Hopp til innhold

Har du baller til å kjøpe Tesla Model S?

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tesla Model SDiskusjonsforumet koker. Rykter og spekulasjoner. Men veit du hva du kjøper – og er du den rette til å være blant de første eierne av Model S?

Sånn underhånden har vi fått forståelsen av at det nå er ca 1.500 Model S reservert i Norge. På et par måneder en pen vekst på ca 500. Ikke så rart med den oppmerksomheten Tesla har hatt i det siste.

Vi må bare innrømme at informasjonen fra Tesla ikke akkurat står i stil til hva du bør forvente som forbruker. Var det ikke for at det er noe helt spesielt med Model S og den dedikerte gjengen bak, kunne vi ha blåst oss litt opp. Sånn på vegne av forbrukerne.

Hvordan blir elbilen?

Elon Musk var ikke redd for å svare JA på det meste han ble spurt om da han var innom Oslo på en svipptur. Litt sånn som asiatere også kan oppleves. De finner det uhøflig å svare NEI på noe. Ikke at vi tror at Elon er kledelig høflig, men han vil så mye. Ja, han vil at alt skal være mulig.

Kundene, enten de har reservert, gjort den formelle bestillingen eller bare venter på å ta en avgjørelse, er nok mer i villrede. Fortsatt er det ting vi ikke veit om Model S. Sannelig er det også stadig vekk noen småforandringer på utstyrsspekken – til fortvilelse for noen få.

En av de siste(?) overraskelsene var tilbudet om vinterpakke som først kom for to uker siden. Da kunne du sikre deg oppvarmet bakseterad, batterivarmer, bedre avriming frontrute og oppvarmet vindusvisker. For knappe 10.000 kroner, noe som sikkert var en hyggelig melding for norske kunder.

Det er mye vi kan være sikre på. For eksempel prisen og at Tesla vil ha en rekkevidde langt utover hva som har vært normalt for elbiler. Bortsett fra deres egen Roadster, da.

Mer beklagelig er det at vi ennå ikke kjenner alle lademulighetene for Model S. Sjøl om elbilen har en gigantisk batteripakke, trenger denne også påfyll. Inntrykket Tesla skaper er at den skal kunne lades hvor som helst med hva som helst. Til og med CHAdeMO hurtiglading skal den håndtere, noe mange er tvilende til sjøl om Elon sier: JA!

Ladestasjoner.no forsøkte seg freidig nok med å gjengi offisiell, men nok noe intern Teslainformasjon som tilfeldigvis ble tilgjengelig. Etter en måned måtte den fjernes etter gjentatte oppfordringer fra Tesla. Da ble det lovt at ny og helt korrekt info snart vil komme. Cirka halvannen måned siden det…

Et knippe Superchargers er også lovt for Norge. Med den luftige ambisjonen om å ha dem i drift i løpet av sommeren. Mot alle odds vil vi si, når vi ser hvor lang tid det tar for kraftselskapene å få opp vanlige hurtigladere.

Tesla Model SSjøl venter vi i utålmodighet på å få den samme infoen til kjøpsveiledningens elbilmatrise som andre produsenter har klart å gi oss. Foreløpig er det mye «info kommer». Deler av dette er svært sentrale detaljer sett fra et forbrukerperspektiv. I det minste bekrefter dette usikkerheten.

Bare noen få måneder før de første kundebilene skal leveres i Norge. Vi må tro at de er på vei inn på samlebåndet. I det minste må delene være bestilt. Da er det greit for produsenten å vite hvordan bilen skal være. Og noe de også kan fortelle alle de ekstremt spente kjøperne.

Usedvanlig åpenhet

Forvirringen og usikkerheten skyldes ikke minst at Tesla har praktisert en usedvanlig høy grad av åpenhet. Blogger, eposter, twitring osv har gitt oss mulighet til å følge med på hva som rører seg innad i konsernet.

Verre er det at den formelle informasjonen ikke flyter like fritt. Det virker å være en lang og omstendelig kanal fra hovedkontoret i California til butikken i Oslo.

Vi kan mistenke at de norske og danske kreftene som skal gjennomføre Teslasuksessen i Norge, også er en smule i villrede. Eller de gjør kanskje som alle entusiastene? Ser hva ledende personer spytter ut av svar på henvendelser. I helga var det en entusiast som fikk svar direkte fra Elon Musk fordi tåkelyset plutselig var tatt bort fra bilen, og at det kanskje kunne vært nevnt på forhånd? Ifølge Elon kort og greit fordi:
You’re right, we should have said something. Essentially, the «fog» lights were not actually helpful in a fog or in any reasonable scenario we could envision, and were actually bad in some situations. They made Model S worse, so they were deleted.

Denne kommunikasjonsformen bidrar godt til ryktespredning, morsomme diskusjoner og utallige tråder på alle forum hvor Tesla Model S kan diskuteres.

Tesla Model S
Men hva så?

Joda, det har begynt å melde seg litt tvil i rekkene av fanboys. På vårt utmerkede og nå om dagen nesten fullstendig Tesladominerte elbilforum, dukka det opp en ny tråd:
Hvorfor jeg kansellerer (eller vurderer å kansellere)! Håper Tesla leser her.

Intet annet enn sunt. Her får mange en realitetsorientering som de kan trenge. For skal du skaffe deg en Model S, sånn helt i begynnelsen, må du også være forberedt på hva som kan følge av det som før het «problemer», men nå «utfordringer». Som det så fint heter på engelsk, du blir en «early adopters». Er du det?

Vi klipper ut litt fra de mange meldingene som kommer på forumet. En tråd som dette blir etterhvert meget lang å lese.

Sånn går nu dagan

Vi kan knapt forestille oss at andre nye bilmodeller får tilsvarende oppmerksomhet. Vi mener, hvor spennende og mangfoldig kunne diskusjonen være før lanseringen av Golf 7?

Vil du ikke være med på noe unikt og samtidig naturlig nok risikofylt? Har du for mye penger, kan du kjøpe deg en vanlig bil med lignende ytelse og utstyr. Koster deg kjapt over millionen i Norge. Og du går glipp av så mye. På godt og vondt.

Mangelen på helt sentral informasjon og de stadige endringene gjør det åpenbart at det er en risiko for overraskelser hvis du vil være én av de over tusen som i år skal bli eier av Model S. Skjønner du ikke det, kan det være verdt å ta en ekstrarunde i tenkeboksen. Småfeil vil være der, skjønnhetspletter må påregnes og alt blir ikke som lovet. Er det uutholdelige tanker som ikke kompenseres ved være med på et av de villeste bileventyrene på lang tid? Ja, da er det best å pyse ut.

Mulig at jeg er et «blast from the past». Men litt umodne elbilprodukter har vi hatt tidligere. På full fart inn i markedet før alt var på plass. Egentlig kjennetegnet ved norsk elbilindustri i mikroskala, og stort sett også det eneste som er sammenlignbart med Teslas gigantsatsing. Likevel, det er utrolig hva early adopters har funnet seg i, så lenge de opplevde å være med på et eventyr.

Kundebehandlingen blir avgjørende. For småproblemene vil være der. Men er det et apparat og ressurser som kan håndtere dette? Skjønner feilene, har delene, løser det kjapt, stiller med et smittende og godt humør, har en god historie å fortelle og letter plagene dine med å levere fra deg Model S et par timer eller en dag? Da kan nettopp det å være tidlig ute snus til en positiv opplevelse, ikke bare pest og plage. Vi har tidligere hørt pionérelbilkunder nærmest uttrykke bekymring over at problemer skulle være over. Da hadde de jo ingen grunn til å ta kontakt igjen.

Tesla Model SVi snakker om å bidra til et selskap som allerede har snudd den vestlige verdens oppfatning av hva elbil er og kan være. Bare ved å lage et par tusen snertne sportselbiler. Nå gjør de alt som gamet krever av dem. Hva som kan følge av at de makter å skape Model S til en suksess, er det bare så vidt vi tør å drømme om.

Vi får si det igjen. Kjøperne må vite, og bør være i stand til å forstå, at et tidlig og revolusjonerende produkt som Model S, sannelig ikke er lett å lage. Ei heller enkelt å få fullstendig perfekt ved de første forsøkene. Men er det noen som har lyst til å vente til bilen er perfekt (eh, etter normale og noe variable standarder i bilbransjen), så ta deg tid til det. For hvis Tesla skal vente med å levere den til så er tilfelle, blir det for lenge for alle som vil bidra nå som Teslaeiere. Verken du eller Tesla vil være tjent med at du blir en for krevende kunde. 

Vi tror at kjøperne av Model S i det store og hele forstår risikoen. Noe annet vil overraske oss når vi ser den mangelfulle informasjonen som flagrer forbi. Men det er bare at de ikke klarer å la være å kjøpe den. Få en eller annen drøm realisert. Være helt i front av utviklinga. Være pionerer. Og ære være alle dere! For vi trenger dere.

Det er ikke frykt som gjør at jeg ikke kjøper en Model S i år. Det er bare at jeg ikke trenger den. Irriterende nok. Men det vil mange andre gjøre og få både elbil- og bilglede på kjøpet. Og bidra at verden forandres litt.

Siste ord skal et av de vakreste innleggene på elbilforumet få

Så blir jeg klar over Model S og hva skjer? Plutselig gleder jeg meg til høsten i stedet for sommeren. Plutselig bruker jeg mer til på bilfora enn jeg liker. Plutselig er det vanskelig å ta et par øl med gutta uten å nevne Tesla i en eller annen setning.

Hvorfor er det slik? Det er jo bare en bil! Ikke er jeg opptatt av det globale miljøet heller. Jeg tror det dreier seg om å være med på noe nytt. Noe revolusjonerende. Model S har spesifikasjoner som gjør at dette er vanskelig å tro på. I tillegg er bilen, i mine øyne, en av de vakreste jeg har sett.

Så, ja, kall meg gjerne «fanboy». Kall meg naiv, kall meg hva som helst, men dette skal jeg være med på.