Hopp til innhold

Ikke bare elektrisk – også liten og lett?

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frost & SullivanElbilene vokser i vekt og volum. Snart kommer den største av dem alle. Men også den minste. Fra en konsulent i bilindustrien kommer det noen skarpe kommentarer om hvor store elbiler kan være.

Rett før jul leverte Renault ut den første Zoe til en kunde. Her i Norge må vi dessverre vente lenge på den. Siste vi hørte fra importør, var det en antagelse om at den først kommer i slutten av 2014. Eh, det er tøft for enkelte av oss som siden 2010 har sikla på Zoe.

Renault ZoeEn kar som ikke sikler så mye som oss, er seniorkonsulent Nicolas Meilhan i giganten Frost & Sullivan. Samtidig med overleveringen av Zoe, benytter Frost & Sullivan anledningen til å sende ut ei pressemelding hvor de er harde med elbilstrategien til Renault – og alle andre som leverer elbiler i tradisjonelt bilformat.

– Mange anser elbilen som det perfekte bykjøretøy. Men sannheten er at den bare løser problemet med lokal forurensning. Den verken løser problemene med køer eller knapphet på parkering, som de fleste byer har idag, skriver Meilhan på vegne av Frost & Sullivan.

Han påpeker videre at lavere kjøretøyvekt er den beste måten å redusere CO2-utslipp og energiforbruk, særlig i byene. Hvis reduserte CO2-utslipp virkelig er et mål, så burde myndighetene bare tillate biler med maks 500 kg vekt i byene. For å eksemplifisere betydningen av dette, påstår han at en bensindreven Twizy på 500 kg gjennom livsløpet vil bidra med mindre CO2-utslipp enn en elektrisk Zoe med vekt rundt 1.400 kg.

Historiske data setter ting i perspektiv. Alle kan vi se hvordan bilene de siste 30 åra har strukket seg ut i lengde. Men også blitt tyngre, f.eks. har vekta på gjennomsnittsbilen i Frankrike de siste femti åra økt fra 758 kg til 1.266 kg.

I pressemeldinga fra Frost & Sullivan er det Zoe som får svi. Den sammenlignes også med en sykkel. Og den forholdsvis beskjedne Zoe på 4 meter trenger visstnok 140 passasjerer for å bli like energieffektiv som en sykkel. Det er litt hvilken målestokk du bruker. Denne var kanskje ikke helt rettferdig. Men mange av oss kan velge om vi vil sette oss på sykkelen eller i elbilen.

Små, bensindrevne firehjulsmotorsykler trekkes fram i pressemeldinga. Ja, seniorkonsulenten går så langt som å si at framtidas bybil vil være liten – men ikke nødvendigvis elektrisk. Men så kommer han til et godt poeng: – Framtidas bybil er liten og aller viktigst lett. Først må vi redusere vekten og størrelsen på bilene, deretter sette inn et lite batteri (mindre biler trenger mindre batterier), så har du den ultimate bybilen.

Bilindustrikonsulenten påpeker at markedet ikke sjøl kan klare å ordne opp i dette. Det er myndighetene som må innføre reguleringer. Da også beskatning av størrelse og motorkraft. Samt dyrere parkering. Og sannelig med en liten henvisning til Norge, la små kjøretøy få bruke kollektivfeltet.

I det gamle elbillandet Norge bør ikke dette være sjokkerende synspunkt. Vi har hatt en spirende elbilindustri basert på at kjøretøyene skulle reindyrkes for enkel, individuell transport i byene. Ikke skulle de være større enn nødvendig, helst ikke mer utstyr enn du trenger, så lette som mulig og en akseptabel rekkevidde til bybruk. Det er Think og Buddy. Som en skrev på elbil.no – elbilisme er minimalisme. Og flere tusener har kjøpt det konseptet og mange er avhengige.

Men vi kan merke at «smått er godt» ikke vekker like stor begeistring i alle miljøer. Nissan LEAF i C-segmentet ser ut til å feie de hendigere «trillingene» av banen. Nå suser Tesla Model S opp som den neste storselgeren. Mange har først fatta interesse for elbil etter å se hvilket røverkjøp de kan gjøre på en stor og forholdsvis luksuriøs elbil.

Elbilforeningen er så klart for alt som er elektrisk. Vi får bare ikke nok av det! Så vi skal ikke skue elbilene for mye på størrelsen. Verken om de er små eller store, eller om de er el-sykler eller varebiler. Likevel er det greit å tenke på at vi velger rett verktøy til rett bruk. Opplever du at det er trangt på ladestasjonene i bysentrum, kan du også tenke litt på hvor stor plass du sjøl tar.

Renault har et kjøretøy som bør gjøre konsulenten i Frost & Sullivan superhappy. Sjølsagt snakker vi om Renault Twizy som om et par måneder blir tilgjengelig i Norge. I Europa er den allerede distribuert i nærmere 10.000 eksemplarer.

Lyst til å lære litt mer om hvordan den lages? Da kan du se en kort film fra fabrikken i Spania. Sjarmerende nok mer spanjoler enn roboter som gjør en innsats. Så Twizy minner litt om norsk elbilminimalisme både i format og produksjon.