I 2011 var det 5.411 elbiler på veien
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

OFV har forsynt oss med omfattende statistikker over landets elbiler. 5.411 har vi fintelt antallet til. Hvilket merke er det flest av? Taper Oslo & Akershus terreng som elbilfylker? Hva er endringene fra 2010 til 2011?
I 2011 økte elbilbestanden med 2.045. Knappe 200 mindre enn fjorårets salg. Det er en del gamlinger som har blitt parkert, skrota eller endt som delebiler. Ikke bare-bare å holde 10-15 år gamle klassikere på veien når batteriene går dukken og reservedeler mangler.
I oversikten vår inkluderer vi elbiler registrert som personbiler, firehjuls motorsykler, varebiler og lastebiler. Seinere skal vi komme tilbake med tall for ATVer, traktorer, tohjuls mopeder, motorsykler m.m.
Historisk utvikling
Som gamle travere i bransjen har vi sjølsagt oversikt over det historiske elbilsalget. Ihvertfall tilbake til år 2003. Mon tro om vi ikke også snart skal klare å grave oss ytterligere tilbake, i den grad det har noen interesse, da Elbilforeningens 90-talls arkiver har kommet til rette.
Jaja, det var noen fryktelig «kjedelige år» fra 2003 til 2009. Årlig økning i elbilbestanden ble målt i et par hundre. Vi skulle ha ganske stor tillit til elbilteknologien i denne perioden, ja nærmest skylapper, for å ha tro på at elbil en gang skal kunne utgjøre en forskjell. Men enhver ny elbilist ga oss den styrken som skulle til for å dytte elbilsaken videre. Enhver ny pionér syntes jo så godt når vi i utgangspunktet var så få. Vi husker suksessåret 2008 da det kom over 500 nye elbiler på veien. Både Think, Buddy og Reva var i stand til å levere samtidig. Stor feiring. Men alt blir småtteri i lys av 2011. Pila rett til værs. Nå er vi spent på hvor skrå vinkelen blir fra 2010 til 2012
De gamle er fortsatt eldst
Men det vil ikke vare lenge. Utgangen av 2011 er siste gangen Think og Buddy troner elbilkronen i Norge. Fra en tidligere samla markedsandel på 64% falt det ved årslutt ned til 43%. Som vi ser av tallene, i 2011 kom det bare ut ca 150 stykker til sammen av de gamle klassikerne.
Mitsubishi kommer halsende bakfra. Vi tipper at i-MiEV i løpet av 1.kvartal blir den mest eide elbilen i Norge. Nok ingen som vedder mot oss.
Så får vi se hva hva Nissan klarer gjennom året. LEAFen har litt å ta igjen på i-MiEV, men at den også passerer Think og Buddy dette året, er vi helt sikre på. Derimot tviler vi på om noen andre passerer dem i 2012. Da må Peugeot og Citroën få litt mer dreis på salget. Deres markedsandel består av de nye elbilene utover en solid porsjon av gamle Peugeot 106, Citroën Saxo og varebiler.
Renaults 77 elbiler er den gamle Kangooen som ikke var noen suksess i 2003. Men takket være kunnskapsrike, norske elbilreparatører har de nå kommet til god nytte. Ford er hovedsaklig den nye, elektriske varebilen Connect, men også en håndfull «samleobjekter» av spesialimportere Ford Ranger pickup, produsert i USA på slutten av 90-tallet.
I posten Andre på 79 elbiler, er det mye morsomt:
- Fire elektriske Toyota RAV4
- Én Tata lagd av Miljøbil Grenland
- Titalls Comarth som tilhører Posten Norge
- To elektriske Chevrolet som vi tipper Alternativ Energi i Grimstad kjenner godt til
- Et par små Mega og et par Piaggioer
- 39 konverterte Fiat varebil og 500
- Fortsatt 16 stykker av Volkswagens elbil fra midten av 90-tallet Citystromer.
- Så mysteriene: én Mercedes lastebil i Oslo og én Subaru varebil i Rollag
He-he, det er mye morsomt når nysgjerrigheten er stor og vi graver oss ned i statistikkene. Vi må ikke bare se på de store tallene.
Oslo og Akershus mister grepet på elbilsalget
Til høyre er en fylkesvis fordeling av landets elbiler. Tall både ved årslutt 2011 og 2010. Interessant å se at en myte er i ferd med å avlives. Det er ikke slik at alle elbiler kun selges til fantomene i kollektivfeltene rundt Oslo. Joda, disse elbilistene var pionérene og sørga for at elbilsalget i det minste kom igang. Men Oslo og Akershus’ markedsandel har sunket betraktelig i det siste året. Fra samla 62% til 57%. Det er ikke så lite i løpet av ett år, og et bevis på at elbilene nå er på vei ut i det ganske land. Så å si alle andre fylker har fått økt andel.
F.eks. viser Rogaland en fantastisk stigning og har nå passert Sør-Trøndelag i konkurransen om å være fjerde beste fylket. Bronseplassen har fortsatt Hordaland. Men det blir kniving i 2012 om den.
Ca 85% av elbilene tilhører seks av Norges fylker. Noe som forteller oss litt om hvor elbilselgerne først kan få tatt ut mer volum. Grei befolkningsstruktur og tilstrekkelig opplevelse og nytte av alle elbilfordelene.
Men vi gjentar fra tidligere, utvilsomt kan salget av elbiler økes betraktelig i byfylker som Vestfold og Østfold. Og ikke minst i Telemark som nå er skikkelig langt nede på lista, men definitivt har en gunstig befolkningskonsentrasjon sør i fylket. Ikke uten grunn at Miljøbil Grenland i sin tid starta der.
Litt ros gir vi til Møre og Romsdal. Der er det noe som skjer. Tipper det har både med at de liker de nye elbilene, samt noen bruer og tunneler som gir kjapp inntjening gjennom sparte bomkostnader. Nordmøre dominerer med flest biler i Averøy kommune med Kristiansund som nummer to. Disse ligger tett inntil hverandre med Atlanterhavstunnelen imellom.
Kommunetoppen
Oslo har suverent flest elbiler. Men Asker må være verdens elbiltetteste kommune. Der er det nå hele 13 elbiler pr 1.000 innbygger. Ingen i nærheten! Mon tro om det er Bærum og Averøy som er nærmest med ca 5? Markedsandelen til de tre kommunene med høyest elbilpopulasjon har sunket fra 56% til 50%. Nok et bevis på at det snart bare er ignorante forskere som tror at alle elbiler eies av hyperrike kollektivfeltaster rundt Oslo.
Vær oppmerksom på at Tromsø og Ringerike har litt tvilsomme tall som kan skyldes fremmedregistrering av en del biler. Det vil si at de ikke er i bruk i disse kommunene.
Vi har kikka litt nærmere etter i de tre kommunene med flest elbiler, for å se om det er noen forskjeller i type elbil det er mest av. Jo så sannelig kan vi si at valget av elbilmodell uttrykker litt av hvilke behov eller fordeler elbilisten opplever lokalt:
- I Oslo utgjør den lille byelbilen Buddy 40% av bestanden, med Think på 23% og Mitsubishi på 12%. En riktig nostalgisk fordeling, men som også viser at småkjøretøy er attraktivt i det urbane miljø.
- I Asker er det 23% Citroën, 21% Mitsubishi, 19% Peugeot og 16% Think. NB For Peugeot og Citroën er det mange av den gamle modellen. OK, vi snakker om langpendling (i gammel elbilbilsammenheng) til Oslo, kollektivfelt og sikkert ofte parkering hos arbeidsgiver.
- Bærum er en litt underlig mellomting: Think 27%, Buddy 21%, Mitsubishi 16% og Peugeot og Citroën 9% hver. Mon tro om flere her valgte de minste elbilene fordi det ikke var lange strekningen til Oslo…
Dette kommer nok til å forandre seg litt i 2012. Vi venter spent på hva året vil gi. Så langt veit vi at det ble solgt 267 elbiler i januar, hvorav 210 Nissan LEAF (13. mest solgte bilmodellen), 30 i-MiEV og 27 av resten. Kan vi gange totalen med 12 og passere 3.000 solgte elbiler i 2012, skal vi ikke klage. Nei, vi skal feire!