Hopp til innhold

Hør Nissans forslag til fotgjengervarsel

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens diskusjonen går om elbiler i det hele tatt bør avgi lyd for å varsle fotgjengere, presenteres konkret forslag gjennom det EU-finansierte eVader-prosjektet.

Så er spørsmålet om lydvarslingen i konseptversjon minner mest om introen til en skrekkfilm eller noe helt annet. Lydvarslingen er implementert i en Nissan LEAF, som følge av at elbilprodusenten har tatt en ledende rolle i prosjektet, som har vært ledet av EU-kommisjonen og har pågått i tre år.

Systemet skal produsere effektive og målrettede signaler som varsler fotgjengere og andre myke trafikanter om elbilens nærvær. Samtidig skal det gi minimal støyforurensning, siden en av de mange fordelene ved elbiler nettopp er at de er støysvake.

Hør lyden HER. Hvilke assosiasjoner vekker den? Bruk kommentarfeltet!

Elbilforeningen sendte forøvrig i fjor sin høringsuttalelse til EU-kravet om at stillegående kjøretøy skal benytte et akustisk varselsystem (AVAS) i  hastigheter under 20 km/t.

Tre elbilprodusenter med

Nissans eVader-prosjektleder David Quinn sier det er avgjørende å ligge i forkant av utviklingen.

– Fotgjengersikkerhet er svært viktig for Nissan. Det er også grunnen til at vi allerede har installert fotgjengervarsel i våre elbiler som et preventivt tiltak. Som ledende i elbilmarkedet var vi ivrige på å bruke vår betydelige erfaring til å utforske mulige fremtidige løsninger, sier Quinn.

Nissan har deltatt i prosjektet sammen med ti andre partnere – blant dem Renault og PSA Peugeot Citroën.

Quinn sier siktemålet har vært å finne en optimal balanse mellom at elbilen faktisk er hørbar samtidig som støyreduksjonen opprettholdes:

– Lyden skulle ikke bare rettes direkte mot myke trafikanter, den skulle også gi så lite irritasjon som mulig.

Droppet sirenelyder

Sirenelignende lyder ble derfor utelukket på et tidlig stadium, siden de ble ansett som både irriterende, bråkete og – i noen tilfeller – oppskakende for andre trafikanter.

Den siste versjonen av varslingssystemet har et kamera i frontruta som er programmert til å gjenkjenne fotgjengere, syklister og andre myke trafikanter.

– Seks høyttalere kan sende ut målrettet lyd direkte mot disse.

Nissan opplyser at lyden er opptil fem desibel lavere enn lyden av en eksosbil.