Hopp til innhold

Fortum i farta

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

FortumTil nå ikke den kraftleverandøren som for oss har vært mest profilert på elbil. Men de har gjort ei god hjemmelekse og har utvikla et helhetlig tilbud.

Fortum er en dominerende aktør i Finland, store i Sverige, ekspanderer i Baltikum og Russland og sammen med egen aktivitet i Norge, har de betydelige eierandeler i andre selskap som Hafslund og Ishavskraft. Aktivitetene omfatter kraftproduksjon, nettdistribusjon, strømsalg, fjernvarme og nye forretningsmuligheter. De har millioner av kunder.

Fortum Charge & DriveDet som interesserer oss mest er at Fortum nå satser hardt på infrastruktur for elbiler. Rettere sagt, de lar andre eie eller leie den, og tilbyr et helhetlig konsept med installasjon, drift, vedlikehold, overvåking, kundesenter og kommunikasjon. Charge & Drive kaller de deres «nøkkelferdige løsning».

Fortum har utviklet sitt eget kontrollsenter for ladestasjonene. Slik overvåkes de 24 timer i døgnet, året rundt. Døgnbemannet kundeservice svarer på spørsmål eller fjernåpner ladestolpene om det skulle oppstå en feil.

Tilbudet deres skal dekke normal- og hurtiglading, i det offentlige rom, på arbeidsplasser og hjemme. Skal du finne fram, eller låse opp en ladestolpe, er det nok med en SMS fra en mobiltelefon. Eh, rettere sagt iPhone hvis du skal finne fram. Appen Charge & Drive er foreløpig kun for den, og kan også trenge en bedre datakilde for ladestasjoner i Norge (kremt, vi mener NOBIL). Enhver mobiltype kan sende en SMS for å låse opp en stolpe.

Sånn by the way, for knappe to uker siden arrangerte Fortum et elbilseminar i Finland med prominente gjester. En av stjernene var en ladestasjon for ultrarask lading som de har satt opp hos seg for testbruk. Der kan elbilen blir fulladet på kun fem minutter. Ladefart opp til 250 kW som er det femdobla av CHAdeMO som nå installeres rundt omkring i Norge. Ikke hvilken som helst elbil takler det. Men finsk universitetsmiljø har utvikla elsportsbilen ERA (Electric RaceAbout) som fikser det.

Fortum skriver at de så langt har installert over 100 ladestasjoner i Norden. Her leser du mer om løsningen Charge & Drive. Vi gleder oss over at kraftbransjen begynner å finne form på elbilsatsingen.

Fortum ultrahurtiglading