Hopp til innhold

Fossil symbolbruk

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

BensinladepumpeEtter hundre år med bensinbiler har vi utviklet en bruk av symboler det ser ut til å være vanskelig å kvitte seg med når elbilene nå gjør sitt inntog.

Vi elbilister får stadig spørsmål om vi tør å ta lange turer, og svaret er da at vi har en «bensinmåler» som gir oss en pekepinn om kjørelengden. Og det morsomme er at både Think og Nissan LEAF har et symbol for «tom tank varsel», med solide røtter i fossilalderen: En bensinpumpe med stikkontakt!

BensinladepumpeDet er et paradoks av et symbol, men det er vel slikt vi må finne oss i på terskelen til en ny æra med personlig transport. Med litt velvilje går det jo an å tolke figuren som en ladestasjon, men i hvert fall med min sterke fossile forankring er det en bensinpumpe jeg ser.

En forskjell på Think og LEAF når det gjelder «tankmåleren» er at Think viser faktisk ladestatus på batteriet, mens datateknikken i LEAF regner ut gjenstående kjørelengde basert på hvordan tidligere kjøring har vært. En lett gassfot gir lang kjørelengde. Ikke særlig tilfredsstillende etter min mening, for hvis bilen skifter sjåfør fra søndagskjører til racerbilist, vil måleren bli veldig misvisende.

Denne usikkerheten har fått flere LEAF-eiere til å installere et såkalt SOC-meter som ekstrautstyr. SOC står for «state of charge», og dette meteret viser den faktiske – ikke dataestimerte – ladestatus på batteriet. Fremtidige modeller av LEAF vil vi tro gir sjåføren mulighet til å velge estimert kjørelengde eller faktisk ladestatus på batteriet.

Nissan LEAF har en annen artig symbolbruk som har fossile røtter: Hvis du kjører jevnt og pent uten unødig energiforbruk i form av rask akselerasjon og brå oppbremsing, vil det vokse fram en skog av trær på displayet. Det sies at denne detaljen har med japansk kultur å gjøre – premiering for pen kjøring i form av fremvoksende trær skal avle gode elbilister.

LEAFtrærDet kan synes litt barnslig, men en visuell inspirasjonskilde som dette fører til at det går sport i å kjøre ressursvennlig. At dette også virker på norske elbilførere rapporteres det om på nettfora. En skriver at «ungene har kastet seg på elbilbølgen med full tyngde og er rene misjonærene når det gjelder å spre det glade budskap». Når de sitter baksetet forteller han at de roper: «Vi vil ha tre! Vi vil ha tre!» eller «Klarer du et lite tre på vei hjem, pappa?»

Det går jo ikke an å ikke bli inspirert av slikt, sier han.

En annen bidragsyter på det aktive elbilforumet forteller at «Min eldstemann er veldig opptatt av at bilen må lade når vi kommer hjem. Når han leker med bilene sine må de alltid innom en ladestasjon og lade.»

Entusiasmen hos den oppvoksende slekt tyder på at det ikke skal ta så lang tid før vi kan fri oss fra vår fossile arv…