Hopp til innhold

Hurtiglading på vei til Gardermoen

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hurtiglading for elbilNå kan elbilister hurtiglade på McDonald’s Berger på vei fra Oslo til Gardermoen. Hurtigladeren er den første av ti som er planlagt i et samarbeid mellom Fortum, Nissan og McDonald’s.

 

Den nye hurtigladeren gjør at man kan kjøre fra Oslo til Gardermoen med færre bekymringer. Om man har behov for påfyll av strøm til elbilen, kan man lade opp batteriene på rundt en halvtime. Ventetiden kan slås i hjel med en kaffe eller et lite måltid på McDonald’s.

I samarbeidet bidrar Nissan med selve hurtigladeren, for å øke rekkevidden for sine kunder som kjører elbilen Nissan LEAF. McDonald’s stiller med areal og kraftleverandøren Fortum står for etablering og drift av ladestasjonen. Nissan og Fortum har en nordisk samarbeidsavtale der ambisjonen er å bygge sammen hovedstedene i Norden gjennom grønne korridorer.

hurtiglader displayFortum er klar til å sette opp hurtiglader ved McDonald’s på Gardermoen og Vinterbro. Det er bare frosten i bakken som bekymrer dem litt. Så vi får håpe på mildvær snarest slik at vi ser dem der før jul.

I tillegg kan Fortum fortelle oss at de planlegger å sette opp ved følgende McDonald’s restauranter: Gaustad, Alnabru, Asker, Liertoppen og Vestby. Litt avtalearbeid igjen på disse punktene. Når det er på plass, er det kulda som bestemmer hvor fort laderne er montert. For det tar ikke mer enn ei drøye ukes tid å få dem på opp så sant ikke tælan har satt seg. Utstyret er allerede bestilt til Fortums hurtigladenettverk i og rundt Oslo.

Hurtigladeren støtter foreløpig hurtigladepluggen CHAdeMO som finnes i de fleste av dagens elbiler. I tillegg til hurtigladeren er det en vanlig ladekontakt for elbiler som ikke støtter hurtiglading, ladbare hybrider eller når hurtigladeren er opptatt eller i verste fall ute av drift.

Hurtigladeren på Berger er foreløpig gratis å bruke. I nærmeste framtid vil det bli innført betalingsløsning med mobil som koster 30 kroner for hver lading, uavhengig av hvor lenge du står tilkoblet. Dette er ifølge Fortum et introduksjonstilbud enn så lenge. De som har kjøpt Nissan LEAF etter at samarbeidsavtalen mellom Fortum og Nissan ble underskrevet kan lade gratis ut 2013 på Berger og de andre planlagte laderne.

Sjekk ut hurtigladekartet vårt med plassering av de nye planlagte hurtigladerne i samarbeidet.

På bildet under åpner Jan Haugen fra Fortum, Marina Maneas Bakkum fra Nissan og Benedicte Solhjell fra McDonald’s den nye hurtigladeren på Berger.

Hurtiglader for elbil