Hopp til innhold

GM tuller det til for Chevy Volt

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Chevy VoltI USA har batterierbiler blitt et brennbart tema. Ikke den mestselgende elbilen, men den ladbare hybriden Chevrolet Volt.

Vi hadde for et par uker siden en artikkel om Ladbare biler og risiko for brann. Dessverre har det blitt mer støy rundt Chevy Volt. Noe vi egentlig trodde skulle ebbe ut. Men Volt er en politisk hoggestabbe for Obamaskeptikere, med den voldsomme statlige innblandingen som har vært i «Government Motors».

Chevy VoltKjernen i historien er at en Chevy Volt etter en kræsjtest tok fyr noen uker etterpå. Prosedyrer for å sikre batteriene var ikke gjennomført. Litt som å la bensinen renne ut på gulvet og håpe det beste …

Mon tro om historien mer beskriver problem som oppstår når et stort selskap holder informasjon tilbake, enn et virkelig problem med elbilbatterier generelt. Mangel på rutiner og forsøk på hemmelighold er ikke smart. Deretter en litt panikkarta reaksjon med å forklare hva de kunne gjøre teknisk av forbedringer, så tilby leiebil til alle som skulle være redde – og til slutt alternativet tilbakekjøp.

I alle fall vil det være utrettferdig at denne historien skal ramme andre som på en seriøs måte holder på med elbil. Det gjelder de aller fleste.

På nettstedet til The Economist har vi funnet en interessant artikkel om historien: Volt farce. Vi anbefaler å lese den og tror at dette seriøse tidsskriftet har en forholdsvis objektiv og nøktern vurdering av forholdene:

«What is left unsaid in all this is the fact that conventional cars with a tank full of petrol are far greater fire hazards than electric cars will ever be. Some 185,000 vehicles catch fire in America each year, with no fewer than 285 people dying as a consequence. But, then, people have been living with the hazard of petrol for over a century. Irrationally, electric-vehicle fires are perceived as somehow more worrisome simply because they are new.»

I Norge ble Opel Ampera i forrige uke kåra til årets bil 2012 av en jury bestående av Dagbladet, Zero m.fl. Dette er da søsteren til Chevy Volt. Gratulerer så mye! Ladbare biler skal fortsette å gå sin seiersgang verden rundt!