Hopp til innhold

Ingen penger – ingen elbiler?

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

EstlandNeida, Estland viser at det ikke er en hindring. Nå har de gjort en deal med Mitsubishi om 500 elbiler og 250 hurtigladere. Uten at de må betale penger for dette.

Vi har mottatt en pressemelding fra Mitsubishi Corporation som forteller om en kreativ og spennende avtale som er gjort.

Regjeringen i Estland har bestemt seg for å selge ubrukt «karbonkreditt», «klimakvoter» eller hva vi nå kaller dette (på engelsk: «Assigned Amount Unit (AAU)») som de fikk tildelt i kjøpvannet av Kyotoavtalen. En kjent sak at gamle østblokkland fikk et overskudd av karbonkvoter da aktivitetene i tungindustrien ble mindre i volum. Men alle har ikke klart å bruke dette på en lur måte. Det har derimot regjeringen i Estland som bruker det strategisk for å elektrifisere veitransporten.

Det stilles en klar betingelse til elbileiere som skal få støtte: De må sørge for at elbilen deres kun bruker strøm produsert fra fornybar energi! Dette håndteres med et system for opprinnelsessertifikater, og skal bidra til at Estland i 2020 når et mål om 10% fornybar energi i transportsektoren.

Hørt om sertifikater før? Jo, det er det samme systemet Norstart, med samarbeidspartnerne Ishavskraft og ECOHZ, har sørget for at alle elbilister i Norge er en del av. Du får opprinnelsessertifikat i velkomstpakka vår, og det kommer hvert år sammen med kontingentkravet. Elbilforeningen var tidlig ute. Nå følger Europa etter! I Estland er det den statlige nettleverandøren Elering som har ansvaret for sertifikatene. Artig nok er Estland i det samme kraftmarkedet (Nord Pool) som Norge og vi konkurrerer om samme fornybare energi.

Våre venner i Baltikum er optimistiske og påstår at Estland kommer til å bli et land til etterfølgelse. Det hevdes at Estland vil ha den tetteste og mest innovative hurtigladeinfrastrukturen, den høyeste tettheten av elbiler pr innbygger og slik redusere avhengigheten av importert drivstoff. Vi tror absolutt de kan få rett på det første punktet. 250 hurtigladere på et areal som er 1/8 av Norge, er helt rått. Men Estland vil få slite litt med å konkurrere om elbiltetthet – selv om de kun har 1/4 av Norges befolkning. Norge skal i løpet av 2011 ha 5.000 elbiler på norske veier.

Norstart synes at dette er et kult (og kall det gjerne innovativt) samarbeid hvor begge parter skal ha ros for å være kreative for å få til noe som ikke ellers ville vært mulig. Uten Mitsubishis vilje til å bytte elbiler mot karbonkvoter, hvordan skulle ellers Estland hatt mulighet til samle nok penger til å investere i en kick-start for elbil? Så sjøl om vi veit at et industrikonglomerat som Mitsubihi ikke gjør noe av veldedighet, skal de ha ros for å bidra til at elektrifisering av veitransport også kan spre seg til mindre rike land i Europa. Vi både håper og tror at Estland da blir til etterfølgelse for andre land øst for overflodsgrensa i Europa.

Estland