Hopp til innhold

i-MiEV og Norge er Europas elbilvinnere

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mitsubishi i-MiEVSalgsstatistikken gjør Mitsubishi til Europas elbilvinner. Og Norge til Europas elbilland.

Automotive News Europe presenterer elbilsalget første halvår. Den er dominert av trillingene med i-MiEV i topp. Hele 70% av alle de solgte elbilene er basert på Mitsubishis pionérkjøretøy.

Nissan har ikke kommet skikkelig igang med salget. Det var vel bare Portugal, Irland, Storbritannia og Nederland som fikk noen biler i første halvår? Det blir andre boller når salget åpner i Norge! Hvorfor tror vi det?

Det europeiske salget av i-MiEV er totalt 1.750 biler. Hele 545 av dem ble solgt i Norge. Det er så å si en tredel av det europeiske i-MiEV-salget. Ikke rart japanerne sperrer øynene opp for hva som skjer i Norge. Vi gjør også det. Også for Citroën C-ZERO og Peugeot iOn tar Norge solide markedsandeler, henholdsvis 10% og 8%.

Det skal derfor litt til å komme på Europas elbiltopp hvis du ikke selger elbilen din i Norge. I første halvår ble det i Norge solgt 848 elektriske biler (+ firehjuls motorsykler). Det er intet mindre enn 16% av det totale elbilsalget i Europa. Norges befolkning utgjør ca 0,7% av alle som lever i verdensdelen vår.

i-MiEV har all grunn til å feire triumfen. Det blir spennende å se hva Mitsubishi gjør framover for å lykkes videre med elbilsatsingen. De var førstemann til markedet av de store. Nå fikk vi en melding om at de på grunn av «uforutsette hendelser i markedet» vil øke prisene i USA med $1.135. I 2012 skal det lanseres to modeller der: som den vi er vant til og en med mindre batteripakke. Den siste er nok ikke særlig aktuell for Norge. I USA er den $2.000 rimeligere.

Prisen på den i-MiEV vi kjenner, fullt utstyrt med «premium pakke» og en kuldepakke (oppvarmingssystem for batteripakka og oppvarma sidespeil) vil i USA bli $34.000. Tilsvarer 190.000 kroner. Det er bruttoprisen før du kan få tilskudd på $7.500. Ikke ukjent at en del biler er billigere i USA enn i Europa. Merverdiavgift er også lav eller fraværende.

Kjenner vi den norske importøren av i-MiEV rett, er vi ikke redd for denne varslede prisøkningen. Vi tror heller at det i Norge ligger an til en liten prisreduksjon enn økning. Det gjelder å kunne konkurrere med Nissan LEAF.

Vi synes ikke det selges for mange elbiler i Norge. Det er heller det europeiske elbilsalget som er stusselig. Men i år er det i det minste en tidobling sammenligna med ifjor. La det fortsette slik!

Salgstatistikk Europa elbiler