Hopp til innhold

Bryne vil ta elbilrekorden

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jærhovedstaden Bryne blir åsted for nytt verdensrekordforsøk søndag denne uka. Mandag morgen var 122 elbiler påmeldt til kortesjen, men skal det bli rekord kreves mange flere.

BRYNE (elbil.no): – Vi håper dere kan bidra til en mobilisering. Denne uken er det fullt fokus på å få opp antall påmeldinger. Akkurat nå har vi flest påmeldte Tesla, med Nissan hakk i hæl, sier en opplagt og optimistisk nestleder for Jærdagen, Arild Otto. Vi møter ham på Bryne, der han inviterer oss med på en befaring av den fem kilometer lange traseen mellom Bryne og Klepp. Selvsagt i en elbil – en BMW i3. Langs traseen skal en lokal dugnadsgjeng sørge for at alt går etter planen. – Det er mange elbiler i området. Om jeg skal til Stavanger, møter jeg minst 15-20 på veien. Det er både den harde kjernen og de som bare har en elbil. Vi må mobilisere og få dem til å komme hit til denne store happeningen. Det er første gang dette skjer. Denne uken kommer vi også til å sende ut mailer til alle som er påmeldt om at de må spre det gode budskapet, sier Otto. blogg-20140519-kortesje ibilen 800 Målet er å ta verdensrekorden fra den sveitsiske byen Zürich (305). Her var imidlertid også elektriske scootere medregnet. Så har også canadiske Montreal kommet på banen, med sitt rekordforsøk på 431 i april. Dette tallet inkluderer imidlertid – og ikke til forkleinelse – en høy andel ladehybrider. – Vi er klar over Montreal, forteller Otto, men lar seg likevel ikke skremme.

Ble inspirert i København

Anledningen for verdensrekordforsøket er den årvisse Jærdagen-messa på Bryne kommende helg, 23.-25. mai. Før i tiden handlet messa mest om klassisk fesjå, der bøndene solgte dyr, avling og annet jordbruksrelevant. I nyere tid er messa like mye en arena for teknologiske nyvinninger. Elbilen, som nettopp er en slik, ble plutselig veldig interessant. – Dette er resultatet av at jeg var litt dum og sa: «Skal vi ikke sette verdensrekord også?»  Ideen dukket først opp i september i fjor, da Otto var på jobbtur til København. – Der hadde Nissan en demo og stor stand. Da tenkte jeg at det måtte vi få til på Bryne også. En stund senere, under et seminar for Jærdagen, tok jeg opp ideen. Planen ble lagt i november. I løpet av vinteren lagde vi et prospekt som vi kjørte rundt til forhandlerne med. Jeg har aldri opplevd et enklere innsalg, forteller Otto på Kinoplassen på Bryne (bildet under) – der søndagens elbilkortesje avsluttes. blogg-20140519-kortesje kinoplassen 800

Stor elbilutstilling

De lokale elbilforhandlerne tente på ideen, i tillegg til det Stavanger-baserte selskapet Zaptec. Sistnevnte er sponsor for elbilkortesjen, og står bak en ny ladeteknologi for elbiler. – Vi fikk først med oss Tesla. Så kom Volkswagen og Nissan. Og da måtte jo resten bare komme, humrer Otto, og legger til at Renault kommer med sitt roadshow for Zoe i stort format. Med Mitsubishi, BMW, Volvo, Ford og Peugeot i spissen blir det et solid elektrisk tilbud på Bryne under Jærdagen. Foruten den store kortesjen, vil forhandlerne ta oppstilling på hele plassen utenfor den lokale Expert-butikken og vise frem elbilene sine.  – Dette blir nysatsingen i år. Vi håpet vi skulle få med oss eGolfen, og forhandleren jobbet med det, men det gikk dessverre ikke, sier Otto.

Hav, åkrer og rundkjøringer

Kortesjen starter fra kjøpesenteret Jærhagen (bildet under) på Klepp klokken 13.00. En time tidligere begynner oppstillingen. blogg-20140519-kortesje jrhagen 800 Underveis i traseen ser vi både havet, bølgende åkrer og en rekke rundkjøringer. Sistnevnte er det særlig viktig å holde orden på. Otto understreker at Guinness-reglene blant annet krever at det ikke må komme andre biler inn i kortesjen. – Det må være en sammenhengende kortesje. Dugnadsfolk sørger for å passe på trafikken fra sideveiene. Cirka 20 mann står vakter. I tillegg har vi politi foran og bak, og arrangementskomiteen i tillegg. I alt blir det rundt 50 mann som er på plass i forbindelse med kortesjen, sier Otto. – Ordføreren i Time skal forresten kjøre i front, i kommunens egen LEAF, forteller Otto. På vei inn mot Bryne ser vi vindmøllene i Høg-Jæren Energipark på Undheim i bakgrunnen, som danner en fin og fornybar bilderamme rundt arrangementet. – Ved rundkjøringen ved Shell (bildet under) er rekorden tatt, med hensyn til distanse, men vi fortsetter opp til Kinoplassen ved rådhuset, sier Otto. Kommer du? Meld deg på her. blogg-20140519-kortesje rundkjring-800