– Hei. Kan du hjelpe meg å finne en nummer 2-bil?
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Årlig mottar vi tusenvis av henvendelser på vår medlemstelefon. Ofte fra folk som skal kjøpe seg elbil, og trenger gode råd og vink.
Den lette gjendiktningen under er fra en typisk samtale med en potensiell elbilkunde. Meningsinnholdet er «spot on», sitatene er omtrentlige og vedkommende kvinne selvsagt anonym. Hun bor i Oslo, og har både mann og små barn.
– Jeg er på jakt etter en bil nummer 2. Det er en elbil vi ser etter, kommer det fra den andre enden av røret.
Først lurer hun på om det finnes forhandlere der man kan testkjøre et utvalg forskjellige testbiler. Ikke med mindre du velger å dra til en parallellimportør som tilbyr relativt nye, brukte elbiler over et vidt spekter, svarer vi.
– Neivel, svarer kvinnen, som sier hun gjerne skulle hatt alt på ett brett. – Kan du anbefale noen forhandlere?
– Nei, jeg kan dessverre ikke det, svarer jeg. – Men jeg kan fortelle litt om de aktuelle elbilene du har å velge mellom. Så sneier vi innom det meste fra smått til stort.
– Forresten; er du så sikker på at dette skal bli en nummer 2-bil?
Barneseter viktig for mange
– Mannen min har en dieselbil, svarer kvinnen, og virker ikke å ha reflektert noe særlig over det faktum at for mange blir elbilen etter kort tid nettopp nummer én. Vi drøfter det kjapt. Elbilen blir nemlig fort den som tar seg av det aller meste familien trenger av individuell transport. Utenom kollektiv og sykling, selvsagt.
– Jeg skal først og fremst kjøre inn til sentrum når jeg skal på jobb, sier kvinnen, fra en bydel, før jeg sier at det kanskje ikke er det absolutt enkleste å få få til med tanke på parkering. Nei, jeg trenger jo ikke å lade sier kvinnen. Det handler bare om å finne en parkeringsplass.
– Ja, og så er det viktig at bilen har plass til barnesete(r).
Det er det for mange, og den gode nyheten er at moderne elbiler flest selvsagt har ISOFIX-fester for barnesete.
– Er elbiler i dag stort sett som andre elbiler, altså, spør hun.
– Ja, de er det, svarer jeg, og nevner tilfeldigvis at det kommer en e-Golf i juni.
– Ser den ut som vanlige Golfer?
– Japp, den er helt lik med noen bittesmå unntak. Kun eksperter vil se forskjellen, svarer jeg.
– Aha. Hva koster den, spør kvinnen, før hun får de nødvendige informasjoner.
Svært forskjellige behov
Så kan du selvsagt spørre hvorfor bruddstykker fra denne samtalen er relevante. Jo, året er 2014 og det finnes trolig rundt 27.500 elbiler på norske veier (mer om dette kan du lese her på elbil.no om kort tid). Så langt i år utgjør elbilene nesten 14 prosent av personbilmarkedet.
Men som samtalen kan illustrere, er ikke kunnskapen om elbil hos store deler av befolkningen nødvendigvis så stor. Norsk Elbilforening finnes blant annet for å spre kunnskap. For å gi råd og tips om hvordan det er å være elbilist, og hva man bør tenke over dersom man ønsker å bli det. Og ikke minst viktig jobber vi for at det skal bli enda bedre og mer praktisk å være elbilist.
Behovene, når medlemstelefonen ringer, er altså svært forskjellige. Noen må ha en elbil som kan tilbakelegge en viss strekning mellom hjemsted og jobb, gjerne tur-retur, hele året, uten å stoppe for lading.
Den aktuelle samtalen kom aldri innom tema som lading, slik den ofte kan gjøre ellers. Lading er et svært viktig tema for oss, og noe vi jobber kontinuerlig med. Vi mener hurtiglading må være like enkelt som å fylle bensin. Og vi oppmuntrer næringsaktører til å sette opp ladetilbud.
Alle er velkommen
Mange trenger kun å kjøre noen få mil. Noen av dem kunne helt sikkert også unnagjort turen med elsykkel eller kollektivtransport, men vi moraliserer ikke. Ei heller spør vi om motivasjonen for å vurdere elbil handler om miljø, økonomi eller tid.
Eller om det er snakk om en kombinasjon av disse faktorene.
Vi mener hver eneste elbil som erstatter bruk av diesel- eller bensinbil er en seier for miljøet der du bor – og i det hele tatt.
Og vi ønsker selvsagt alle elbilister – og spørsmålene dere måtte ha til oss – velkommen!