Hopp til innhold

Hun tilbyr mini-elbil fra Kina

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jane Liu er entusiastisk på vegne av ZDDen kinesiske mini-elbilen ZhiDou (ZD) er en av svært få nykommere på EVS27. Men det spørs om spesifikasjonene holder til å tilfredsstille norske kunder.

BARCELONA (elbil.no): På den store standen svinser det en rekke ansatte rundt for å knytte kontakter og presentere den lille elbilen. Ikke så rart, siden EVS27 er verdens største elbilmesse og -konferanse.

Jane Liu, som representerer selskapets internasjonale markedsavdeling, sier Shandong Xindayang Electric Vehicle Co. Ltd. gjerne vil selge bilene sine i Europa.

– Vi vil gjerne komme i kontakt med interessenter, opplyser Liu, og legger til at ZD allerede har fått sin europeiske debut i Italia.

Dette har sammenheng med at ZD er utviklet i samarbeid med Fiat. Liu opplyser at bilen er utviklet i løpet av de siste åtte årene, og at det er lagt særlig vekt på å få til en lett konstruksjon. Dermed er toseterens egenvekt 670 kilo.

Ikke for motorveien

På spørsmål om ikke toppfarten på 60 km/t er i minste laget, svarer Liu dette:

– Det er mulig å sette toppfarten til 80 km/t. Men vi mener ZD først og fremst skal være en bybil, en nummer to-bil for familier som har en SUV eller annen fossildrevet personbil. Dette er først og fremst en bil å kjøre til jobben med.

ZD ble vist frem på EVS27

Så spørs det om biltypen er bra nok til å vekke norsk interesse. Ut fra spesifikasjonene å dømme er ZD et godt stykke bak det meste av det norske markedet. Modellen kommer enten med litium-jernfosfatbatteri Slik ser ZD ut innvendigeller blybatteri.

Sistnevnte veier 80 kilo mer (750 kilo), og har vesentlig dårligere ytelser og en rekkevidde på ti mil.

Slik er den utstyrt

Av standardutstyr kan nevnes navigasjon og GPS og blåtanntilkobling for håndholdte enheter. En ryggesensor skal også være på plass.

Den som vil ha automatisk aircondition må legge ekstra penger på bordet for det.

ZD er kort og relativt høyPå den praktiske siden mangler Isofix-feste i passasjersetet foran, for den som eventuelt kunne tenke seg å benytte det til et barnesete.

Når vi påpeker dette, sier Liu at hun vil ta med innspillet til rette vedkommende.

Tekniske data: ZD

Motor: Børsteløs DC
Ytelse: 12 kW
Dreiemoment: 85 Nm
Batteri: Litium-jernfosfat (150 At)
Kapasitet: 11,5 kWt
Rekkevidde (med gjennomsnittsfart 45 km/t): 160 km
Dimensjoner (LxBxH): 2.765 mm x 1.540 mm x 1.545 mm)
Akselavstand: 1.765 mm
Egenvekt: 670 kg
0-50 km/t: Under 8 sekunder
Topphastighet: 60 km/t

ZDs talskvinne Jane Liu sier til elbil.no at minibilen først og fremst er ment for bykjøring.

ZDs talskvinne Jane Liu sier til elbil.no at minibilen først og fremst er ment for bykjøring. (Alle foto: Ståle Frydenlund)