Hopp til innhold

Første hurtiglader med overvåking

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

FortumEndelig begynner det å funke. Vi har første operatør som kan formidle til elbilistene at hurtigladeren er i funksjon, og om den er ledig eller opptatt. Hvem er førstemann?

Det er Fortum som har dette i boks. Forsåvidt ingen bombe. I nesten hele år har de for et utvalg normalladestasjoner levert sanntidsdata til NOBIL. Så vi har i lengre tid sett at dette er noe Fortum får til.

 

Den første av Fortums hurtigladere er tilgjengelig ved McDonald’s Klokkergårdveien, ved E6 i Sarpsborg. Da kan Sverigeturen foregå under litt tryggere betingelser.

Jan Haugen FortumVi spurte Jan Haugen, ansvarlig i Norge for Charge & Drive i Fortum, om hvorfor de har gjort dette?

– Fortum har et sterkt brukerfokus. Vi er opptatt av at elbilistene skal ha trygghet og oppleve løsningene våre som brukervennlige. Derfor har vi kommunikasjon fra alle ladepunktene våre slik at du som elbilist kan vite at de er tilgjengelige når du kommer kjørende.

Hvordan får vi tilgang til hurtigladingen?

– Du bruker SMS for å starte og avslutte lading. Det betyr at du har en ekstra trygghet ved at andre ikke kan nappe ut pluggen. I en innkjøringsperiode fram til offisiell åpning 16.august vil en enkelt lading koste 20 kroner. Uten tidsbegrensning, men vi forventer at ingen står der lenger enn nødvendig og heller slipper andre til.

Hvor mye vil det koste framover å hurtiglade hos Fortum?

– Prisstrukturen er ennå ikke klar. Men betaling må til. Hurtiglading kan ikke være gratis hvis det skal være mulig å bygge ut en god infrastruktur. Derfor forsøker vi å finne en løsning som er attraktiv for elbilistene og gir tilstrekkelig inntekter for oss for å forsvare en videre, kommersiell satsing på ladeinfrastruktur.

Vi legger merke til at Fortums hurtigladestasjon er ved McDonald’s og satt opp i samarbeid med dem. De har også en normalladestasjon ved McDonald’s i Råde, samt at det ser ut som andre hurtigladestasjoner også skal havne ved siden av storleverandøren av hurtigmat. Dessuten veit vi at Fortum samarbeider med McDonald’s i Sverige. Så umiddelbart får det oss til å stille spørsmålet:

Betyr dette at vi snart kan kjøpe McCharge?

– Vi får se hva det blir til med McCharge, men det er en god idé.

Tusen takk til Haugen. Spørsmålet er sjølsagt hvordan vi skal vite om vi kan få benytta hurtigladeren.

Generelt, basert på data fra NOBIL, jobbes det med oppgraderte tjenester på nett og mobil som også vil vise sanntidsdata. Ennå er ingen helt i mål med det. Heldigvis har vi Fortums egen app, men som kun er for iPhone.

Derfor vil elbil.no så lenge formidle info fra hurtigladestasjoner med sanntidsdata. Du finner en modul i høyre kolonne på forsiden. Der kan du kjapt sjekke status og se tidspunktet for når den sist var brukt.

Skal vi tro Fortum og hva vi sjøl bedriver, tar det ikke mange sekunder fra en endring skjer på hurtigladestasjonen til det skifter mellom grønt = ledig og gult = opptatt hos oss på elbil.no. Rødt betyr «ute av drift» som kan skyldes manglende strøm, avslått lader e.l. Også hvis kommunikasjonen faller ut, det vil si at vi egentlig ikke veit status, skal det meldes oss. Status sjekkes hvert minutt og du trenger ikke å oppdatere nettsiden for at et fargeskifte skal skje.

Sarpsborg kommune, Østfold fylkeskommune og Transnova skal ha ros for å ha gitt støtte til etableringen. 16.august åpnes den offisielt med fylkesordfører og Sarpsborgs ordfører tilstede. Gratulerer til Fortum og tusen takk for at dere innretter dere etter elbilistenes behov.

Gud vi er spente!
Vil dette fungere knirkefritt?
Det kan bare dere hurtigladende elbilister bekrefte til oss. Stemmer status vist på elbil.no eller i Fortums app med det dere finner når dere sveiver innom McDonald’s i Sarpsborg? Bruk gjerne kommentarfeltet for å melde fra til oss eller send epost.

Fortum NOBIL