Hopp til innhold

Hurtiglading mens du handler

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

I løpet av 2014 vil Nissan og Kiwi etablere minst 50 nye universale hurtigladere hvor du kan fylle opp batteriene mens du handler.

– En stor honnør til Nissan og Kiwi som gjør hverdagen for oss elbilister enklere. Initiativet øker mulighetene for å bruke elbil, sier generalsekretær i Norsk elbilforening, Snorre Sletvold.

Å fylle på strøm mens bilen likevel står parkert, er den mest praktiske formen for lading. Hjemme mens du sover, på arbeid mens du jobber og på butikken mens du handler. Hurtigladere der folk bor gjør elbilen aktuell for enda flere.

Kraftig økning

I dag er det rundt 75 hurtigladere i drift i Norge og 75 nye er planlagt etablert i løpet av året, ifølge vårt hurtigladekart. Initiativet til Nissan og Kiwi vil komme i tillegg til de allerede etablerte og planlagte slik at det minst vil være 200 hurtigladere innen året er omme.

– Utbyggingen av ladestasjoner for elbil må følge det økte salget av elbiler. Det må bli like enkelt å fylle strøm som bensin. Vi ber myndighetene følge Nissan og Kiwis gode eksempel og bidra sterkere for et nasjonalt nettverk av hurtigladere, sier Snorre Sletvold.

For alle typer elbiler

De nye hurtigladerne vil støtte den japanske hurtigladekontakten CHAdeMO, europeiske Combo og hurtiglading med den nye elbilkontakten (Type 2). Det betyr at alle elbiler som støtter raskere lading kan få påfyll av strøm hos Kiwi. Dette gjelder blant annet Nissan LEAF, Mitsubishi i-MiEV, BMW i3, VW e-up, Peugeot Partner, Renault ZOE og Tesla Model S. Volkswagen og Renault bidrar for å få støtte for sine hurtigladeløsninger.

Hurtigladerne på Kiwi blir etablert uten offentlig støtte. Derfor er det ikke krav om at ladestasjonene melder driftsstatus til den nasjonale ladestasjonsdatabasen NOBIL. Det er heller ikke krav om betalingsløsning.

Gratis ut året

Hurtigladetilbudet fra Nissan og Kiwi blir i første omgang gratis ut året for Kiwi-kunder. Elbilforeningen ber kanskje noe overraskende om å få betale for hurtiglading.

– Vi har behov for et bærekraftig marked for hurtiglading som vokser i takt med elbilsalget. Der er vi elbilister klar for å være med å bidra, men selvfølgelig til en fornuftig pris, sier Snorre Sletvold. En betalingsløsning vil også bidra til å regulere bruken slik at det ikke blir unødvendig kø på hurtigladestasjonene.

Lokalisering i hele landet

– Vi skal etablere hurtigladere for elbil på Kiwi-butikker fra Kristiansand i sør til Tromsø i nord. Ikke bare i de store byene, sier Kiwi-sjef Jan Paul Bjørkøy, som selv kjører elbil.

Kriteriene for hvor hurtigladestasjonene skal plasseres vil være ved veistrekninger hvor det er mye trafikk, hvor andre hurtigladere ikke allerede er etablert og tekniske vurderinger som for eksempel tilgjengelig effektkapasitet i bygget.

Vi legger fortløpende inn lokasjoner i vårt hurtigladekart så snart de bekreftes av Nissan og Kiwi.

Bruk kommentarfeltet under til å komme med innspill på hvilke Kiwi-butikker du mener bør få hurtiglading. Vi bringer innspillene videre til Kiwi.