Hopp til innhold

Hurtigmat og hurtiglading

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hurtiglader MossUtenfor Moss igår åpnet den første etappen av hurtigladere i hurtigladenettverket Ishavsveien.

– Dagen i dag er dagen hvor vi åpner den første etappen på Ishavsveien, et nasjonalt nettverk for hurtiglading av elbil, uttalte adm.direktør Bjarne Sætrum i Ishavskraft.

I mange år har Ishavskraft vært opptatt av å fremme elektriske kjøretøy. Noe de har vist gjennom årevis samarbeid med Elbilforeningen. Men ikke minst gjennom pionérarbeidet med Ishavsveien. Bjarne Sætrum fortsetter å fremme budskapet:

Ishavskraft Bjarne Sætrum– Alle vi som er her i dag. Fra Zero, Transnova, Østfold fylkeskommune. Alle er vi i et lite, uformelt nettverk. Alle har vi med vår entusiasme en sterk tro på fremtidens løsninger. Elbilen har vært med oss i mange år, og ingen land i verden har sett på, og blitt kjent med elbilens fortreffelige muligheter som vi i Norge. Derfor er det en glede å se at vårt uformelle felleskap vokser seg frem fra en drøm til realisering. Det eneste vi mangler for å realisere denne drømmen, er å få etablert et nasjonalt nett av hurtigladere for elbiler. Dersom vi gjør det på den rette måten, kan vi faktisk skjenke elbilen den samme friheten som har vært synonymt med fossil motorisert mobilitet. Ikke siden elektrifiseringen av Bergensbanen har et så engasjerende løft for bærekraftig mobilitet vært mulig å gjennomføre. Dersom vi bestemmer oss for åpne løsninger, brukeren kan ukomplisert reise landet rundt, vil vi kunne se tilbake på denne tida med stolthet og glede.

– Vi vil kunne se tilbake på den bragden det var å etablere hurtigladere landet rundt. En bragd som sikrer oss en fremtid uten utslipp, en fremtid der ishavet fortsatt har is og luften er ren og frisk, avslutter Bjarne Sætrum, Ishavskraft.

Foruten Ishavskraft og bidrag fra Østfold fylkeskommune, har miljøorganisasjonen ZERO vært med på å finansiere denne hurtigladestasjonen, som en del av deres prosjekt for introduksjon av hurtiglading for elbiler. Rådgiver Benjamin Myklebust formidler entusiastisk:

ZERO Benjamin Myklebust– Det er spennende at denne hurtigladeren plasseres på Marché langs E6. Her har elbilistene interesse av å oppholde seg mens elbilen lades opp. Det tar omtrent like lang tid å få mat raskt i seg, som å hurtiglade elbilen. Også flott at vi nå har kommet igang med den første hurtigladestasjonen i korridoren Oslo-Gøteborg. Et felles svensk-norsk prosjekt vi håper skal bli realisert i løpet av 2012. For oss som bor i Oslo, er dette også den første offentlig hurtigladeren innenfor en tilgjengelig rekkevidde for alle elbiler med CHAdeMO-løsning.

De mest interesserte kan studere Zeros rapport Taking Charge – Introducing fast chargers in Norway.

Hurtigladeren på Marché Rygge Øst er sjølsagt aktivert i NOBIL og du finner mer info om den på ladestasjoner.no.

Mange blide fjes, fra venstre til høyre ser vi: markedsdirektør Stig A. Hansen i Ishavskraft, varaordfører Aud-Kristin Løken i Rygge kommune, ordfører Paul-Erik Krogsvold i Moss kommune, adm.direktør Bjarne Sætrum i Ishavskraft og teknologisk rådgiver Benjamin Myklebust i Zero.

Åpning Marché hurtigladestasjon