– Hurtigladeren kroner verket i Geiranger
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nissan tok utfordringen fra Elbilforeningen og Norsk Fjordsenter på strak arm, og skaffet til veie hurtiglader før helgens elbilfestival i Geiranger. Den nye permanente ladeparken kan lade over 30 elbiler samtidig.
Hurtigladeren står i spissen for det som blir et ganske unikt ladetilbud i turistmagneten Geiranger. Mye av grunnen til at tilbudet nå er på plass, er helgens elbilfestival i regi av Elbilforeningen.
Bygda med rundt 250 fastboende setter det som trolig er verdensrekord i antall ladepunkt: Mer enn ett for hver tiende innbygger.
Den virkelige spiren ble sådd 21. juni i fjor, da Elbilforeningen arrangerte den historiske elbilkortesjen i Trollstigen. Kortesjen gikk via jordbærbygda Valldal, som i likhet med Åndalsnes har fått egen hurtiglader i ettertid, til Norddal.
– Noen måneder før, i januar, oppsto Elbilforeningens kontakt med hotellsjef Finn Helge Nustad ved Hotel Union – med tanke på et elbilarrangement i turistbygda. Men tiden ble for knapp den gang. Nå er alt på plass, og vi gleder oss til helgen i Geiranger, sier en svært fornøyd arrangementsansvarlig i Elbilforeningen, markedssjef Rune Hole.
Siden i fjor har Hotel Union også tilbudt flexilading fra tre Type 2-ladepunkt (maks 22 kW).
Se bilder fra fjorårets elbilkortesje i Trollstigen
Elbilforeningen har inspirert
– Takket være engasjementet som ble skapt i fjor kom 100 ladepunkt på plass innen Trollstigen-rallyet. Det vellykkede arrangementet var en viktig inspirasjon for årets Geiranger-festival og ladeparken Fjordsenteret nå har fått på plass. Verket krones med en universell hurtiglader som er sponset av Nissan, sier Hole.
– Ladeparken er kommet i stand gjennom et viktig samarbeid mellom mange partnere. En av disse er Elbilforeningen, som gjennom flere år, i samarbeid med Møre og Romsdal fylkeskommune, har arbeidet for å stimulere til etablering av flere ladestasjoner for elbiler i distriktene, sier direktør i Stiftinga Geirangerfjorden Verdsarv, Katrin Blomvik
Hun sier Fjordsenteret er svært takknemlig for alle bidrag som har muliggjort ladeparken.
– Den gjør at vi kan satse på elbiler i verdsensarvbygda, samt at reisende til vår destinasjon og mellom øst og vest kan ta elbil på sin reise i fjordlandskapet. Det er et betydelig løft for «sporlaus ferdsel» og Grøn fjord-satsingen som vi nå får realisert, sier Blomvik.
Den offisielle åpningen av både hurtiglader og ladepark finner sted utenfor Fjordsenteret lørdag klokken 11.00, og markerer starten på programmet under elbilfestivalen.
Mange viktige samarbeidspartnere
– I tillegg til de mer enn 30 permanente ladepunktene kommer over 30 midlertidige, slik at deltakerne på helgens elbilfestival er godt dekket. Salto ladestasjoner AS har investert i nødvendig utstyr til denne ladingen, og er en viktig samarbeidspartner under årets festival, sier Hole.
Informasjonssjef hos Nissan i Norge, Marina Maneas Bakkum, sier hurtigladeren i Geiranger er en naturlig forlengelse av samarbeidet med KIWI, som til nå har gitt 47 hurtigladere utenfor butikker over store deler av landet.
– Elbilforeningen spurte om vi kunne stille med en lader til prosjektet. Fjordsenteret var også kjent med at vi har lagt ned mye ressurser i å være med og utvikle en hurtigladeinfrastruktur for elbiler. Og ikke kun med vår standard, CHAdeMO, men multistandard slik at alle elbileierne kan benytte laderne, sier Maneas Bakkum.
Fjordsenteret har altså fått hurtigladeren i gave fra bilimportøren, mens Infratek har stått for installasjonen og Fortum Charge & Drive skal drifte.
Men også Volkswagen- og Renault-importørene har gitt viktige bidrag: Harald A. Møller AS har spleiset på CCS-uttaket på hurtigladeren, mens RBI Norge AS har sponset en dobbel flexiladestasjon (bildet t.h, 11-22 kW Type 2 AC) i tilknytning til hurtigladeren.
– Disse stasjonene blir tilgjengelige 24 timer i døgnet hele året for alle elbilbrukare som bor i, eller besøker, vårt område, sier Blomvik, og legger til at de øvrige flexiladestasjonene har fått økonomisk støtte fra Møre og Romsdal fylkeskommune, Stranda kommune, Sparebanken Møre, Økonsult og Revisor Jens Arne Hagen.