Hopp til innhold

Hvordan går utbyggingen i Oslo?

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

LadestolpeDet har vært litt stille fra Bymiljøetaten i verdens elbilhovedstad. Nå har vi fått en status for hva som kan forventes av ladestasjoner ut året.

 

I sommer feira vi at valget av nytt ladeutstyr var gjort. Sønnico, Salto ladestasjoner og tyske Mennekes vant anbudet.

Forsinkelser
Dessverre er det ikke så mange vi får se av dem i år. Bymiljøetaten forklarer:

Mennekes ladestolpeFram til jul vil Bymiljøetaten bruke tida til å sette opp de ladepunktene hvor skilting er godkjent – 43 stykker, forbedre rutinene og sammen med ny entrepenør forberede en stor utrulling av etterslepet fra 2013 pluss nye i 2014. Om et par dager kommer vi tilbake med lista over disse.

Nederst er hva som forventes å bli gjort i år. Det er også en del steder hvor det ikke kommer nye plasser, bare oppgradering av ladestolpene. 2013 må anses som et lite hvileskjær i utbyggingen av Oslos ladeinfrastruktur, men Bymiljøetaten er ekstremt tent på å være á jour i løpet av neste år. Da skal de drifte totalt 900 ladepunkt vi elbilister kan disponere.

Litt raskere lading mulig?
Bymiljøetaten har hatt en idé om å begynne med enfas 32A på noen av sirkulasjonsplassene (p-tid tre timer). For bl.a. nyeste versjon av LEAF (med tilleggsbestilling kraftigere lader), Model S, Focus Electric og BMW i3 vil det muliggjøre en lading på 6-7 kW, noe som er tre ganger kjappere enn de 10A som vanligvis brukes i dag. Men etter at Hafslund Nett i brevs form gikk ut med en advarsel om dette, ble Bymiljøetaten litt usikker. Kort utdrag av Hafslunds brev:

Forskrift om leveringskvalitet i kraftsystemet (FOL) har strenge krav til skjevspenning, flimmer, overharmoniske spenninger, spenningsdipper osv. (kapittel 3). Hovedprinsippet i FOL er at den som forårsaker forringet spenningskvalitet må rette opp kvaliteten. Dersom en forbruker forårsaker skjevspenning hos andre forbrukere, må forbrukeren fjerne årsaken til skjevlasten. I praksis betyr det at lading på enfas 230V med for høye amperestyrker øker risikoen for brudd på FOL. Hafslund Nett vil derfor anbefale at det ikke installeres en-fas lading over 20A. Hvis det ønskes høyere ladeeffekt bør det benyttes trefas.

Til tross for denne advarselen velger Oslo kommune likevel å prøve ut 32A på noen sirkulasjonsplasser. Skulle det vise seg å bli forstyrrelser på nettet, vil Bymiljøetaten forsøke å utbedre det. Kommunen er interessert i å se hvilke tilbakemeldinger de får om nytteeffekten av løsningen.

Tilgangen for elbilistene?
De nye ladestolpene av merket Mennekes, med både husholdningskontakt og den nye elbilkontakten (Type 2) for Mode 3 lading, har ikke tilgang med ladenøkkelen. Det er nødvendig med SMS eller RFID-kort (ladebrikke/ladekort).

Bymiljøetaten ønsker et enklest mulig system for elbilistene. Derfor bruker de heller litt lengre tid på å gjøre RFID-tilgangen optimal, enn å ende opp med et tungvint og proprietært system som bare fungerer på Oslo kommunes ladestolper. Bymiljøetaten tror at tilgangen i første omgang vil basere seg på SMS. Det er flere årsaker til at ladenøkkel velges bort. Sentralt er ønsket om å ha bedre kontroll over tilgangen enn slik det har vært med ladenøkkelen, og kommunen ser fordelen ved å etablere en database over brukerne.

Vi antar at Oslo kommune har i tankene sånn etter hvert å ta betalt for tilgangen. Løsningene de vurderer tilsier det siden den velkjente ladenøkkelen står for fall. Sannsynligvis fordi Bymiljøetaten ser at det er en kostnad på kommunebudsjettet å vedlikeholde og levere strøm til 900 offentlige ladepunkt som er målet ved utgangen av 2014. Inntrykket vårt er at det ikke kan være snakk om annet enn en beskjeden sum pr lading. Noe som kanskje kan regulere litt av bruken slik at det blir mer lading enn parkering på Oslos ladestolper? I alle fall vil vi tro at det blir noen omstendelige runder før noe slikt kan komme på plass. Det krever både orden i forskrifter og i systemer.

I første omgang ønsker vi Bymiljøetaten lykke til med å få opp de første ladestolpene av den nye typen. Vi håper inderlig at det er enkel tilgang fra dag én. Så skal Oslo kommune få neste vår til å ta igjen tapet i utbyggingstempoet.

Vi minner om tilbudet Elbilforeningen har på ladekabler som gjør at du kan benytte den nye elbilkontakten på ladepunktene, og få raskere lading enn med den vanlige husholdningskontakten. Les mer her.

Oslos ladestasjoner 2013