Hva skjer hos Move About?

I slutten av forrige uke kom det nyheter om det store elbildelingsprosjektet i Paris. I Norge har vi vårt eget Move About. Hvordan går det der?
I Paris er Autolib igang. På plass er de første elbilene som skal deles og distribueres slik vi er kjent med fra bysyklene. Innen utgangen har Paris et mål om å ha 3.000 elbiler i drift. Men før vi veit hvor dette ender, skal elbilen Bluecar som vant anbudet, testes noen måneder. De starter med 66 elbiler på 33 forskjellige lokasjoner.
Elbilen Bluecar er designa av italienske Pininfarina og utvikla av det franske teknologikonsernet Bolloré Group, som også har sin egen batteriteknologi. En moderne, kvikk elbil med kjørelengde opptil 250 km. Foreløpig er vi ikke kjent med at den leveres utenom Autolib-prosjektet.
Denne nyheten påminner oss om det norske bildelingsprosjektet Move About. Vi tok kontakt med daglig leder Michael Eimstad for å høre hva som skjer hos dem.
Hva synes du om bildelingen i Paris?
– Det er kjempebra. Vi synes det bør være flere byer som tillater seg å tenke så stort.
Hvordan er erfaringene med norske byer?
– Politikerne er generelt positive. Men vi har ikke oppnådd å få de rammevilkårene for miljøvennlig bildeling som vi ønsker. F.eks. vedtok Oslo bystyre i mars 2010 at det skulle legges til rette for bildeling med miljøbiler. Kommunens administrasjon har ikke fulgt opp vedtaket. Vi som er en liten organisasjon har ikke hatt tilstrekkelig kapasitet til å følge det opp – og derfor har altfor lite skjedd.
Hvordan er Move Abouts elbildeling organisert?
– I Oslo, vår eneste norske by, har vi 5-7 lokasjoner for henting / levering. Oslo S fungerer best, men også god trafikk i Parkveien og hos Scandic Sjølyst. Totalt har vi 23 elbiler ute. De ca 500 brukerne benytter bilene i snitt 2,5 til 4,5 timer pr dag. Kundene er både private brukere og bedrifter.
I tillegg har dere eget opplegg for dedikert bedriftsbruk?
– Ja, vi har elbiler for bruk f.eks. hos Veritas, Microsoft, KPMG og Statkraft. I snitt brukes disse bilene 1,5-1,7 ganger pr dag. Mest hos Veritas hvor bilene er ute i 6,5 timer pr dag. Totalt er det 30 biler og ca 1.400 brukere på disse. Så vi når fram til mange nye, potensielle elbilister.
– Forresten, nå har vi også inngått en ordning slik at Statkraft-ansatte kan leie bilene privat. Bare 199 kr for kveld / natt og 399 kr for ei helg. Flere blir hekta på elbil – og Statkraft får økt synlighet istedenfor at elbilene står i garasjen.
Men Move About er ikke bare et norsk fenomen, det kan vi se av den internasjonale nettsiden deres?
– I utlandet har det vært litt treig progresjon. Bilkjøpene skal finansieres, og usikker tilgang på elbiler har bremsa litt. Vi har tilbud i Gøteborg og København. I Tyskland er det flere prosjekter, blant med bedriftsklynger som utnytter bilene til videre utvikling. Ca 20-talls elbiler er nå blant tyskerne.
Think ser ut til å dominere Move Abouts bilflåte?
– Ja, det har vært veldig mye Think, biltypen vi begynte med. Men intensjonen har vært å ha forskjellige elbiltyper. Nå er den første Citroën C-ZERO i drift i Danmark. I Norge vil Peugeot iOn være neste elbil ut. Vi må bare integrere hardwaren for styringssystemene våre. Vi kommer til å ta inn bilene som blir tilgjengelige framover, og som brukerne våre vil ha, f.eks. Nissan LEAF og Ford Transit Connect Electric. For den åpne bildelingen i byene ser vi for oss at Think-størrelsen vil være i overvekt. Det er relativt små biler som er praktiske i byen. Mens firmaene nok vil ha større biler igjen.
Hva er reaksjonen på prisingen deres?
– For bildeling i det åpne markedet, med 99 kr pr time og 499 kr for en dag, virker den å være grei. Bedrifter har litt mer problemer med pris, fordi de bare ser på hva en bil koster, istedenfor å vurdere kostnaden på hele mobiliteten deres. Når de får den rette innfallsvinkelen, synes de prisene våre passer veldig bra.
Hvordan opplever dere tilgangen på nye brukere?
– Det er en jevn vekst i interessen og deltakelsen fra brukere. Men begrensningen vi har opplevd på tilgang av elbiler, har gjort at vi ikke har markedsført oss så agressivt.
Hittil har MoveAbout kosta en del penger, ca 11 millioner i underskudd over tre år?
– Nå går de norske aktivitetene i balanse. Vi er ikke helt der i de andre landene, der må bruken først økes. Hva vi i løpet av tre år har gjort, er å demonstrere at forretningsmodellen og teknologien fungerer. Nå jobber vi med å skaffe oss finansiering for ekspansjon. Derfor vil vi se etter nye investorer for å skalere opp virksomheten vår, både til andre byer i Norge og til flere byer i utlandet. Som Autolib i Paris viser – konseptet miljøvennlig bildeling skal vokse seg stort.
Vi takker for praten. Move About er et ypperlig lavterskeltilbud for dem som vurderer elbil. For en liten registreringsavgift og en grei timepris, kan du gjøre deg kjent med om elbil er noe for deg eller ei. Alternativt at du helt fint klarer deg med å dele elbil med andre – framfor å eie bil sjøl. Høres ikke det enkelt ut?
Fram til i år har det ikke vært så mange elbiler å velge mellom. Men framover bør ikke det være problemet for Move About. Det skal bli spennende å se hvem de framover får med på investorsiden. Til nå har dominerende eier vært initiativtakeren Jan-Olaf Willums, også med fartstid fra Think.
Vi avslutter med Move Abouts instruksjonsvideo for å komme igang som bildelingselbilist.