
Vi har en enorm nasjonal dugnad for å få en god ladeinfrastruktur for elbiler. Staten har bidratt via Transnova, vi ser også mange fine private initiativ. Men alle er ikke like positive.
Rema på Elverum nekter å følge kommunepolitikernes ønsker. Elverum kommune vil gjennom reguleringsbestemmelsene for Nordmo-kvartalet pålegge utbyggeren Rema Eiendom Øst AS å etablere ladestasjoner på parkeringsplasser med plass til mer enn 50 biler. I
Østlendingen 25.juni bestrider direktør Kvarsnes kommunenes rett til å kreve dette. Fullstendig mangel på samfunnsansvar, er Norstarts kommentar. Elverum med null elbiler trenger ladestasjoner for å få markedet i gang. Da er det hyggelig å se at konkurrenten Kremmertorget
dagen etter lover ladestasjoner når bygget skal utvides:
– Vi tenker rett og slett at vi bygger for framtida, fastslår eiendomsdirektør Rolf-Harald Holand i Sektor Eiendomsutvikling AS. Selv om det er få elbiler i Elverum i dag, skal vi tross alt sette opp et bygg som skal stå i mange tiår. Da må vi følge utviklingen, fortsetter han. Skryt, skryt, skryt fra Norstart til Sektor som er en kjøpesentergigant i Norge.
Vi har et annet motvillig kjøpesenter, Storo Storsenter drevet av Thon Shopping, som nettopp åpnet igjen etter en kjempeutvidelse av bygget. Og sannelig «glemte» de ladestasjonen. Etter litt påtrykk fikk vi begrunnelsen: De har ikke fått bygge så mange p-plasser som de ønsker og vil ikke prioritere elbilister. Men i etterkant loves det likevel at stikkontakter skal opp, men plassene reserveres ikke elbil og det vil være p-avgift. Norstart undres over at det med 520 p-plasser disponibelt ikke er mulig å gi et skikkelig tilbud for å fremme bruk av elbil – så si midt i Oslo by. Dette i motsetning til de nære naboene Økernsenteret og Linderud Senter som nylig har satt opp ladestasjoner med gratis parkering, helt på egen regning. Hvor får elbilistene da lyst til å handle? Hvilke kjøpesentre tar miljø- og samfunnsansvar?
Hva kan Norstart gjøre med uviljen? Istedenfor å ta mange små kamper, jobber vi med overordnet politikk slik at næringer som genererer stor biltrafikk, og andre eiendomsbesittere med parkeringsmuligheter, både stimuleres til og pålegges å etablere ladestasjoner. Det arbeidet går fint. Vi ser lyst på mulige resultater.

Da er det godt å få drahjelp fra framsynte politikere i Bergen som har gjort en tøff beslutning:
«En reduksjon til 96 parkeringsplasser, derav 20 tilrettelagt som el-bilplasser, er en av forutsetningene som byrådet stiller for å godkjenne reguleringsplanen for Sparebanken Vests planlagte nybygg i Jonsvollskvartalet.» En by sausa ned i forurensning med kjøreforbud og inndraging av p-plasser i vinter, trenger at kraftige grep tas. Godt å se at politikerne vil.
Dette følges opp av ukas nyhet om at Bergen snart har 152 nye ladepunkt, bygd ut av BKK og finansiert av Transnova. Begrunnelsen for et tiltak som umiddelbart kan virke som å skyte spurv med kanoner, det vil være omtrent 1 ladepunkt pr elbil, er visjonær:
– I 2030 har vi som mål at 20 prosent av bilparken skal være elbiler. Dette er noe vi skal satse på, sier byutviklingsbyråd Lisbeth Iversen (KrF) til BA. Tydelig at noen i Bergen forstår at det ene (ladeinfrastruktur) er nødvendig for det andre (elbiler). Og Bergen vil få mange, mange elbiler framover. Det er bare for elbilforhandlerne å kjenne sin besøkelsestid.
Til slutt en sjarmerende historie fra Namsos kommune som har satt opp 8 ladepunkt og har null elbiler. De valgte en teknisk løsning hvor standardnøkkelen ikke kan brukes, men et spesielt ladekort. Da stasjonene ble registrert i
NOBIL, tok vi kontakt for å høre hvordan det var mulig å få kortet. Joda, det var bare å ta kontakt med energi- og miljøkoordinatoren for å få ladekort: – Og det vil jeg si, kommer det en elbil og skal bruke ladestasjonene våre, stiller jeg opp når det skal være med ladekort. Sannelig er dette en mann som har sine ord i behold. Leif Ole Torske Husfest som i sommer har kjørt en Reva fra Svolvær til Nordmøre, fikk god hjelp. I avisa kom han til og med – som et lite stykke byhistorie.
Fra Namdalsavisa: Leif Ole Torske Husfest fikk assistanse av energi- og miljøkoordinator Ståle Busch med å koble bilbatteriet til ladestasjonen. Og lading ble det.Foto: Hans kristian Hansen