Hopp til innhold

– Jeg tror du vil kjenne forskjellen

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

BMWs Oliver Walter svarer på i3-spørsmålHva slags elbil er det egentlig 700 nordmenn har bestilt uten å ha kjørt? Vi tok en nærmere prat om det med BMWs i3-produktsjef og -ekspert Oliver Walter i går. Underveis i samtalen kom det minst én drøy påstand.

FRANKFURT (elbil.no): Uvanlig nok er BMWs enorme Frankfurt-stand nærmest oversvømmet av den ferske elbilen i3. Ikke bare er det utplassert mange av den, som skuelystne kan ta og føle på. Nei, det er også en egen spesialbygd bane der man kan få en første lille prøvesmak av bilen. Rett ved siden av står også den ferske plug in-hybriden i8.

Begge er biler få uinnvidde trodde at BMW, som tradisjonelt har betydd kraftfulle bensin- og dieselbiler, skulle gjøre alvor av. Dette intervjuet med BMWs Oliver Walter gir forhåpentligvis litt ny innsikt i BMW anno 2013, der målet er både evolusjon av det eksisterende og revolusjon innen elektrisk og ladbart.

Og da vi kom til spørsmålet om en mulig i5-modell, virket det som han hadde lyst til å prate mer enn BMWs business policy tillater.

– Skal måle seg med det beste

– Når folk tenker på BMW, er neppe elbiler det første de tenker på. Hva har skjedd de siste årene?

– Det er det vanskeligste spørsmålet å svare på av alle. Men de fleste av dagens elbiler er ikke akkurat fylt av lidenskap. De er mer rasjonelle. Nå kommer vi inn på markedet med i3, og ønsker å tilby et produkt som kan måle seg med det beste fra oss. Det er det bilen er konstruert for å gjøre.

– Hvordan gikk dere fram for å få til det?

– Vi startet elektrisk for omtrent fem år siden, og lot ganske raskt Mini E spille pilotrollen. Konseptbilen var konvertert – ved at vi løftet ut bensinmotoren og satte inn en elektromotor. Vi gjorde det samme med ActiveE, men fant raskt ut at det ikke var rett måte å gjøre det på. For det må inngås mange kompromisser, som ikke er gunstige for kunden og som ikke ville gi en morsom premium-elbil. Vi innså at vi måtte starte fra bunnen for at det skulle bli bra. LifeDrive-konstruksjonen er essensiell, og passer perfekt for elektromobilitet. 

BMW-toppsjef Norbert Reithofer ankommer presssekonferansen som offisielt åpnet Frankfurt-utstillingen. Det skjedde selvsagt i nye i8.

BMW-toppsjef Norbert Reithofer ankommer pressekonferansen som offisielt åpnet Frankfurt-utstillingen. Det skjedde selvsagt i BMWs nye ladbare og oppsiktsvekkende sportshybrid i8. (Alle foto: Ståle Frydenlund)

– BMW-modeller er kjent for god vektfordeling og sporty kjøreegenskaper. Hvor nær er i3 disse idealene?

– Jeg vil si 100 prosent. Vektfordelingen foran/bak er 50/50 og bilen har bakhjulsdrift – med motoren rett over bakhjulene. Svingradiusen er meget god, og bilen er derfor lettkjørt både inn i – og ut av – byen. Vi mener dessuten at både gass- og bremsepedalfølelsen er blitt bra, og dreiemomentet sørger for et momentant skyv. Ja, vi mener i3 er den ultimate elektriske kjøremaskinen. Og dersom du står ved et rødt lys i byen, og bensinbilen ved siden av forsøker å ta deg på akselerasjon, vil det neppe skje, hehe. Ikke det at vi skal oppmuntre til slik kjøring, men i3 er rask.

i3-ekspert Oliver Walter svarer på spørsmål– Du vil altså hevde at dette er den beste elektriske bybilen?

– Alt jeg kan si, er: Prøv alle konkurrentene, og prøv så vår. Og jeg tror du vil kjenne forskjellen. For egen del er jeg fullstendig overbevist, etter å ha jobbet med dette prosjektet i over fem år. Hver gang vi har nye mennesker inne i bilen, får de elbilsmilet om munnen etterpå. Den må by på lidenskap og være morsom å kjøre for å kunne være en BMW.

– 700 norske kunder har allerede skrevet kontrakt, før de første bilene kommer i november. De har ikke kjørt den. Hvorfor, tror du?

– Det er et løfte fra oss. BMW-merkenavnet skal levere uansett hva slags drivstoff bilen går på, uansett om det er en M3 eller en i3.

– i3 er likevel langt fra BMW-arven. Var det vanskelig å ta avgjørelsen om å lage den?

– Jeg vil ikke si det var vanskelig. Det var en velinformert avgjørelse. Bilen peker ut en ny retning for merket. i-bilene representerer revolusjon, mens eksisterende bensin- og dieselmodeller er gjenstand for løpende evolusjon. Når man velger noe revolusjonært, som i3, vil mange være imot. Men på slutten av dagen er vi trygge på at det var et godt valg.

– Vil det, som en konsekvens av det, komme flere elektriske biler fra BMW i årene fremover?

– i3 er den første i serieproduksjon. I tillegg har vi sportsbilen i8, som er en ladbar hybrid. Dermed har vi to nå. Vi får se hvordan markedet tar imot disse modellene, og hvordan erfaringene blir. Utviklingen, med en dreining vekk fra fossile drivstoff, er utvilsomt en utfordring for oss. Men vi ser ikke på den som en trussel. Vi ser på det som en mulighet, og gjør noe skikkelig med den – i stedet for noe halvveis. Dermed er alt gjort på nytt med en ny ramme og et chassis i en kombinasjon av karbon og kompositt. Derfor veier ikke bilen mer enn cirka 1.200 kilo, noe som er helt essensielt for kjøregleden. Den kan vi beholde også i en mer bærekraftig fremtid.

BMW lar i3 kjøre en slags taxiservice på bilutstillingen i Frankfurt. Men du får ikke kjøre selv.

– Hvor mye av erfaringene fra Mini E er brukt som grunnlag for i3?

– Ideen med Mini E var å finne ut hvordan testpersonene brukte den, særlig med hensyn til kjørelengde pr. dag. Og det viste seg at de hadde helt andre kjørelengder enn de selv antok på forhånd. I realiteten var det bare omtrent 50 kilometer pr. dag for de fleste. I Mini doblet vi det, mens vi med i3 sa at vi skulle legge på ytterligere 50 prosent. Vi mener 150 kilometer er en god rekkevidde. Selvsagt kan den tøyes noe, eller brukes opp raskere. Men vi har sett at testkjørerne over tid ble vant til et bruksmønster der det handlet om å få mest mulig kjørelengde. Det handler om å endre tankesett.

Først og fremst en bybil, sier BMW– Vi hadde nylig en medlemsundersøkelse, der nesten 1.900 medlemmer avga svar. Ett av spørsmålene handlet om hva som skal til for å få flere til å kjøpe elbil, og en av de viktigste faktorene viste seg å være økt rekkevidde. Vil det være mulig for dere å doble rekkevidden på i3 i løpet av kort tid?

– Vi tilbyr en 100 prosent elektrisk bil. For en kunde som kjører mer enn 120-150 kilometer hver dag, ville jeg anbefale å kjøpe utgaven med rekkeviddeforlenger. Den hjelper deg hvis rekkevidden er brukt opp, og du fortsatt ikke er kommet frem. Det er ideen bak.

– OK. Men problemet med denne løsningen, er at den blir uforholdsmessig dyr i Norge – med dagens avgiftspolitikk. Ingen muligheter for økt elektrisk rekkevidde overhodet?

– Saken er at i3 er konstruert for storbykjøring. Med en gjennomsnittlig hastighet på 40-50 km/t, kan bilen kjøre i to timer. Det er svært få som kjører noe særlig mer enn det i løpet av en dag. Så kan det jo være kunder som ønsker å kjøre mer, men da vil jeg si at bilen ikke er konstruert for det behovet. Det er viktig å forstå hva hovedformålet er.

– Likevel; dere har definert dette formålet. Hva blir svaret hvis kunden likevel vil ha mer?

– Trenger du mer kjørelengde ofte, bør du velge rekkeviddeforlenger. Jeg vil foreløpig ikke love noe mer rundt rekkevidde utelukkende ved hjelp av batteri. Men det er likevel hevet over tvil at batterikapasiteten vil nå høyere nivåer i årene som kommer.

– Dere har allerede kommet opp med i3- og i8-modellene. Når får vi se for eksempel en i5?

Walter peker på treverk som både er ekstrautstyr og skal patineres med årene– Å, det er et veldig interessant spørsmål. Personlig liker jeg ideen, siden jeg liker retningen vi har tatt med i-modellene. Men for å være ærlig; vi har lagt ned mye innsats og store investeringer i de eksisterende modellene. De er helt nye fra bunnen av, med nye materialer og nye produksjonslinjer. Hvis dette virker slik vi tror det vil gjøre, i markedet, kan det selvsagt komme en i5. Det er diskusjoner allerede, men ingenting er bestemt. Først vil vi være sikre på at det vi allerede har gjort blir en suksess. Vårt mål i første omgang, er at i3 skal blir nummer to-bilen i husholdningen. Denne bilen er vanligvis den minste, den kjøres vanligvis mest i bynære områder og brukes ikke på ferie. En eventuell i5 vil måtte ha et større bruksområde, og vil trolig også måtte regnes som en nummer én-bil. (Som del av i3s 360-program vil BMW også tilby tilgang til en fossildrevet bil – for eksempel en X3 – til feriebruk, på samme måte som Nissan har gjort med LEAF, slik at i3 kan spille rollen som eneste bil i husholdningen det meste av året.)

– Når det gjelder det norske markedet, er det temmelig ulikt alle andre europeiske markeder. Hva tenker du om markedet og incentivene til elbilister?

– Utrolig. Jeg har lært en hel del om systemet, og at det på mange måter passet perfekt til implementering av elbiler. Jeg ser også at det er minst ett merke som har tatt enorme markedsandeler. Nå kommer vi med et alternativ som er langt mer lidenskapelig anlagt, og det er også sannsynlig at vi når kunder som ikke tidligere har vurdert en BMW. Dette blir spennende!