Hopp til innhold

Ikke et vondt ord om fossilfuel

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mini

Å ta turen i en liten elbil til Oslo Motor Show på Lillestrøm, Norges mest hardbarkede fossilmesse, kan fortone seg som risikosport. Og det er vel det vi nordmenn liker, ikke sant?

Enda godt at man slipper inn i ly av å være journalist. Så har man i alle fall et godt alibi.

CastroljenterOslo Motor Show tilbyr en mengde brummende og skrikende fossilmotorer, flammelakk, feite dekk, gromme felger, krommede avgassrør, oljer, bilblader, bilklubber og flere babes. Som Castroljentene.

Vi kom jo for å se etter elbiler. What ELBILER? På denne messa? Er du blitt spenna gæern?

Elbiler ruller også på hjul. Etterhvert har de blitt en godt synlig del av trafikkbildet. Så de må da finnes på en motormesse?

Etter å ha kommet meg inn, tar jeg en runde for å se og skape et overblikk. Skal vi se…..elbil, elbil, elbil? Noe som kan lades her mon tro? Tror kanskje vi må spørre noen her gitt. Ehhhh. EhhLBil?, forsøker jeg. Et solid svingslag ligger liksom og venter i lufta. Luft som er stinn av bensindamp og lukt av gammel motorolje.

Her kan du beskue det som er av kjøretøy drevet fram av rester fra gamle dinosaurer. Skikkelig mye fint egentlig. Amcars i alle regnbuens farger, sjeldne veteranbiler og lastebiler så kunstlakkert at Vebjørn Sand ville mistet munn og mæle.

Det er her på Oslo Motor Show man egentlig forstår hvorfor man hver dag møter artikler som rakker ned på elbilen. Elbilen fortoner seg i dette
selskapet som en kommunist i øynene til Senator Joseph McCarthy.

Hvit bilOver 100 års historie er risset inn i menneskehetens bevissthet med brennjern. Bensin og diesel ligger i blodårene som kolesterol. Det er ikke bare å skylle dette slagget ut med litt ren vannkraft.

På messa møter vi så store skylapper at godt utviklet tunnelsyn er normalen mer enn unntaket.

Letingen fortsatte og vi fant elbiler. I nybilhallen stod de, på sine respektive stands. Nissan LEAF, Mitsubishi i-MiEV, Renault Kangoo og vi tar også med årets bil Opel Ampera. Og det var det.

Ingen flammelakkerte elbilkonsepter, med feite felger, sota ruter eller heavy lydanlegg – overdrysset med babes. Det er tydelig at det blir noen år til vi får se det. Uansett ligger markedet åpent som upløyd mark for den type øvelser. For den elbilist som våger.

Rød bilDette ble en test på hva som rører seg i hodene på bilentusiaster. La det være helt klart. Elbil stod øverst på ønskelisten til et utrolig lite mindretall av de som vandret i utstillingshallene under denne messen på Lillestrøm.

Det skal allikevel nevnes at på bilbladet Bil sin stand stod en Mercedes CLS Shooting Brake sammen med Renault Twizy. Den nærmest perfekte hybridmatch. Mens jeg stod der og tok bilder, kom en gutt i følge med sin far. Gutten var vel knappe 10 år. Han stoppet opp på standen og ble stående å se. Så sa han til faren:
«Dette var utstillingens kuuleste».
Øynene hvilte selvsagt på Renault Twizy. Æresord.

Artiklene er krydret med noen inntrykk fra motorshowet. Lett å la seg henføre av sjarmerende klassikere.

Gul bil

Turkis bil