Hopp til innhold

Første elbil kræsjtesta av Euro NCAP

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

i-MiEV euro ncapFørste kræsjtestingen med en elbil etter den krevende standarden Euro NCAP gikk veldig bra. Det var i-MiEV som testinstituttet undersøkte. Vi har filmer fra testen. Et aktuelt tema, sannelig har det også denne uka vært en virkelig frontkollisjon på norske veier for en i-MiEV.

Euro NCAP organiserer kræsjtester og skal formidle realistisk og uavhengig informasjon til forbrukerne om sikkerhetsnivået til de mest populære bilene som selges i Europa. Derfor er det en stor begivenhet at dette nå også omfatter en elbil – som den første i en serie. Det betyr at det er store forventninger til elbilsalget framover. Euro NCAP har både myndigheter og bilistorganisasjoner som medlemmer. I Norge er det NAF som deltar.

i-MiEV Euro NCAP resultsDen første elbilen ut var Mitsubishi i-MiEV. I praksis gjelder da testresultatene også for de to andre trillingene Peugot iOn og Citroën C-ZERO. Den totale skåren for i-MiEV ble 4 av 5 mulige stjerner. Klikk på bildet til høyre, så kommer du til Euro NCAPs side hvor alle detaljene offentliggjøres. Kommentarene fra NAF er som følger:

– Mitsubishi i-MiEV klarte seg bra i testen. Selv om den ikke oppnådde toppresultat, så er fire stjerner absolutt godkjent, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjons-rådgiver i NAF. – Mitsubishien viser at vi kan forvente toppresultatet fem stjerner på elbiler i nær fremtid. Vi mener at forbrukerne kan forvente elbiler som har samme sikkerhet som vanlige biler. Det blir spennende å følge dette utover året, sier Engebretsen.

Vi merker oss også følgende uttalelse fra Euro NCAP:

– Vi opplevde ingen problemer med det elektriske høyspenningssystemet som driver bilen. Batteriet var forsvarlig isolert fra bilens struktur og ble ikke skadet under testen.

Det er selvfølgelig både viktig og bra. Ikke minst for redningsmannskapet som skal bistå ved ulykker. Fra testresultatene kan det se ut som at det er fotgjengerbeskyttelsen som drar ned totalresultatet. Dette er en forholdsvis ny test og prioritering fra Euro NCAPs side, og utviklingen av nye biler er i ferd med å tilpasse seg kravene. 

i-MiEV chrash HamangDagen før resultatet fra Euro NCAP ble offentliggjort, var det en kraftig frontkollisjon i Hamangtunnelen i Bærum. Involvert var en i-MiEV og VW Transporter. Føreren av elbilen ble tatt med til sykehus for observasjon. Det sto bra til med karen. Etter det vi erfarer, ringte den uheldige sjåføren allerede fra sykehuset for å bestille seg en ny i-MiEV.

Nedenfor er det et par videoer fra Euro NCAP testen. Først en oppsummering som viser alle kræsjene i-MiEVene måtte gjennom. Deretter en litt lengre og ganske instruktiv video om hvordan testen foregikk. Husk at kræsjtester aldri ser pent ut for de uerfarne! Heldigvis er det bare dokker med masse elektronikk som utsettes for dette.