Hopp til innhold

Hurtiglading på vei til Gøteborg

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Orust EnergimässaSvenskene åpner hurtiglader i Orust mellom Svinesund og Gøteborg. Alle norske elbilister er invitert til den høytidelige åpningen lørdag 4. mai.

Åpningen av hurtigladeren vil foregå på Orust Energimesse 4. mai. Her blir det utstilling og foredrag om fornybar energi og energisparing, samt utdeling av Orust Stora Energipris. I tillegg blir det mulighet for prøvekjøring av de fleste elbilene som finnes på markedet, inkludert elektriske tohjulinger. Inngang på messen er gratis.

Fra Oslo til Hamburg?

Ladekart OrustDen nye hurtigladeren i Orust vil gjøre mulig for norske elbilister å komme seg til Gøteborg og videre med ferjen til Fredrikshavn. I Danmark er det god dekning av hurtigladere så man kan komme seg helt til Tyskland. I invitasjonen hevdes det til og med at man kan kjøre med elbil fra Oslo til Hamburg på en dag. Det er nok fysisk mulig, men kanskje ikke å anbefale? Norsk side av svenskegrensen begynner å bli godt dekket av hurtigladere. På svensk side finnes det fra før en hurtiglader i Gøteborg.

Elbilforeningen jobber med å få samlet Norden i den norske ladestasjonsdatabasen NOBIL. Slik håper vi at alle elbilister enkelt kan finne nærmeste ladestasjon uavhengig av land og operatør. Svenskene har foreløpig valgt å fokusere på sitt eget kart på uppladdning.nu. Uansett vil NOBIL legge inn hurtigladestasjoner i Sverige som kan være til nytte for norske elbilister på ferie.

Den nye hurtigladeren i Orust er levert av Garo, som heller ikke er ukjent i Norge på ladestolper for normallading. På hurtigladestasjonen blir det også installert en ladestolpe med semi-hurtiglading på opptil 22 kW. For denne trenger du en kabel med den nye elbilkontakten (Mode 3 type 2).

Hvordan komme dit?

Den offisielle åpningen av hurtigladeren vil være på energimessen i Ellös lørdag 4. mai kl. 12. Her vil det også være lading i ulike ladefarter tilgjengelig for besøkende med elbil. Fra Svinesund til Ellös er det 135 km og videre til Gøteborg er det 80 km. Endelig plassering av hurtigladeren vil være i Henån.

For de som har behov for litt påfyll av strøm på veien mellom Svinesund og Ellös skal det være fire ladepunkt for normallading på kommunehuset i Tanum, Apoteksvägen 6, 457 31 Tanumshede.

Tør du å ta turen med din elbil?