Hopp til innhold

Nå får Kragerø sin første hurtiglader

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

I løpet av den siste uka er hurtigladestasjonen ved AMFI Kragerø-kjøpesenteret i Sannidal, mellom Kragerø og E18, blitt til. Innspurten tas trolig i natt.

– Ja, den skal være i gang i morgen tidlig. Det kan hende det blir litt nattarbeid i innspurten, sier daglig leder i Kragerø Energi AS, Geir Elsebutangen.

Kragerø-ordfører Kåre Preben Hegland og senterleder Grunde Wegar Knudsen vil ta seg av den høytidelige åpningen av stasjonen i Sannidal klokken 12.00 i morgen, lørdag. Stasjonen betyr at Telemark, som for kort tid siden var helt mørkt fastland med hensyn til hurtiglading, tar et nytt viktig ladesteg. For kort tid siden startet Statoil Telemarksporten og KIWI Heistad opp i Porsgrunn. Lasses på Stathelle (Shell) var først ut langs E18, i samarbeid med Fortum, i desember i fjor.

Sannidal-etableringen er kommet på plass i samarbeid mellom Kragerø kommune, hurtigladeoperatøren Grønn Kontakt, kraftselskapet Kragerø Energi AS og kjøpesenteret selv.

– Førstnevnte har bidratt med 65.000 kroner fra det kommunale næringsfondet, mens de private aktørene i spleiselaget tar resten, forteller Elsebutangen.

Plass til tre elbiler snart

– Kragerøs bidrag er det første kommunale bidraget som er gitt til hurtigladestasjon, så vidt jeg vet, her i Telemark. Jeg utfordrer herved andre kommuner til å gjøre tilsvarende, sier Elsebutangen.

Han forteller at det har gått unna med anleggsarbeid den siste uka. Kragerø Energi AS bidrar med prosjektarbeid, materiell og trafo – kort sagt infrastrukturell tilrettelegging.

blogg-20150626-lader 3 800

I innspurten handler det om å skjøte kabler og koble til trafo. I dag og natt til i morgen skjer de siste oppkoblingene. Totalt skal anlegget ha kapasitet til tre ladende elbiler samtidig: Stasjonen består av en hurtiglader med CHAdeMO- og Combo/CCS-uttak, samt en flexilader med 2 x 22kW AC Type 2-uttak.

– I løpet av et par ukers tid skal også flexiladeren være oppe, sier Elsebutangen, som ikke legger skjul på at det har vært et utfordrende prosjekt.

– Honnør til alle som har bidratt

– Vi har hatt en søknadsprosess på gang, med Telemark fylkeskommune og Enova. Vi fikk fikk nei fra begge, samtidig som vi ville ha stasjonen klar til ferien. Det kan virke som Enova er litt i limbo for øyeblikket, samtidig som fylkeskommunen sa den ville satse grisgrendt.

blogg-20150626-lader 2 800Likevel er altså hurtigladestasjonen blitt en realitet:

– Det er litt spennende at vi gikk fra full tenning i starten, til at alle ville kaste kortene da vi fikk nei til offentlig støtte. Men takket være stor velvilje fra alle parter, ble det gnist i prosjektet igjen, sier Elsebutangen.

– Det er ofte bare litt velvilje som skal til. Klarer man så å finne en god lokasjon som alle er fornøyde med, er det et godt utgangspunkt. Vi har sett på alle alternativer, og funnet en ideell kombinasjon. Når alle spiller på samme lag, kan man få til det meste. Og dét måtte til for at vi skulle komme i mål før sommerferien. Jeg vil derfor gi en stor honnør til alle som har bidratt til å realisere dette prosjektet, sier Elsebutangen.

PS. På fritiden jobber Geir Elsebutangen for elbilsaken gjennom sitt styrelederverv i Elbilforeningens lokallag i Vestfold og Telemark. Takket være lokallagets innsats er det nå større fokus på økte lademuligheter i regionen enn noensinne.