Jernbaneverket setter opp ladestasjoner
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sømløs elektrisk transport er drømmen. Å kunne kjøre elbilen til stasjonen og ta det elektriske toget dit du skal. Jernbaneverket bidrar til å gjøre fantasi til virkelighet.
Vi har lagt merke til det sjøl, og flere har henvendt seg til oss for å gi tips om at det ved jernbanestasjonene popper opp lademuligheter for elbiler. Men en fullstendig oversikt har ikke vært greit å få. Ei heller har Jernbaneverkets stasjonsoversikt vært pålitelig. Så da begynte vi å mase.
Vi syntes det tok vel lang tid å få svar. Men når tålmodigheten var i ferd med å renne ut, plutselig var det en epost til oss fra Jernbaneverket. Forklaringen på at det hadde tatt litt tid, var mer enn god nok. De hadde kontakta alle Norges stasjonsansvarlige for å få en skikkelig oppdatering. Ikke bare for å hjelpe NOBIL, men også for å få ajourført egen stasjonsoversikt. Så det var skikkelig og godt jobba. Ventetida var verdt dette.
Resultatet fra undersøkelsen er at Jernbaneverket har 21 egne ladestasjoner for elbiler. Vi hadde bare noen få av dem inne fra før. Så dette var et kraftig løft for oss. Vi ser ingen grunn til å klage på at det fortsatt er over 300 stasjoner som mangler ladestasjon for elbil. Det kommer, det kommer, samtidig som Jernbaneverket oppgraderer. Intet tyder på noe annet. Blant annet har vi hørt at Harestua også skal få ladestasjon, så snart den er ferdig satt opp i ny drakt.
Leveransen denne gangen lærte oss litt om Norges geografi. Jernbanenerdene (i motsetning til oss ladenerder) har sjølsagt satt opp stasjonene etter hvilken bane de tilhører. Her er kort summert for de mest nysgjerrige:
- Sørlandsbanen: Nodeland (bildet)
- Nordlandsbanen: Rognan
- Rauma, Dovre og Gjøvikbanen: Moelv, Jaren, Gran, Roa
- Røros og Solørbanen: Rognes, Langlete, Tolga, Alvdal, Elverum, Ilseng
- Dovre og Trønderbanen: Støren, Hovin, Kvål, Vikhammer, Åsen, Skogn, Røra.
Ehem, kanskje er ikke alle disse ladestasjonene plassert midt i de elbiltetteste områdene. På den annen side, der du har lengst å kjøre til toget, har du også mest behov for strøm.
Noe av informasjonen fra Jernbaneverket er litt mangelfull. De er ikke vant til detaljnivået vårt. Slett ikke alle steder fikk vi klart svar på antall plasser. Da valgte vi å være konservative og bare sette én. Vi regner med at elbilistene – helt som vanlig – sørger for at all informasjon blir korrekt etterhvert som ladestasjonene besøkes. Etterhvert får vi sikkert tilsendt bilder der det mangler. Kanskje dette kan være en liten konkurranse? Hvem er førstemann til å besøke alle Jernbaneverkets ladestasjoner
Da kan du også glede deg over mange fine trebygninger på distriktsstasjonene.
Etterhvert får vi tro at det også kommer bedre lademuligheter i de tettest befolka områdene. Forholdsvis nylig er det f.eks. tilrettelagt på Spikkestad og Lysaker.
Kudos til Jernbaneverket! Alle ladestasjonene er sikkert ikke hyppig brukt, men jernbanen har starta arbeidet med å tilpasse seg den helelektriske framtida.
PS For dem som er nysgjerrige på hva som kommer inn av ladestasjoner i NOBIL, så er det lagd en liten mating i venstre kolonne på ladestasjoner.no som viser Siste ladestasjoner.