Hopp til innhold

Genève Motor Show 2012

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Geneve Motor ShowElbilforeningen var til stede i Genève under bilutstillingen i begynnelsen av mars. Hva fant vi egentlig ut og hva kan verden forvente seg?

Genève Motor Show er en av bilbransjens større arrangementer og en av to store europeiske utstillinger hvor man har hatt verdenslansering, og/eller Europa-lansering av kommende bilmodeller.

 

Mange elbilnyheter har opp gjennom årene blitt lansert i Genève. De fleste har nok tidligere vist seg å forbli konseptbiler.

Kort oppsummert må man vel si at årets messe var en god blanding av gammelt nytt og nytt, både hva gjelder fossilbiler, hybridbiler, hydrogenbiler, ladbare hybridbiler og ikke minst elbiler. Heller ikke i år kom det store spekteret av elbilnyheter, eller gjennombruddet i form av elektrisk dominans, selv om messen til dels var preget av EL.

Opel AmperaOpel Ampera

Genève Motor Show startet med å utrope Opel Ampera til «Car of the Year 2012», som dermed overtok stafettpinnen etter fjorårets vinner Nissan LEAF. Mangt kan sies om Ampera, men nyskapende og på mange måter banebrytende, det er den i hvert fall. På mange måter er Ampera en naturlig oppfølger av Nissan når man har å gjøre med en jury som åpenbart ønsker nyskapende innovasjon på flere områder.

Toyota Prius PHVToyota

Foruten Chevrolet Volt, som er tvillingbilen til Opel Ampera, er en rekke andre ladbare hybrider nå lansert av bilprodusentene. Ampera er den første som kommer for salg, og deretter blir det Toyota Prius PHV som får Norges-lansering (over sommeren). Prisen er ikke endelig bestemt, men den blir etter sigende noe dyrere enn vanlig Prius.

Tesla Model S Elon MuskVolvo

Volvo viste frem sin ladbare hybrid V60, som forventes å komme til Norge mot slutten av 2012 eller tidlig 2013. Volvos helelektriske bil V30 finnes det derimot ingen offisiell lansering av.

Tesla Model S

Det var endelig duket for Europa-lansering av Tesla Model S, en sedanbil med plass til inntil sju personer. Ingen andre enn Elon Musk presenterte den. Bilen har fått mange entusiaster i Norge til å forhåndsbestille, samt legge inn innskudd, og det sågar før ett eneste eksemplar av bilmodellen er laget! Gleden er nok stor når det nå for alvor nærmer seg levering, henimot slutten av året.

Renault ZOERenault

Renault har i mange år varslet at de kommer med en serie elbiler, og nå er de her. Vi nevner Fluence, Berlingo, Twizy og aller sist ZOE som alle etter hvert er i produksjon.

I september skal de første elektriske Kangooene ut på markedet i Norge. Det er knyttet spenning til hvordan mottakelsen vil bli, da elbilen leveres både som varebil og som femseter. Prisen på kjøp og batterileasing er foreløpig ikke satt, men forventes å være klar over påske.

Dette er andre gangen Renault lanserer Kangoo i elektrisk versjon. Den første elektriske Kango kom rett før årtusenskiftet, den gang med NiCd-batterier. Den nye Kangoo kommer med litiumbatteripakke. Den fabrikkleveres med en 10-liters fossiltank beregnet for tilleggsvarmer, noe som nok er nødvendig på grunn av bilens relativt store kupé.

Det høyst spesielle lille og morsomme kjøretøyet Twizy kommer ikke til Norge. Det vil i alle fall ikke skje i denne omgang, selv ikke som sommerkjøretøy. Før den kan tilbys norske kjøreforhold, må den utstyres med både kuldepakke og annet nødvendig utstyr for kaldt klima. Twizy følger dermed i bilsporene til Fluence, som vi tidligere har omtalt heller ikke kommer til Norge.

ZOE har vi tidligere beskrevet i egen artikkel, og dette er nok den av årets elbil-nyheter som vi har størst forventning til ettersom det hevdes at den har enkelte, spennende nyvinninger. Renault satser på batterileasing også for ZOE, noe som nok ikke er dumt i lys av batterigarantidiskusjonen Elbilforeningen har omtalt ved flere anledninger.

Nissan LEAF NismoNissan

Nissan liker å tro at de sitter i førersetet når det gjelder elbilutvikling. På mange måter gjør de også det gjennom sitt imponerende salg. Uoffisielle kilder hevder at den norske salgskontrakten på LEAF nr 1.100 er passert – og det på snaue 6 måneder! Her er det vel snart duket for offisiell levering av elbil nr 1.000.

Til Genève hadde Nissan tatt med seg LEAF Nismo, en ombygget racing-Leaf. Ja, det er faktisk en Leaf med senket understell, litt fetere skjermer og andre racingdetaljer. Det er faktisk godt mulig at det «sære» norske elbilmarkedet hadde tatt imot racingversjonen med åpne armer.

e-NV200 er vel den neste elbilen til Nissan som vil få oppmerksomhet. Fra tidligere har vi fått vite at bilen ville komme til Norge i 2013. Informasjonsansvalig Marina M. Bakkum i Nissan opplyser nå at bilen ligger an til å komme til Norge i siste halvdel av deres avvikende regnskapsår 2013. Det betyr at vi nok vil se bilen i Norge tidligst i 4.kvartal 2013. Trolig kommer den i tre versjoner; som varebil, som 5-seter og som 7-seter. Bilen blir bygget med essensen av drivlinjen til Leaf.

Smart EDEl-Smart

El-Smart har lenge vært lovet, og skal vi tro produsenten, starter salget i 2. kvartal i år, og forventes å komme til det norske markedet i løpet av året. Ankomsttida er dog ikke bekreftet fra den norske importørens side. Prisen forventes i Norge å ligge på om lag 24.000 euro og trolig uten batterileasing den får ellers i Europa, men prisen er ikke endelig avgjort.

BMW

BMW sine modeller hopper vi over i denne omgang. De har lite konkret å komme med for norsk lansering. Produsenten er helt klart i gang, men vi får trolig ikke se noe i Norge før tidligst 2014.

Mia ElectricMia

Av litt mer spesielle kjøretøyer kan vi nevne den lille franske elbilen Mia, som i varebilversjon kommer på det norske markedet nå på forsommeren. Mia kommer på det europeiske markedet i lang og kort utgave fra 1-4 seter, men det er usikkert når flerseteren vil bli lansert i Norge

Det mest spesielle ved el-varebilen Mia er det midtstilte sjåførsetet. Konseptbilen Mia ble for første gang lansert under EVS i Stavanger i 2009, da av Huliez. Mia kommer i tre batteristørrelsesvarianter – 8 kWh, 12 kWH og etter hvert med 18 kWh.

Elbilforeningen testet bilen i Stavanger og har testet bilen påny i Norge i vinter, og vil komme tilbake med mer info senere.

MorganMorgan

Når vi først er inne på det som regnes som mer spesielle kjøretøy: Skal det være en Morgan i elektrisk versjon? Morganfabrikken har laget en elektrisk konseptbil. De har kommet så langt at de har produsert tre biler, hvorav to er ment for testkjøring.

Trauste som de er, ønsker de ikke å kvitte seg med den 5-trinns girkassa. Dessuten har de lagt inn kunstig motorlyd, men den skal visstnok kunne slås av/på ved hjelp av en bryter. Morgan opplyser at målet er å komme ut på markedet «i nær fremtid», men at det gjenstår noe testing blant annet i forhold til en endret tyngdefordeling.

Hvor vidt dette er attraktivt for å tiltrekke yngre kjøpere, er uvisst. Selskapet hevder i alle fall at 40% av Facebookfansen deres er under 34 år.