlig nyhet? Er glasset halvfullt eller halvtomt?

For oss er siste spørreundersøkelse om interesse for elbil en aldeles fantastisk nyhet. Tallene er rett og slett sensasjonelle. 48% sier at de vil vurdere elbil som alternativ hvis de skal kjøpe bil i løpet av to år. Enten som bil nr 2 (som fort vil bli nr 1, det veit vi) eller utrolig nok 13% tenker på det som husstandens eneste bil.

Folket vil ha elbil!Idag utgjør elbilene noe sånt som 2-3 promille av bestanden av Norges personbiler. I 2011 som ble et rekordår for elbilsalg, var det kun 1,6% av personbilsalget som var elektrisk. Vi kan derfor alltids bekymre oss for om det er interesse nok i markedet. Noe Nationen også gjør og lager en skikkelig avisand ut av dette. Hva er Nationens problem:

52 prosent av dei spurte i Sentio-undersøkinga svarar at det er uaktuelt for dei å kjøpe elbil dei næraste to åra. 35 prosent av dei spurte kan sjå for seg elbil som bil nummer to, 13 prosent kan sjå for seg elbil som hovudbil i familien.

Tittelen ble fabelaktig nok: «Trur på elbil, men vil ikkje kjøpe sjølv». I den NTB-sirkulerte meldinga, var verste omskrivning til «Vil ikke ha elbil». Jøss, hva er dette? Jo, 52% sier at en elbil i svært stor grad eller i noen grad kan dekke transportbehovet. Mens «bare 48%» sier at de vil vurdere elbil som alternativ hvis de er på kjøpern i løpet av to år. Som resultat av den mildest talt fordreide framstillingen, forsøker Zero og Transnova etter beste evne å unnskylde elbilen. Noe som er helt unødvendig.

Sånn for å toppe den negative framstillingen, trekker Nationen fram at 66% i Nord-Norge sier nei til å vurdere elbil – og kaller det «motstanden» mot elbil. Kanskje ikke så rart da elbilen ikke like godt dekker behovet nord for Trøndelag. Ei heller er det hurtigladere på trappene. I Oslo/Akershus er det derimot hele 55% som vil vurdere elbil. Da må vi si at modningsprossen har kommet langt.

Vi har lånt grafene fra Nationens pdf-utgave slik at alle kan se hva realitetene er. Vakkert!

Nationen har krydra papirutgaven sin med kritiske kommentarer om norsk elbilpolitikk fra samfunnsøkonomen Bjart Holtsmark. Riktignok noe mer reflektert enn i oppslaget hos Nettavisen. Vi har tidligere kommentert påstandene hans. I forrige uke tok vi kontakt for å påpeke noen av lettvinthetene og inviterte han til å utdype synspunktene på elbil.no, alternativt la seg intervjue. Selvfølgelig under forutsetning om å oppfylle det minstemålet av etterrettelighet vi har som redaksjonelt prinsipp. Dessverre hadde ikke Holtsmark tid til å stille opp for elbil.no. Han prioriterer nettsteder med flere lesere. Så vi samler enda noen lesere til og vender tilbake til han Wink

Tilbake til begynnelsen: Jo, glasset er halvfullt. Det er bare pessimister som tror at det er halvtomt. Elbilglasset fylles opp for hvert år som går. Ifjor kunne NAF opplyse oss om at mange av medlemmene deres begynner å komme i elbilmodus. Nå har Nationen bekrefta at nesten halvparten av Norges befolkning har elektriske tanker.

Det norske markedets elbilmodenhet må være en spore til ytterligere innsats fra alle som selger elbiler. Grip muligheten, vær gode selgere og resultatene vil komme. Annenhver kunde i bilbutikkene vurderer å kjøpe elbil.