Hopp til innhold

Hjemmelading er elbilens melk og brød

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hjemmelading dekker mesteparten av behovet. De fleste av dagens elbileiere lader daglig eller ukentlig hjemme over natten. Det er elbilens melk og brød.

Dette viser nye tall fra Elbilforeningens spørreundersøkelse Elbilisten 2016. Resultatene viser at de aller fleste av dagens elbileiere lader hjemme i egen bolig. Hele 83 prosent lader elbilen hjemme i egen bolig daglig eller ukentlig.

Utfordring i borettslag

Færre av dagens elbileiere bor i borettslag der det er mer utfordrende å få tilgang til lading. Bare 15 prosent av dagens elbileiere lader i borettslag eller sameie daglig eller ukentlig. Lading i borettslag er en av de største utfordringene for at mange flere skal kunne bytte til utslippsfri elbil. Hjemmelading over natten er den beste måten å lade elbilen på. Da starter du hver dag med fullt batteri. Strømnettet blir ikke belastet unødig. Til nøds kan du klare deg hvis du har ladetilgang på jobb. Det er 39 prosent som lader elbilen daglig eller ukentlig på jobb.

Offentlige ladestasjoner

Offentlige ladestasjoner brukes sjeldnere, men er et viktig supplement for de som ikke har tilgang til lading hjemme og for lengre turer hvor det er behov for påfyll av strøm. Ikke minst er den psykologiske effekten viktig for å hindre rekkeviddeangst. I tillegg er et godt utbygd nettverk av offentlige ladestasjoner viktig for de som vurderer elbil. Å bytte til elbil er mye lettere om du vet at det er ladestasjoner der du kjører i tilfelle du går tom for strøm. Resultatene viser at rundt 15 prosent av elbileierne bruker offentlige normalladestasjoner daglig eller ukentlig. Flertallet (43 prosent) bruker de månedlig eller sjeldnere.

Hurtiglader en gang i blant

Det er ikke mange som har behov for hurtiglading til daglig (0,5%), men ukentlig (12%) og månedlig eller sjeldnere (62%) er overraskende høy. Bare 26 % har aldri hurtigladet. Hurtiglading gjør elbilen mer anvendelig og kan dermed erstatte flere reiser med bensin- eller dieselbil.

Om elbilisten 2016

Hvert år gjennomfører Norsk elbilforening en spørreundersøkelse blant norske elbileiere som blir spurt om hvem de er, hvorfor de valgte elbil, hvordan de bruker elbilen og hva de syns om norsk elbilpolitikk. I år har over 3.500 elbileiere bidratt med sine innspill. Resultater fra spørreundersøkelsen publiseres fortløpende på elbil.no.