
Er det blitt noe fart i ladingen? Nei, databasen NOBIL viser at vi stort sett bare har normallading for elbiler. Men nå er det flere initiativ på gang. Når 2011 er over, vil hurtigladekartet ha blitt mer interessant.
Fra NOBILdatabasen
I
NOBIL som er det reneste orakelet for all informasjon om ladestasjoner, finner vi noen ytterst får ladepunkt som ikke er de vanlige 16A-kursene.
Det er 2 Tesla hurtigere ladere. En på Vålerbanen og en hos Eidsiva på Hamar. Det vil si at begge er i Hedmark fylke!
- Eco Fuel har satt opp 2 stk 32A 3-fas 400V i Madserud allé.
- En artighet er den gamle hurtigladeren som fortsatt står på Torp flyplass og er i drift. Den leverer 150A til første generasjons elektriske Peugot og Citroën.
- Det er 3 stk 32A 3-fasuttak registrert. Ett er midt i Rakkestad sentrum og eies av kommunen. De to andre er det privatpersoner som har gjort tilgjengelig for allmenheten. Søtt.
- Til slutt har vi Teslaeieren i Asker som har en 32A Teslalader tilgjengelig som kriseløsning for alle Teslaeiere. Det er bare å ringe.
Summa summarum: Alt sammen i og for seg positive tiltak, men lite å bli imponert over.
Framtidsvisjon
Litt før jul hadde Rune Haaland en artikkel på elbil.no som het
«Hurtigladestasjoner i hyppig bruk». Den vakte en viss oppmerksomhet fordi ikke alle fikk med seg at dette var en framtidsvisjon – og foreløpig ikke en realitet. Men se ikke bortifra at i løpet av 1-2 års tid har virkeligheten blitt slik Rune ønsker seg. For nå snakkes det mye hurtiglading rundt omkring, og de første strømpumpene skal ha kryssa grensa. Viktigst er det selvfølgelig at vi begynner å få mange elbiler som kan hurtiglades.
Standard for hurtiglading
Det er ennå ikke en etablert en omforent standard. Men de første elbilene på markedet som kan hurtiglades, bruker alle løsningen som kalles CHAdeMO. Dette omfatter Mitsubishi i-MiEV, Peugot iOn, Citroën C-ZERO og Nissan LEAF. Disse kan lades med en strømeffekt på opptil 50 kW, slik at en elbil, avhengig av størrelsen på batteripakka, kan fylles fra 0-80% på 20-30 minutter. Du kan lese mer om CHAdeMO på
Wikipedia.
Initiativer
Jo, det rører på seg. Gjennom en kjapp kikk i media og åpne ører på ryktebørsen, har vi fått med oss noen tiltak vi kan formidle videre.
For knappe to uker siden vedtok en enstemmig Samferdsels, næring og miljøkomite i Østfold fylkeskommune å bevilge 150.000 kroner til bygging og 40.000 til drift av en hurtigladestasjon for elbiler, plassert i nærheten av Mosseporten.
- Lyse Energi blir sannsynligvis de første til å få opp nye hurtigladere. Nå annonserer de for dette. I Rogaland åpnes det snart tre stykker: Mekjarvik, Luravika ved Sandnes og Klepp. Slett ikke verst.
- Zero har et hurtigladeprosjekt finansiert av Transnova. Foreløpig har det ikke kommet konkrete resultat, men vi tror ikke det er lenge igjen før ting skjer. Tipper at de første strømpumpene kommer i Drammensområdet, Hamar, Trøndelag og kanskje på en bensinstasjon i Oslo.
- Mon tro om ikke Mitsubishi i Norge snart kommer til å sette opp 4-5 hurtigladere hos utvalgte forhandlere? Da kan du levere din vanlige Mitsubishi og ha en hurtiglada i-MiEV som lånebil.
- For 2010 bevilget bystyret 800.000 kr til å etablere hurtigladestasjoner i Oslo. Men det var ikke så greit å få til det ifjor. Heldigvis er pengene overført til 2011. Det er all grunn til å tro at det nå lar seg gjøre å bruke dem. Men kanskje kommunen prioritere å koble dette til egen eller andres nyttetransport?
Støtte til etablering av hurtiglading

Så har vi rosinen i pølsa. I løpet av noen få dager utlyser
Transnova et nytt program som bare handler om hurtiglading! Det blir satt av noen millioner som skal bidra til at 15-20 hurtige strømpumper kommer på plass. CHAdeMO er en forutsetning, utover det er Transnova åpne for å få inn søknader med ulike konsepter rundt medfinansiering og forretningsløsninger for hurtiglading. Ikke snakk om fullfinansiering fra Transnova, men en sum pr hurtigladestasjon som skal utløse etableringen av dem.
Hva vil vi ha oppnådd i slutten av 2011?
NOBIL kommer fortsatt til å være fullstendig dominert av ladestasjoner for normallading. Men vi forventer at hurtigladekartet vil være mer innholdsrikt enn det er akkurat nå.
Hvor fort alt kommer på plass, avhenger imidlertid av hvilke aktører som melder seg på, at de har en god plass til disposisjon, strøm tilgjengelig, finner ut hva de ønsker som forretningsmodell, får tak i hurtigladeutstyr osv. Joda, dette kan ta litt tid.
Så mye mer enn 10 hurtigladestasjoner i løpet av 2011, skal vi ikke forvente. Men nå er det viktigst at en rekke prosesser og tankearbeid blir igangsatt. Da vil infrastrukturen utvikles fortløpende som elbilene strømmer på.
De øverste bildene er eksempler på hurtigladere. Stikkontakten rett ovenfor er der hurtigladinga skal plugges inn på en Nissan LEAF. Noen drømmer om store ladestasjoner som ser ut som bensinstasjoner. Nederste bildet er fra en hurtigladestasjon som hadde 9-10 strømpumper. Satt opp i anledning lanseringen av Nissan LEAF i Lisboa – nå bortevekk.

