Hopp til innhold

Ingen elbilkø i kollektivfeltet

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

DagbladetVi svarer på Dagbladets kommentator Geir Ramnefjell sitt angrep på elbilistene. Det meste han skriver i sin kommentar i Dagbladet 28. januar 2013 er basert på feiloppfatninger og faktafeil.

 

Ramnefjell tar utgangspunkt i at elbiler skaper kø i kollektivfeltet. Dette er noe til og med Ruter har avvist. Nylig skrev de i Budstikka at «Ruter ønsker ikke et generelt forbud mot elbil og taxi i kollektivfelt eller kollektivgater». Norsk Elbilforening og Ruter er enige om at innskrenking av tilgang til kollektivfelt for elbil må gjøres gradvis ved behov.

Foreløpig er det tradisjonelle biler som skaper kø ved kryssing av kollektivfeltet på vei inn på motorveien. De fleste steder i landet er det fortsatt god plass i kollektivfeltet. Tilgang til kollektivfeltet er det billigste virkemiddelet myndighetene har for å stimulere markedet for nullutslippsbiler. Det koster bare et skilt.

De som kjøper elbil i dag er privilegerte og bidrar til teknologiutviklingen for å redusere utslippene av helseskadelige avgasser og støy. Alle norske elbiler kjører også på opprinnelsesgarantert fornybar strøm som gir null CO2-utslipp. Motivene for å kjøre elbil er mangfoldige og miljøeffekten står ikke øverst på lista for alle elbilister. Men effekten er alltid den samme: null eksos.

Myndighetene gir praktiske og økonomiske fordeler til de som bidrar til renere luft. Elbilgodene skal veie opp for kortere rekkevidde og høyere pris enn tradisjonelle biler. Med en elbil kan man i dag kjøre gratis gjennom bomringen, kjøre i kollektivfeltet og parkere gratis på kommunale parkeringsplasser. Avgiftsfordelene for elbil er garantert av Stortinget til 2018 eller når det blir over 50.000 nullutslippsbiler på norske veier. Når elbiler blir konkurransedyktige med tradisjonelle biler, vil disse godene gradvis avvikles. Samtidig er det vel de færreste som tror at det blir enklere for de som kjører bensin- og dieselbiler i framtiden.

Med nær 10.000 elbiler på norske veier er vi langt fra i mål. For å nå Regjeringens mål om 85 g CO2/km i snitt fra nye biler innen 2020, må en betydelig andel være elbiler og ladbare hybridbiler. Elbilforeningen har et mål om 100.000 elbiler innen 2020. Vi er på god vei til å nå dette målet, men plutselige endringer i politikken kan drepe markedet i starten.

Flere undersøkelser viser at bruken av elbil i hovedsak erstatter bruk av tradisjonell bil, ikke kollektivtransport. Elbilen er et utslippsfritt og praktisk framkomstmiddel for de som ikke har anledning til å gå, sykle eller å kjøre kollektivt. Elbilen vil være et alternativ for mange til kollektivtilbudet på sikt er godt nok utbygd i de store byene. En vakker dag er teknologien for elbiler kommet så langt at de overtar for dominansen til tradisjonelle biler som spyr ut eksos.

La nyordet for 2013 heller bli: Elbilsuksess