Her skal ti elbiler levere strøm til nettet
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ti Nissan e-NV200, italiensk ladeutstyr og amerikansk IKT-teknologi gjør nå V2G (kjøretøy til nett) til dansk virkelighet med globale perspektiver.
Stadig flere elbilister henter sitt drivstoff fra strømnettet, men nå begynner elektrisiteten også å flyte den andre veien. Verdens første kommersielle pilotprosjekt er nemlig i gang i København-bydelen Frederiksberg.
Frederiksberg Forsyning har kjøpt de ti elvarebilene fra Nissan. Via spesiallaget ladeutstyr fra det multinasjonale italienske energiselskapet Enel og en IKT-platform fra amerikanske Nuvve kan elvarebilene også levere strøm til nettet.
Når en eller flere av de ti elvarebilene står i garasjen, kan nettet trekke på frekvensregulering og andre ytelser fra batteriene, som totalt kan levere en effekt på rundt 100 kW. Konkrete handler på markedet foretas av Neas Energy, som er balanseansvarlig virksomhet i prosjektet.
– Frederiksberg Forsyning har kjøpt varebilene på kommersielle vilkår, fordi de passer inn i kommunens klimastrategi, opplyste konstituert borgermester Jørgen Glenthøj på et internasjonalt pressemøte i forrige uke.
Blir virtuelle kraftverk
Perspektivene rekker imidlertid mye lengre enn ren klimastrategi. Nissan, som med LEAF og e-NV200 er en viktig aktør i den globale omstillingen til elbiler, ser opp- og utladning av elbiler som en del av svaret på globale utfordringer som luftforurensing og klima.
Ikke minst kan de spille en viktig rolle i innpassingen av variabel strøm fra solceller og vindmøller.
– Elbiler er en del av løsningen. Særlig hvis vi kan integrere et større antall i nettet, påpeker direktør for elbiler i Nissan Europe, Gareth Dunsmore.
Integreringen skjer med V2G-teknologien som Frederiksberg Forsyning nå tester. Ifølge Gareth Dunsmore kan alle nyere elbiler fra Nissan, uten teknisk modifisering og med normal batterigaranti på åtte år, levere elektrisitet både til seg selv og nettet.
I løpet av få år kan de ti elbilene i Frederiksberg kommune altså bli til virtuelle kraftverk med følge av tusenvis eller millioner av elbiler. Alt etter de lokale kraftmarkedenes behov kan de trekke eller avgi strøm til nettet.
– Avgjørende samarbeid
Ideen om V2G ble unnfanget av professor Willett Kempton fra University of Delaware i 1996, og han er også en av initiativtagerne til det lille IKT-firmaet Nuvve. Selskapet har de siste årene samarbeidet tett med gigantene Nissan og Enel om å utvikle den nødvendige infrastrukturen.
Også Danmarks tekniske universitet (DTU) har, blant annet via Nikola-prosjektet, bidratt til utviklingen. Bidragene har særlig vært tester av elbiler og utstyr på PowerLabDK i Lyngby.
Samarbeidspartnerne bak teknologien fastslår at det tekniske er nær å være på plass, men derfra er det stadig et stykke fram til kommersiell suksess. På pressemøtet ble Energinet.dk og de danske myndighetene skamrost av Nissan, Enel og Nuvve for å være i verdenstoppen innen regulering og markedsutvikling.
Nettopp dette er grunnen til at Frederiksberg i Danmark er valgt som vert for pilotprosjektet.
– Samarbeidet med Energinet.dk har vært helt avgjørende. De har jobbet konstruktivt for å finne ut hvordan vi best får utnyttet elbilenes potensial, sier administrerende direktør og styreformann Gregory Poilasne i Nuvve, som håper erfaringerne fra Danmark vil smitte over på spillereglene for V2G i resten av Europa.
– Urealistisk drøm for få år siden
Ernesto Ciorra er sjef for innovasjon og bærekraft hos Enel. Han sier tester av teknologien er på vei også i Tyskland, Storbritannia og Nederland, men legger til at nasjonale reguleringer i land som Italia og Spania dessverre gjør det vanskelig – inntil videre – å prøve seg der.
– Vi er i dialog med National Grid i Storbritannia og andre nasjonale nettselskaper, men Danmark er foran – også på grunn av testene som DTU har gjort, sier Ciorra.
Enel og Nissan lanserte sitt samarbeid på COP21 i Paris i desember, der en avtale om gjenbruk av gamle elbilbatterier også ble signert, og Ciorra sier han er stolt over at det nå har ført til den første kommersielle kontrakten.
– For bare få år siden var det å gjøre business på V2G en urealistisk drøm. Nå er det en realitet, sier Ciorra, og legger til at det i løpet av de nærmeste årene vil dukke opp stadig flere forretningsmuligheter
– Både mot det overordnede kraftnettet og distribusjonsnettene, utdyper han.
– Årlig gevinst for elbilister kan bli 10.000 kroner
Prosjektleder Peter Bach Andersen ved DTU, som har stått for laboratorier og testutstyr til ForskEl-prosjektet Nikola, mener V2G kan gjøre det billigere å kjøpe og bruke elbiler.
– Beregninger på bakgrunn av konkrete tester ved DTU viser at salg av frekvensregulering og andre ytelser til elsystemet kan gi en årlig økonomisk gevinst på 10.000 kroner
Samtidig er Energinet.dk og andre i ferd med å dykke lengre ned i hvordan framtidens markedsrammer for elbiler, varmepumper og andre fleksible enheter kan flettes sammen. Dette krever dog avklaringer rundt tariffer og beskatning.
– Teknikken er testet, og vi er nå i begynnelsen av perioden hvor vi skal skape business. I neste fase skal vi optimalisere teknikken. Da er det veldig viktig, at samfunnet ser på alle aspekter og undersøker de virkelige effektene av det som vil oppstå, understreker Gregory Poilasne fra Nuvve.