Hopp til innhold

Jeg ruller og ruller

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Volvo V60Volvo med utradisjonell tilnærming til elbilkonseptet.

Siden klimameldingen ganske snart skal behandles, og budsjettbehandlingen for 2013 står for døren, fant Volvo det betimelig å tromme sammen til to hendelser på en gang:

1. Presentasjon av Volvo V60 ladbar hybrid.
2. Debatt mellom politikere om avgiftsnivået på elbiler, ladbare hybrider og biler generelt.

Det kan være at vi elbilister begynner å bli ganske blaserte med hva vi forventer av et elbilkonsept, slik at lansering av en såkalt plug-innhybrid egentlig handler om hvor elektrisk den angjeldende bilen er?

Volvo V60Elbilforeningen har gitt grønt lys for at ladbare hybrider er hjertelig velkomne i foreningen, men med Volvo V60 plug-in hybrid blir egentlig spørsmålet: Hvilken rekkevidde skal man kunne forlange at kjøretøyet skal ha ved ren elektrisk drift?

Å lage et hull i en skjerm, montere en stikkontakt for lading av et batteri som sitter i bilen, bør vel de aller fleste bilprodusenter klare. Volvo har også klart det, men er det nok til å kalle det et gjennombrudd i miljøets tjeneste? Vi mener at det er å ta litt vel hardt i.

Først og fremst handler dette om en kraftfull, luksuriøs Volvo V60 med firehjulsdrift. Foran sitter en 5-sylindret Volvo dieselmotor med mer enn nok hestekrefter. Bak under bagasjerommet har Volvo plassert en elektrisk motor på 50 kW og litiumbatterier.

Energimengden i batteripakka er 11,2 kWh. Og her begynner de egentlige problemene. Med denne energimengden, og en vekt på bilen på 1.850 kg, vil den praktiske rekkevidden ved eldrift ligge på mellom 30 og 35 km. Noe som ligner på en god, gammel Buddy med blybatterier på en hustrig vinterdag. Imponerende? Døm selv.

Når vi så får hendene på rattet i denne bilen, finner vi fort ut at Volvo har lagt stor vekt på luksus og tempo. Bilen kan stilles inn i tre ulike modus: Pure, Hybrid og Power.

Ved bruk av moduset Power snakker vi om skikkelig fraspark med både fossil- og elmotor. Da både brummer og summer det i takt med fartsøkningen. 0-100 km/t skal gå unna på ca 6,9 sekunder.

Moduset Hybrid er nok det som de fleste kjøperne av denne bilen vil bruke til daglig. Da vil el- og fossilmotoren finne den beste harmoni i forhold til gasspådraget.

Så kommer egentlig det modus som vi er opptatt av: Pure. Noe som ganske fort viser seg å være noe som i beste fall kan betegnes som litt grumset vann. Ved veldig forsiktig gasspådrag vil bilen kunne gå bare på strøm, men når man gir på litt ekstra til for eksempel forbikjøringer, slår den store dieselmotoren inn. Vi spurte om den ikke kunne låses på eldrift, men svaret var at det ikke er mulig. Og Volvo begrunnet det selvsagt med sikkerhet. Så da satt vi der da med en masse skjegg i postkassa. Dette var jo ikke i nærheten av å være en elbil. Vi snakker egentlig mer om en konkurrent til Lexushybrider. Men man har tatt seg bryderiet med å skjære et hull i forskjermen for å kunne montere en stikkontakt for å lade batteripakka fra strømnettet.

Volvo V60Det hjelper så lite at Volvo forteller oss at utslippet er redusert drastisk når den kjører i Puremodus. All den tid forbruk og utslipp i Hybrid- og Powermodus ligger på nivå med dagens V60-versjoner. Vårt hovedmål i Elbilforeningen er og forblir nullutslipp. Vi beklager, men lar oss dessverre ikke imponere av en fordekt streetracer med fremhevet miljøprofil. Var det noen som sa «Rabiesulv i fåreklær»?

Vi dristet oss til å spørre hvordan det går med Volvo C30 elektrisk. Som de faktisk har 300-400 stykker av på veiene, og som etter sigende fungerer utmerket som elbil. Hva med den? Nei, C30 ble avfeiet med at det bare er et pilotprosjekt, og at plug-in hybrider har en mye større fremtid foran seg. Oljeselskapene kan ikke si seg mer enige, vil vi tro.

Foreningen tilbød seg for en periode å testkjøre den helelektriske C30 for Volvo. Så vi får se om de plukker opp den hansken.

Den neste delen av programmet, som egentlig var den første delen, dreiet seg om klimameldingen.

VolvopanelOle Henrik Hannisdahl fra Grønn Bil hadde fått tak i politikere fra SV, Krf, Venstre, Ap og Frp til å delta på debatten. Også adm.direktør i Volvo Personbiler, Øystein Herland, stilte opp i panelet. Ytterst til høyre på bildet ser vi han formidle sine synspunkter til politikerne.

Elbilpolitikk og avgifter ble fort satt på dagsorden. Egentlig ble ingen nye tanker lagt frem fra noen av partene, kjente standpunkter ble gjentatt med ny glorie, og man kom så langt at insentivene for elbilene skulle fortsette lenge. Intet nytt under solen med andre ord.

Man kommenterte regjeringens utspill om CO2-utslipp 85g/km som gjennomsnitt i 2020 for nye personbiler. Noe som er minst 10g bedre enn EU sitt forventede krav. Ved en miks av rene elbiler og hybridbiler, samt noen fossilbiler, vil så og si alle bilprodusenter klare det norske kravet. Det er stort sett snakk om vilje. Teknologien til å løse dette finnes allerede, eller står og lurer rundt neste hjørne.

AP hevet seg opp til å være de ansvarlige som skal sørge for rettferdig, nesten inn til det moderlige, fordeling av pengene som bringes inn i form av avgifter. De understreket også behovet for å fortsette prioritering av elbilen.

SV mente det samme, og at prioriteringen av tilTakene for rene elbiler måtte fortsette, de virker jo… SV kom også med pekefingeren mot bilismen generelt, og mente at en mye sterkere satsning på kollektivtransporten er på sin plass, og at SV her ville bruke mange avgiftskroner, kom det tydelig frem.

Volvo V60Frp ville selvsagt se at alle avgifter ble tatt bort, men måtte motvillig innrømme at noen avgifter må vi vel ha, men de måtte bli mer harmonisert slik at bl.a ladbare hybrider fikk mer uttelling for sine reduserte utslipp. Det gjelder å tilpasse seg det selskap man på det gitte tidspunkt er gjest i.

Venstre sin representant kom kanskje med den største bomben. Nemlig at man kunne vurdere å la ladbare hybrider kjøre avgiftsfritt gjennom bomringen og slippe dem løs i kollektivfeltet. Vi avskriver dette som en glipp i en overopphetet situasjon. Vi tror at han i ettertid angret litt på denne uttalelsen.

Ellers kunne man bare ane konturene av en uenighet der ellers lutter enighet rådet.

Øystein Herland benyttet anledningen til å bemerke at Volvo V60 plug-in hybrid vil bli ca 100.000 kroner dyrere enn en tilsvarende Volvo V60 e-drive. Noe han så på som urimelig. Ikke uventet fikk han hurtig medhold av Frp om at dette var galemattias. «Der har du en sikker kunde!», var replikken fra salen til Øystein Herland.

Tirsdag 8.mai starter forhandlingene om klimameldingen i Stortinget, og da gjenstår det å se om de klarer å komme i mål med et forlik, om ikke annet enn i alle fall for elbilene, kanskje også en løsning for avgiftsnivået på ladbare hybrider.

Den som venter får se.
Den som handler, får viljen sin igjennom.

Her er Volvos pressemelding fra arrangementet: Etterlyser konkrete elbil-tiltak.
Bildene har vi lånt fra Volvo.