Her kommer 86 nye ladepunkt
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

I «katakombene» under Akershus festning blir det et elbileldorado i desember. Nå skal siste hånd legges på verket, men de første detaljene får du allerede nå.
I går var det et improvisert pressemøte i det gamle parkeringshuset, som nå utelukkende blir for ladbare kjøretøy. Byråd for samferdsel og miljø, Guri Melby (V), og Oslo og Akershus elbilforenings Magne Storebø ble intervjuet av NRK Østlandssendingen.
I ladehuset blir det en tidsbegrensning på 10 timer. Det er slik sett perfekt for jobbpendling for folk som sliter med å få sykkel eller kollektivt til å passe. Samtlige ladebokser har Type 2-kontakt, og det er nettopp dette som er grunnlaget for verdensrekord.
– Her har vi fjernet vanlige biler, og redusert antall plasser til 86. Kun elbiler vil ha lov til å komme hit. Dette er et grep for å redusere biltrafikk, og sørge for at flest mulig biler er elbiler. Vi kommer til å ha biler i Oslo i overskuelig framtid, og da er det viktig at de er utslippsfrie.
– Derfor støtter vi opp om elbiler, sier Melby, som også understreker fordelen med at det nye ladehuset sparer plass på gateplan – som heller kan brukes til å legge til rette for kollektiv og sykkel.
– Fram til vi hører noe annet kaller vi dette verdens største offentlige ladegarasje. Vi er jo tross alt verdens elbilhovedstad, sier Melby.
Dette leverer anlegget
Sønnico AS´ bas på anlegget, Fisnik Dauti, tar på vår forespørsel en kjapp gjennomgang av anlegget – som er testet og virker som det skal.
– Vi har en hovedbryter på 600A inn til anlegget. Så har vi delt anlegget inn i ni grupper, de fleste med effekt på 80A. Når dette deles på 10 elbiler, får man mellom 2,7 og 3,3 kW effekt (12-16A 1-fase) på hvert ladepunkt. Effekten fordeles likt på alle, sier Dauti, og tar oss med inn i anleggets indre gemakker – der store strømskap med gedigne sikringer befinner seg.
Han gjør oppmerksom på at anlegget har smart lastfordeling, og at 12A er laveste ladehastighet mens 16A er teoretisk maks.
– Sikringen er 20A, så det kan være rom for mer, men tanken er at disse ladeplassene skal brukes over tid – og at høy effekt derfor ikke er så viktig, sier Dauti, og legger til at IT-nett (230V) begrenser effektuttaket naturlig.
Strømmen i anlegget forøvrig går primært til belysning. For med eksosfrie biler er det ikke noe stort behov for utstrakt ventilering – med unntak av å trekke ut fukt. Sønnico har ellers blant annet satt opp de nye Oslo-ladestolpene, med kombinert schuko- og Type 2-lading. I tillegg kommer det store anlegget på Vulkan med 92 plasser.
– Så har vi også satt opp samme type ladebokser som her for Hjemmetjenesten. Men vi har tidligere ikke brukt effektstyring som her.
– Håper de aldri går lei
– Oslo kommune har lenge vært svært framsynte når det gjelder å legge til rette for elbiler. Det er dette vi feirer med forhåndsåpningen av dette ladehuset her på Akershus festning – med hele 86 ladeplasser, sier nestleder i Oslo og Akershus elbilforening, Magne Storebø.
– Det første ladepunktet her ved festningen tror jeg kom opp i sammenheng med den spede starten da Pivco-elbilene (forløper til TH!NK) kom. Det var før OL i 1994, og denne ladestasjonen er forlengst fjernet, sier Storebø.
Erstatningen som kom på plass, var imidlertid suveren: En massiv utbygging i Kongens gate. Etter siste runde i fjor, er det nå 48 ladepunkt der.
– I tillegg er det seks ladepunkt til rett ved siden av, i Revierstredet, sier Storebø.
– Jeg vil rette en stor takk til kommunen; ved byrådet, byråd Guri Melby og hennes mange hjelpere i bymiljøetaten. Jeg håper de aldri går lei av å legge til rette for elektrisk mobilitet i Oslo, fastslår nestlederen.
Tilgang til ladehuset via app
Inn- og utkjøring fra anlegget skal skje via den samme tunnelen fra Myntgata, men det er kun plass til én kjøreretning. Derfor er det montert sensorikk som gir rødt og grønt lys.
Ved ankomst åpnes ladehuset via en app, kalt EL Oslo kommune, på smarttelefonen (iOS og Android). Appen kan i første omgang brukes på Akershus festning og Vulkan.
– Last ned appen og registrer deg som bruker innen ladehuset åpner, oppfordrer elbilansvarlig i Bymiljøetaten, Sture Portvik, og legger til at appen også gir info om hvor mange plasser som er ledige i de ulike delene av ladehuset.
Portvik viser vei til utgangen mot Akershusstranda (bildet under), der det blir opplyst om kvelden.
– Kameraene overalt er ikke for at «storebror skal se deg», men rett og slett for å gjøre brukerne trygge, understreker han.
13.000 kroner billigere i gjennomsnitt
Han konstaterer også at kostnaden pr. ladepunkt i garasjen er lavere enn på gateplan. Ett ladepunkt på gategrunn koster i gjennomsnitt 60.000 kroner.
– Det er noe av grunnen til at vi nå bygger større lokasjoner, for å få ned gjennomsnittsprisen. Utendørs er det all graving og infrastruktur som drar opp mest. Her under festningen har vi et gjennomsnitt på 47.000 kroner for hvert ladepunkt, alt inkludert, sier Portvik.
I dette inngår også brannsikring. Derfor skal anlegget sikres med sprinkleranlegg – i praksis det eneste som gjenstår før ladehuset er helt klart.
– Så når åpner ladehuset?
– Så raskt som mulig, men i hvert fall før jul, svarer Portvik.