Hopp til innhold

Frie verksteder bryr seg lite om service på elbil

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

De frie verkstedkjedene er ganske tyste om hvordan de forholder seg til elbilservice. Men det finnes heldigvis lokale, hederlige unntak.

Gjennom flere saker her på elbil.no har vi forsøkt å finne ut av hvordan det står til med prisene for service på elbiler i Norge. Til nå har vi utelukkende sett på verksteder hos merkeforhandlere. Vi ønsket i tillegg å få en pekepinn på hvordan de frie verkstedene stiller seg til å gjennomføre service på elbiler, og om de har personell og utstyr til å gjøre jobben. 

Hypotesen er at økt interesse blant merkeuavhengige verksteder vil skape større konkurranse, og dermed lavere priser på servicetilbud. Spørsmålet var om Norges bilbransjeforbund (NBF), som blant annet organiserer en lang rekke bilverksteder, kunne ha noen oversikt over dette.

– Har hørt litt rundt, men kan ikke si at vi vet noe om dette. Beklager, sier kommunikasjonssjef Egil Steinsland i NBF etter å ha sjekket saken. Han lover samtidig å gi beskjed dersom han hører noe mer om saken.

Les også:

Seks kjeder – null respons 

Elbil.no rettet samtidig likelydende eposthenvendelser til de uavhengige kjedene Meca, Snap Drive, SjekkPunkt, Mekonomen, BilXtra og Automester for å få få vite hvordan disse forholder seg til elbiler. 

Pussig nok kom det ikke en eneste respons. Vi tar selvsagt forbehold om at en epost eller to ikke nådde fram, men null respons var likevel overraskende. 

Lyden av stillhet kan ikke bety annet enn at vi må gå grundigere til verks for å finne ut av saken.

At kjedene ikke svarte på tiltale, betyr likevel ikke at det er helt slukket og mørkt for elbiler på landets uavhengige verksteder.

Skryt til Haugland Automobil

Da vi stilte spørsmål om elbilservice til våre lesere i midten av mars, fikk vi svar fra en hordalending. Han var meget fornøyd etter sitt besøk hos et uavhengig verksted:

– Jeg utfordret et lokalt verksted (Haugland Automobil) på Osterøy utenfor Bergen til å ta første service på en 2012-modell Nissan LEAF. Pris inklusive deler (pollenfilter) ble 1.483 kroner, skriver mannen.

Servicen hos Haugland Automobil, som er del av BilXtra-kjeden, ble gjennomført i november i fjor. På samme tid fikk hordalendingen tilbud fra merkeforhandler i Bergen på langt over det dobbelte.

– Ifølge verkstedet er normert tid for førstegangsservice 1,5 timer. Haugland satser på elbilservice – og har nettopp gjennomgått grunnleggende introduksjon og opplæring for service. Han har også nylig anskaffet komplett utstyr for diagnostikk og service (Bosch). Ser ingen grunn til ikke å la dette verkstedet ta neste service evt. reparasjon på min Nissan LEAF. Er svært fornøyd, konstaterer elbil.no-leseren.

Muligheter i Oppegård

To andre lesere melder om sitt møte med et annet uavhengig verksted, nemlig Ødegården Auto på Sofiemyr i Oppegård, sør for Oslo. Prisen ble dog høyere enn utenfor Bergen:

– Jeg fikk utført førstegangsservice (30.000 km) for 2.800 kroner. Da ble det skiftet kupefilter, kontrollert bremser (det var ikke nødvendig å smøre dem) og ellers alt etter serviceboka. De har pt. ikke utstyr til å avlese batteriet, men dette kommer, skriver den første.

Den andre leseren utdyper videre, for den som måtte være interessert i prisanslag for andregangsservice (60.000 km) samme sted:

– Jeg fikk tilbud på 3.750 kroner fra Ødegården Auto.

PS. Har du undersøkt muligheten? Har du hatt gode – eller mindre gode – opplevelser ved henvendelser til/besøk hos uavhengige verksteder? Kommentér under!