Hopp til innhold

Høyspent og elektrisk fra Porsche

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Konseptsportsbilen Porsche Mission E er nok en elektrisk tøffing fra øverste hylle. Og den skal lades høyspent.

KOMMENTAR: Der de fleste aller helst kunne tenke seg en fornuftig elektrisk stasjonsvogn eller en flerbruksbil, holder bilprodusentene ofte på i den andre enden av skalaen. Nå er det forsåvidt ikke noen bombe at Porsche gjør nettopp det, gitt selskapets sportslige og luksuriøse historie. Folkebiler er ikke en del av utvalget.

Det er heller ikke overraskende at denne saken lekker rett før de to pressedagene på Frankfurt-utstillingen (IAA), nemlig i dag og i morgen.

Da undertegnede besøkte den samme bilutstillingen høsten 2013, var det en ladbar hybrid med to elmotorer ombord som var stjernen, nemlig 918 Spyder (bildet under). Totalytelsen var ikke mindre enn 887 hestekrefter, og miljøalibiet ditto syltynt.

blogg 20150915 918spyder 800

At trekkplasteret to år senere er elektrisk, er et tydelig tegn på retningen vi beveger oss i. Porsche konstaterer da også selv at Mission E er deres aller første helelektriske sportsbil med fire seter.

Høyspent hurtiglading – og induksjon

Utseendet lar vi tale for seg. Mer interessante er de tekniske dataene som dryppes. Hvorvidt de holder vann er en annen sak, men de er utvilsomt spreke.

Lading med 800 volt spenning (DC) er mer enn vi har sett i noen elbil, på Porsche-vis kalt «turbo charging» (se bildet under). 

Dette skal legge grunnlaget for ladetid (0-80 prosent) på 15 minutter. Bildet viser også at det er den tyske Combo/CCS-pluggen som er tenkt brukt (designet for 200-850 volt og ladeeffekt på 170 kW). Men det er ikke sagt noe som helst om batteristørrelsen. 

blogg 20150915 porsche e 1

Grepet vil selvsagt stille langt større krav til infrastruktur enn i dag. Porsche opplyser derfor at hurtiglading med konvensjonell spenning (400 volt) er helt greit.

I samme åndedrag introduserer Porsche kabelfri induksjonslading, ved at en spole i bakken overfører energi til en tilsvarende under bilen. Dette blir trolig også tema ellers på utstillingen.  

Inspirasjon fra motorsport

Ellers må en sportsbil selvsagt ha passende ytelser. Porsche oppgir totalytelse på mer enn 600 hestekrefter (440 kW), og 500 kilometer rekkevidde. Det er drift og styring på alle fire hjul, og 0-100-tiden skal være under 3,5 sekunder.

De to elmotorene skal ha fellestrekk med dem som er brukt i 919-hybriden som tok seieren i årets 24-timers på Le Mans. 

blogg 20150915 porsche e 2

Porsche hevder at de særlig skiller seg ut på evnen til å kunne levere full effekt etter mange drag på kort tid. I seg selv er det et tegn på at Porsche ser for seg elektrisk motorsport i større skala på sikt.

Det hevdes også at Mission E har levert en rundetid på under åtte minutter på den 2,1 mil lange og legendariske Nürburgring Nordschleife.  

Men det er selvsagt all grunn til å ha med i betraktningen at dette er en konseptbil. Hvis Porsche mener alvor, er det derimot et kraftig signal.

Les mer Frankfurt-nytt

Varsler ny elbil med stjerne i grillen

Dette er Audis største elbilnyhet

blogg 20150915 porsche e 3