Hopp til innhold

Her utforsker de elbilens påvirkning på nettet

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Målet var at 10 personer i 10 forskjellige nabolag i England skulle teste Nissan LEAF i halvannet år. Det ble mange flere.

Prosjektet My Electric Avenue ble nemlig mye mer populært enn noen kunne forutse.

Nå deltar mer enn 200 briter i testprosjektet med hver sin LEAF. I ett nabolag er over 20 ferske elbilister i sving.

Hovedformålet med prosjektet: Finne ut hvordan lokale nettselskaper best kan sørge for lading til store nabogrupper samtidig ved «peak». 

Basisen er ny, anvendt teknologi som styrer lasten hvis nettet blir overbelastet, og styre elbilenes lademønster deretter.

Deltakerne leaser hver sin bil gjennom halvannet år. I denne perioden skal teknologien testes og evalueres.

Vil fortsette som elbilister

My Electric Avenue fastslår at interessen for å delta i det banebrytende prosjektet var større enn forventet. I tillegg har den velkjente naboeffekten slått til, anført av noen svært entusiastiske «cluster champions».  Det var også nødvendig, siden det krevdes minst ti elbilister i hvert avgrensede område for å få delta i prosjektet.

Julie Skevington i South Shields utenfor Newcastle var blant dem som gikk inn for oppgaven med stor glød. Hun trommet sammen nabolaget. Dermed er totalt 23 personer, innenfor et relativt lite område, blitt elbilister.

– Da jeg først snakket med naboene, var det en virkelig interesse for ideen om å kjøre elbil. Mange av oss har nå hatt elbil i over ett år, og hovedinntrykket er at de fleste er veldig fornøyd, sier Skevington.

– De fleste ønsker å fortsette som elbilister etter prosjektet er gjennomført, legger hun til.

– En gave til everket

Gruppa ble faktisk så stor at at den måtte spres over to trafoer med tilgang til hvert sitt strømnett. Ved hjelp av den moderne teknologien, vil effekten i sum reduseres til maks tillatt i situasjoner der alle elbilene lader.

– I slike tilfeller vil en lastmåling på kvartalets trafoforskyning løse hele problemet. Når folk skrur på komfyren faller effekten på elbilene og når maten er klar øker det igjen til maks tillatt trafolast. Maksimal utnyttelse av installert effekt er rett og slett en gavepakke til everkene som ennå ikke har forstått at dette er mulig, sier Øyvind Lunde, styremedlem i Elbilforeningen, elektroekspert og mannen bak Lundetesten.

En avgjørende faktor er at trafokapasiteten over døgnet er tilstrekkelig til å dekke det totale behovet.

– Normalt betyr det at det er en viss risiko om det er minus 20 en julaften og alle har ribba i ovnen. Men med en intelligent ladeløsning er det ingen utfordring. Det er tvert i mot en gave til everket som får høyere salg uten at det koster dem en krone. Slike systemer kan også overstyres sentralt fra nettaktører og kraftprodusenter i stor skala, sier Lunde.

blogg-20150211-myelectricavenue 1 800

Lavest kapasitet kan bli gratis

– Det eneste minuset er kanskje uforutsigbar ladetid for hver enkelt?

– For de fleste vil det være uproblematisk, men man kan som sagt ha ladeplasser med ulik prioritet. På sikt vil også bilene kommunisere sin batteristatus (SOC) og da kan man bestille et visst minimumsnivå til en gitt tid. Everkene kan styre hele butikken. Laveste prioritet kan til og med bli gratis, sier Lunde.

Det sentrale er at everkene kan få opp status på hvor mange MWh som kan eller må lades. Dermed kan effekt og energi forvaltes svært fleksibelt. 

– Varmtvannsberedere burde for eksempel inkluderes i samme regime på effektstyring, sier Lunde, som ofte blir oppgitt over dem som kritiserer elbil og forbruk av energi.

– De aner ikke hva elbilene kan gi markedet. De gir stabilitet der stadig flere støtter seg til uregulerbar kraftproduksjon. Det er en utfordring som blir enklere med elbiler i nettverket, sier Lunde.

Klart bilde av fremtidens nabolag

Paul O’Neill, EV Manager i Nissan Motor GB, sier prosjektet har gitt ny kunnskap om lading av elbil i tettbebygde strøk.

– Vi har fått et klart bilde av hvordan fremtidens nabolag kommer’ til å se ut, sier O’Neill.

Nå samler prosjektledelsen inn data om lading og påvirkningen den har på lokale strømnett. Foruten Nissan, har blant annet nettselskaper, et elbilutleieprogram og en aktør som utvikler ladenettverk deltatt i prosjektet.

Så er spørsmålet hvilket norsk nabolag som blir først ut med noe tilsvarende.